Számos izgalmas házi párharcot ígér a 2019-es Forma-1-es szezon, ezek egyike vélhetően a Renault-nál zajlik majd. A franciáknál a sportág meg nem értett zsenijének tartott Nico Hülkenberg ugrik össze a Red Bulltól érkezett Daniel Ricciardóval: a német tudja, hogy ez olyan fontos mérföldkő lesz számára, amely a jövőjét is meghatározhatja. 

 

Az energiaitalos nevelésű Ricciardo hétszeres nagydíjgyőztes, a mezőny egyik legtöbbje tartott pilótája, míg Hülkenberg számos alkalommal villantott már, viszont számára az áttörés nem akar összejönni. A szakma a leginkább alulértékelt versenyzők közé sorolja, ugyanakkor - noha rendszerint cáfolja - fojtogatólag hathat rá az a tény, hogy övé az F1 egyik legrútabb negatív rekordja: a sportág történetében még soha senki nem futott ennyi nagydíjat (szám szerint 156-ot) dobogós helyezés nélkül. 

Hülkenbergnek legutóbb az első, 2010-ben futott F1-es szezonja során volt nagydíjgyőztes csapattársa Rubens Barrichello személyében, így az idei évével kapcsolatban valóban nem túlzás azt állítani, hogy igazi fokmérő lesz. Hívei szerint képes lesz bizonyítani és igazolni hírnevét Ricciardo mellett is, bíráló szerint viszont ez lesz az év, amikor megdől a mítosz, amely szerint a német a legjobbak közé sorolható és csupán az elképesztő balszerencse miatt nem sikerült mostanáig maradandót alkotnia. S hogy mit mond maga az érintett? Szokásához híven hangsúlyozza: nem tart különösebben az új márkatárstól. 

“Most csupán az tűnik biztosnak, hogy nem lesz unalmas a dolog Daniellel” - mondta Hülkenberg az RS19 típusjelű idei F1-es Renault bemutatóján. “Tisztában vagyok azzal, hogy nem lesz könnyű dolgom, mert Daniel gyors, eszes és roppant tapasztalt. Minden olyan tulajdonsággal fel van vértezve, ami a kivételes pilótákat jellemzi.”

A német leplezetlenül beszélt arról is, hogy tudja: akár a pályafutása folytatását, jövőjének alakulását is meghatározhatja az, hogyan teljesít majd Ricciardo mellett. “Nagyszerű kihívás lesz egy futamgyőztes ellen versenyezni, kíváncsi vagyok, hogyan alakulnak majd a dolgok. Tudom, hogy a sportbeli jövőm múlhat ennek a párharcnak a végkimenetelén, mert Daniel az első mérce, de ennek ellenére nyugodt vagyok. Tudom, mit kell tennem és azt is megígérhetem, hogy mindent bele fogok adni. Mindent ki kell vernem a fejemből ahhoz, hogy le tudjam győzni, de nem gondolnám, hogy el kellene bujdokolnom” - mondta Hülkenberg. 

Az eddig látottak és elhangzottak alapján a két Renault-pilóta között baráti a viszony, de fontos kérdés, hogyan változik majd a kapcsolat az idény előrehaladtával. A csapat világmegváltást nem ígér az ausztrál-német kombónak, több motorerőt viszont igen: a különítmény azt várja az újratervezett, immáron E-Tech 19 név alatt futó hajtáslánctól, hogy megoldja az utóbbi évek legkínzóbb problémáját, a krónikus lóerőhiányt.