Régi ismerősbe botlott az F+1 Blog az Olasz Nagydíj versenynapjának délelőttjén: Eddie Irvine is a monzai paddockban cirkált, így megragadtuk az alkalmat és nekiszegeztünk néhány kérdést a szókimondó, provokatív északírnek. A korábbi pilóta a rövid interjú alatt sem hazudtolta meg önmagát, Sebastian Vettelre például csípős megjegyzést tett..

Milyen újra a Forma-1 forgatagában jönni-menni, ráadásul korábbi Ferrari-pilótaként épp itt, az Olasz Nagydíj helyszínén?

Monzában érkezni mindig fantasztikus érzés, mert ez a futam mindig lenyűgöző volt. Jómagam régen mindig robogóval jöttem ide és így tettem most is. A reptérről egy haverom házához vittem a kocsimat, elkértem a robogóját és azzal jöttem, mert így lehet igazán átérezni az itteni hangulatot. Kacskaringózni a kocsisor és a gyalogosok között, végig a parkon át, hogy aztán megérkezz ide, ahol tényleg semmi máshoz nem fogható a hangulat. A pálya is teljesen egyedi… Szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy Monza egyenlő Forma-1-el, a Forma-1 pedig Monzával!

Hogyan tetszik a jelenlegi, megújult Forma-1?

Talán egy picit túl komplikált, de az évad eddigi részére nem lehet panasz. Nagyon jó évünk van, Hamilton és Rosberg kiváló csatát vív egymással. Ricciardo egész egyszerűen hihetetlen, és amit eddig mutatott, az komoly kérdéseket vet fel Vettellel kapcsolatban. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire erős autóban ülhetett az utóbbi négy évben… (nevet – a szerk.) Vannak gondok is, persze, nekem például nagyon nem tetszenek az előzéseket elősegítő különféle rendszerek, a billenő szárnyak, egyebek. Jómagam azon a véleményen vagyok, hogy az előzésnek igenis nehéznek kell lennie. A költségek magasak, a versenyek komplikáltak, de nem feltétlenül rossz a mostani irány.

Ki nyerheti meg idén a vb-címet Ön szerint?

Nagyon nehéz lenne jóslatokba bocsátkozni. Rosberg pokolian jó versenyző, ráadásul nekem úgy tűnik, hogy sokkal jobban kontrollálja az egész csomagot, de Hamiltonra sem lehet panasz, elképesztően gyors pilóta. Bármelyikük nyeri a vb-t, elégedett leszek, mert szerintem mindketten megérdemlik.

Említette Ricciardót, aki eddig tökéletesen kihasználta a Mercedes-pilóták hibáit. Ön szerint előfordulhat, hogy a végén mégis beleszól a bajnoki címért dúló harcba?

Örülnék neki, ha sikerülne neki, de attól tartok, hogy erre nincs esély. A Forma-1 szempontjából fantasztikus lenne, amennyiben a Red Bull össze tudná kapni magát annyira, hogy érdemben veszélyeztesse a Mercedest. Azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy ezek a srácok a világon mindent megtesznek a győzelemért, ráadásul ebben a sportban bármi megtörténhet és a bajnokság még nem lefutott. Ki tudja, mi következik?

Vannak, akik szerint a duplapontos évadzáró kedvezhet az ausztrálnak. Ön mit gondol erről az újításról?

Szörnyű ötlet, egyszerűen szörnyű. Ha valaki a duplapontos évadzárónak köszönhetően nyeri meg a világbajnokságot, azt szerintem nem is fogják komolyan venni. Az egy hamis bajnoki cím lenne…

Zárszóként egyetlen dolog: Michael Schumacher!

Mi mást mondhatnék erre? Nagyon szomorú, ami vele történt…