Jó dolog mostanában Daniel Ricciardónak lenni: a Red Bull ausztrál versenyzője közvetlen főnökeinek is komoly meglepetést okoz idén kiváló szereplésével, amelynek köszönhetően már három futamgyőzelemnél tart és a mezőny egyik nagyágyújává nőtte ki magát. A pilóta neve egyre értékesebb és mostantól egy gokartmárkának is kölcsönzi azt.

Az új gokartmárka a ’Ricciardo Kart’ nevet kapja és a hivatalos bejelentés szerint a márka járgányai minden egyes kategóriában jelen lesznek. A tervezést, a gyártást és a disztribúciót a Birel Art végzi majd, amely az ismert gyártó, a Birel és az Art Grand Prix versenyistálló házasságával jött létre.

„Nagyon boldog vagyok, hogy elkezdhetjük ezt az új projektet” – nyilatkozta a bejelentés apropóján Ricciardo, aki nem csak a nevét, hanem a tudását is adja az új gokartokhoz: a versenyző elsősorban a fejlesztések terén játszik majd fontos szerepet.

A tervek szerint a Ricciardo Kart ebben a hónapban adja közre az első technikai specifikációkat és látványterveket, jövőre pedig hivatalos együttesként szerepelnek majd a különféle gokartszériákban. A pilóta nevét viselő gokartok első legyártott példányai az előrejelzések szerint november végén érkeznek meg.

A névadó versenyző öt fordulóval a Forma-1-es szezon vége előtt 181 ponttal az egyéni tabella 3. helyén állomásozik a két Mercedes mögött: a 2. helyre visszacsúszó Nico Rosbergtől 57, míg az éllovas Lewis Hamiltontól 60 egységgel van lemaradva. Bár a hétmérföldes mosolyáról ismert pilóta rendszerint óvatos válaszokat ad a bajnoki esélyeit firtató kérdésekre, néhányszor már tett utalást arra, hogy a duplapontos évadzárónak köszönhetően nem feltétlenül kell lemondania a reményeiről.

Ricciardo esélyeit javíthatja az a tény, hogy mostanában a Mercedesnek egyre több technikai problémája adódik. Tudják ezt jól a Red Bull felső vezetésében is, nem is cáfolják azt, ugyanakkor Christian Horner csapatfőnök a napokban megjegyezte, hogy egyelőre nem látják elérkezettnek az időt arra, hogy az évad hátralevő részére elsőszámú pilótának kiáltsák ki az ausztrált, aki sokkal jobban szerepel idén, mint a 124 pontjával a táblázat 5. helyén álló négyszeres vb-első Sebastian Vettel.

„Oké, legutóbb Daniel veszített három pontot Sebbel szemben, de számít ez valamit? Jelenleg talán még egy kristálygömb segítségével sem lehet megmondani, hogy mi következik, így szerintünk nincs értelme csapatutasítással közbeavatkozni. Ha reális esély mutatkozna arra, hogy Daniel győzhet, Sebastiannak pedig már nem lennének matematikai esélyei sem, akkor talán azt tennénk, ami a legjobb a csapat szempontjából az adott helyzetben, de ahol most tartunk, az nagyon messze van ettől” – idézte a BBC a Red Bull csapatvezetőjét.