Nem kizárt, hogy a Caterhamtől pénzügyi okok miatt távozni kényszerülő, s így a Forma-1-ből is kiszoruló Heikki Kovalainennek a kizárólagos gumiszállító, a Pirelli dobhat mentőövet. Paul Hembery, az olasz gyár sportigazgatója elismerte: van esély arra, hogy az egyszeres futamgyőztes is csatlakozik a milánói vállalat tesztcsapatához.

Mint ismeretes, a Caterham előtt a Renault-nál és a McLarennél is megfordult Kovalainen a nehéz gazdasági helyzetre fizetett rá. A finn pilótával - akárcsak a Sauber Kamui Kobayashival vagy épp a Marussia Timo Glock-kal – szerződést bontott a zöld-sárga egylet, mert a pénzügyi stabilitás megteremtéséhez olyan versenyzőt kellett igazolniuk, aki jelentősebb szponzori támogatást is vitt magával.

„Heikki kiváló lenne, mert roppant tapasztalt pilóta. Hiszek benne, hogy neki van a legnagyobb esélye arra, hogy csatlakozzon hozzánk” – nyilatkozta Paul Hembery a Turun Sanomat című finn lapnak, noha a Pirelli januári sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a gumis gyakorlásokra egy R30-as Renault-t használó gyári tesztkülönítmény pilótaösszeállítása – Jaime Alguersuari és Lucas di Grassi – változatlan marad.

Hembery tájékoztatása szerint Kovalainen szerződtetését elősegítené, ha mihamarabb megszületne a döntés arról, hogy a világbajnoki sorozat szerződést hosszabbít-e a Pirellivel vagy sem. Az olaszok kontraktusa az idei év végén jár le, s bár a hosszabbítás valószínűleg csak formalitás lesz, a sportigazgató elmondta: „Ez a kérdés továbbra is nyitott. Ha minden tisztázódik ezzel kapcsolatban, akkor foglalkozunk majd a tesztpilótáinkkal.”

Míg a munka nélkül maradt F1-esek közül Glock már aláírt a BMW DTM-es istállójához, Kobayashi pedig a megbízhatósági világbajnokságon (WEC) Ferrarikkal versenyző AF Corse istállóval kacérkodik, addig Kovalainennel kapcsolatban a Pirelli tűnik az első érdeklődőnek. Honfitársa, a korábbi négyszeres ralivilágbajnok Juha Kankkunen szerint a versenyzőnek a ralizás világában is lenne keresnivalója.

„Láttam Heikkit egy raliautóval Kuusamónál, egy befagyott tavon, és azt kell mondanom, hogy kitűnő pilóta, igazi tehetség” – mondta a legendás ralis, bátorítva Kovalainent, aki korábban több ízben is hangoztatta: érdeklődik a ralizás iránt.