F1 Forma-1 Mercedes AMG Ola Källenius
Könnyen előfordulhat, hogy rövidesen a Mercedes is bekapcsolódik a Forma-1-es autók által inspirált közúti csúcsgépek versengésébe. Brit sajtóértesülések szerint a csillagosok egy olyan utcai modellen törik a fejüket, amelynek sok köze lesz Lewis Hamilton és Nico Rosberg Ezüstnyilához.

 

Mint ismeretes, a Ferrari kínálatában régóta megtalálhatóak azok az autók, amelyeket közvetlenül a Forma-1-ből átmentett technikai megoldásokkal vérteztek fel. Jelenleg a csúcsmodell, a LaFerrari képviseli ezt a vonulatot és rövidesen bővül a paletta: nemrégiben kiderült, hogy a Red Bullal szövetségre lépő Aston Martin a tervezőgéniusz Adrian Newey vezérletével dolgozik a színfalak mögött egy F1-inspirálta közúti szupersportkocsin és brit sajtóértesülések szerint a Mercedes sem akar lemaradni.

Tobias Moers, a Mercedes házi tuningműhelyeként működő AMG vezére a napokban arról beszélt, hogy az affalterbachi vállalat egy új modell fejlesztését fontolgatja. A szakember nem bocsátkozott részletekbe azon túlmenően, hogy „az autó teljesen más lesz, mint a jelenlegi GT”, amely a Forma-1-es futamok biztonsági autójaként is látható, ám a szigetországi szaksajtó tudni véli, hogy az újdonság egy középmotoros hibrid lesz, amely erősen kötődik az évek óta legyőzhetetlen Forma-1-es Ezüstnyílhoz.
F1 Forma-1 Mercedes AMG Ola Källenius
Iparági források szerint könnyen jó esély van arra, hogy a készülő újdonság szíve a Lewis Hamilton és Nico Rosberg versenyautójában dolgozó 1,6 literes, V6-os turbós hibrid erőforrás átdolgozott változata lesz. Ezt támasztja alá az is, hogy az Autocar című lapnak egy meg nem nevezett AMG-bennfentes megszellőztette: „Mienk a legjobb hibrid csomag jelenleg, és lenne értelme kihasználni ezt úgy, hogy átültetjük a közútra is….” 

További Forma-1-es kapocs az egyik Mercedes-vezér, Ola Källenius személye: a svéd szakember jelenleg a márka marketingért és értékesítésért felelős igazgatója, de korábban megjárta az AMG ügyvezetői igazgatói székét, valamint a Forma-1-es erőforrásokat fejlesztő és gyártó Mercedes-Benz High Performance Engines ügyvezetői pozícióját is. Ha valaki biztosan támogat egy ilyen kezdeményezést, az Källenius, akiről ráadásul a vállalatbirodalom berkein belül úgy tartják, hogy neki van a legjobb esélye arra, hogy átvegye az egész Daimler-konszern irányítást Dieter Zetschétől, amikor 2019-ben lejár a jelenlegi vezér megbízatása.

F1 Forma-1 Mercedes AMG Ola Källenius
Ola Källenius


Mint arra több lap is rámutat, az AMG meg is engedheti magának, hogy olyan úri hunctságba vágja a fejszéjét, mint az F1-inspirálta sporkocsi. Az affalterbachi Mercedes-leányvállalatnál jól megy a bolt, az utóbbi években megduplázták forgalmukat: míg 2013-ban összesen 32 ezer ott készült autót adtak el, addig tavaly már 68 ezerrel emelkedett az értékesített AMG-k száma. 

Ha a döntés megszületik és a Daimler vezérkar is áldását adja az újdonságra, az autó nagy valószínűség szerint 2019 magasságában tűnhet fel a színen. Épp akkor, amikor a Forma-1-es múlttal is rendelkező Källenius – állítólag – felváltja majd Zetschét a cégcsoport vezetői székében…