F1 Forma-1 Danyiil Kvjat Toro Rosso Robert Kubica Alex Albon Franz Tost
Az idei autóbemutató-folyam eddigi legcukibb sztoriját a Toro Rosso kötelékében visszatérő Danyiil Kvjat szállította: az STR14 leleplezése alkalmából az orosz pilóta azt elevenítette fel, hogy a másik nagy visszatérő, Robert Kubica jóvoltából láthatott életében először testközelből Forma-1-es autót.

 

Kvjat a faenzai Red Bull junioristálló sajtóirodája által közreadott interjúban elevenítette fel az emléket, amely az F1 versenyzői mezőnyébe nyolc év után visszatérő lengyel pilótához köti.

 „Robert volt az, aki először megmutatta nekem, hogy milyen is a Forma-1-es paddock, még annak idején 2009-ben. Egy gokartversenyen vettem részt, ahol indult az ő saját csapata is. A versenyt én nyertem, ehhez pedig járt egy belépő is a barcelonai tesztre. Ott újra összetalálkoztam Roberttel, aki felismert és odaszólt, hogy ’Áh, te vagy az!’. Ezt követően körbevezetett a paddockban és a BMW istálló garázsában is. Megmutatta az autót, a kormányt, a mérnöki szobát, vagyis mindent. Nagyon kellemes emlék ez számomra” – nosztalgiázott Kvjat, akinek a 2009-es volt az utolsó idénye a gokartozás világában, míg Kubica abban az évben aratta pályafutása egyetlen F1-es győzelmét a BMW kötelékében, a Kanadai Nagydíjon.

F1 Forma-1 Danyiil Kvjat Toro Rosso Robert Kubica Alex Albon Franz Tost
A redditen már egy fotó is előkerült a 2009-es Kubica-Kvjat találkozóról


Míg a Red Bull juniorprogramjában pallérozódott Kvjat egy Toro Rossónál töltött év után 2015-től az energiaitalos márka nagycsapatánál szerepelt 2016 tavaszáig, amikor a vártnál gyengébb teljesítményre hivatkozva visszadelegálták a juniorokhoz. A faenzai csapatnál maradt 2017 őszéig, ahol rapszodikusan zárult az idénye: előbb két futam erejéig felállították a helyéről, majd az USA Nagydíj után menesztették. A tavalyi évet a Ferrari szimulátoros pilótájaként bekkelte ki, onnan jutott újra „éles”volánhoz, részben a Red Bullnál előállt pilótahiánynak köszönhetően, mindez azonban semmi Kubica históriájához képest: a lengyel – akinek egy kis híján kézamputációval járó baleset törte meg a meredeken felfelé ívelő karrierjét - 8 év után versenyezhet újra a királykategóriában.

„Robert visszatérése biztosan érdekes lesz, ráadásul most először versenyezhetünk majd egymás ellen. Remélem, hogy lesznek izgalmas csatáink, mert az azt jelentené, hogy a különböző csapatok autói között nem lesz olyan nagy a tempókülönbség, így a futamok is érdekesebbek lennének” – mondta Kvjat.

F1 Forma-1 Danyiil Kvjat Toro Rosso Robert Kubica Alex Albon Franz Tost
Alex Albon és Danyiil Kvjat az idei szerelésben


A 24 éves, mostanáig 72 F1-es nagydíjindulást és 2 dobogós helyezést jegyző orosz visszatéréséről a Toro Rosso csapatfőnöke beszélt. Franz Tost szerint a pilóta immáron beérett és megérdemel egy újabb esélyt a királykategóriában.

„Jómagam mindig azt mondtam, hgy egy fiatal pilótának szüksége van két vagy három évre, hogy felvegyék a ritmust az F1 nehéz világában, Daniel viszont kifejezetten gyors volt a kezdetektől fogva. Amikor előre nem látott körülmények miatt a Red Bullhoz kellett mennie, úgy tűnt, hogy készen áll erre a lépésre, de aztán nyomás hatására bebizonyosodott, hogy mégsem. Nehéz időszakon ment át, amikor 2016-ban visszatért a Toro Rossóhoz. Pszichológiailag sem volt egyszerű, de vezetői képességeivel kapcsolatban soha nem volt kétség. Úgy gondolom, hogy megérdemel egy újabb esélyt az F1-ben. Érettebb, sokkal érettebb, mint korábban és biztos, hogy sokat fog segíteni a csapattársának, az újonc Alex Albonnak is” – fogalmazott Tost.

Kvjat 2015-ben épp a Magyar Nagydíjon érte el eddigi pályafutása legjobb eredményét, amikor a 2. helyen végzett a Red Bullal. Másik dobogós helyezését a rákövetkező évben, Sanghajban érte el, ahol a 3. pozícióban intették le.