Lewis Hamiltonról és a Mercedesről régóta tudjuk, hogy profik a pályán kívüli, pszichológiai hadviselésben is. A brit pilóta és a csillagos csapat most adja újabb jelét ennek: nem győzik dicsérni a Ferrari versenyzőjét, Charles Leclerc-t, amit a vörösök másik pilótája, Sebastian Vettel nagy valószínűség szerint eléggé nehezen visel. Ezzel már most, az idény elején bevihetnek egy komoly gyomrost a németnek.

 

Hamiltonék két legyet ütnek egycsapásra, hiszen korrekt sportemberi magatartásra utal, amikor valaki hajlandó kinyilvánítani, hogy mennyire nagyra tartja az ellenfelet, az pedig komoly hozadék, hogy ezzel még hergelni is tudják azt, akit az elsőszámú riválisnak tartanak. Merthogy hiába brillírozott a Ferrari új jövevénye, a vörösöknél egyelőre a négyszeres világbajnok a vezérpilóta, akinek az első két futam után minden oka megvan arra, hogy cudarul érezze magát, pláne, hogy a házon belüli rivális egyre szebben építi a saját reputációját. Talán nem túlzás kijelenteni: a nyomás alatt az utóbbi években rendre megroppanó németnek az hiányzik most a legkevésbé, hogy mindenhonnan a házon belüli vetélytárs ajnározását hallja viszont.


Az ötszörös világbajnok Mercedes-pilóta, akinek soha nem kellett a szomszédba mennie némi dörzsöltségért és pszichológiai munícióért, már a vasárnapi futam leintése után megkezdte Vettel ilyen módon történő hergelését. Igaz, hogy teljes joggal, de igyekezett minél harsányabban dicsérni Leclerc-t: a szigetországi ász áradozott a monacói ifjoncról az autóból kikászálódva adott interjú során, a pódiumelőkészítő szobában, az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján, s bár nem felejtett el megjegyezni azt sem, hogy szerinte rövidesen Vettel is összekapja magát, a futam óta eltelt napokban sem spórol a Leclerc-méltató kommentárokkal. A minap például nemcsak azt jelentette ki, hogy már várja az első kerék a kerék elleni csatát, hanem azt is, hogy máris Vettel szintén jegyzi a Ferrarinál még csak két futamot teljesítő ifjoncot...

„Amikor egy új versenyzővel kerülsz össze, akivel kapcsolatban kevés tapasztalatod van, mindig igyekszel óvatosnak lenni. Nem tudhatod, hogy viselkedik, hogy kiszámíthatatlan-e, esetleg szuper agresszív vagy higgadt, esetleg hajlamos-e hibázni vagy bármi ilyesmi. Vele még nem volt alkalmam a pályán megmérkőzni, így felmérni sem tudtam még. Nagyon, nagyon stabil, fair és kiegyensúlyozott versenyzőnek tűnik, most még csak ennyit tudok mondani. Meglátjuk, hogyan alakul majd a szezon során. Jelenleg éppen úgy közelítem meg őt, mint Sebastiant. Biztos vagyok benne, hogy előbb vagy utóbb kerék a kerék melletti csatában is lesz alkalmam felfedezni őt” – mondta Hamilton.


Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnökének sem kell iránymutatás ahhoz, hogy sajátos módon, burkoltan pörköljön oda az ellenfélnek. Természetesen az osztrák szakember sem spórolt a monacói reménységet dicsérő szavakkal: „Úgy gondolom, hogy Leclerc személyében egy fiatal leendő bajnokot látunk” – fogalmazott Wolff, aki a bahreini futam ’érzelmi’ győztesének titulálta a Ferrari versenyzőjét. „Ő volt a leggyorsabb versenyző a leggyorsabb autóban. Most megtapasztalta a motorsport kegyetlen oldalát, ami nekünk éppen kapóra jött. Mi mindig is arra számítottunk, hogy komoly veszélyt jelenthet ránk. Remek autóban ül, nagyszerű képességei vannak és olyan karakter, aki nagyon sikeres lehet. Ez egy olyan kihívás, amelyet élvezünk és biztos vagyok benne, hogy ez Valtterinek és Lewisnak is tetszik. A legjobb versenyzők és a legjobb autók ellen akarunk harcolni. Szerintem egyébként őket is motiválja, amikor azt látják, amit most, hogy Lewis küzd Sebastian ellen, aki egy olyan autóval és motorral versenyez, amely nem felel meg Sebastian szintjének…”


Wolff különösen meggyőzőnek találta azt, ahogyan Leclerc a futamgyőzelem elvesztése okán érzett mérhetetlen csalódottságot kezelte: „Remek személyiség, egy alázatos fiatal srác, aki borzalmasan gyors. Amikor megvan a gyorsaság, az ilyen személyiségjegyek és még arra is képes vagy, hogy kordában tudod tartani az érzelmeidet, az roppant hasznos. A versenyzőkben benne van az oroszlán, benne is, de tudom, hogy vannak olyanok, akik sokkal ellentmondásosabban reagáltak volna a harmadik helyre, dühösebbek lettek volna és ezt ki is mutatták volna. Charles-on nem ezt láthattuk” – méltatta a hercegségbeli fiatalt a Mercedes-vezér, aki azzal kapcsolatban, hogy Leclerc állítólag a csapatrádión elhangzó utasítás ellenére előzte meg Vettelt, nem felejtette el megjegyezni: izgatottan várja, hogyan kezelik majd a Ferrarinál a folytatásban a belső rivalizálást.


Mit mondd Vettel a szahíri lebőgés után? „Őszintén szólva ennek semmi köze a nyomáshoz. Nyilvánvaló, hogy a versenyem sokkal jobban is alakulhatott volna, így sok mindent kell tanulmányoznom” – hangzott a sokak szerint soványka magyarázat a német részéről, akit immáron keményen ostoroz a köztudottan kegyetlen olasz sajtó is. A talján lapok keményen odapörköltek a futam után: volt, aki megszégyenülésről és összeomlásról írt, mások mentáltrénerhez (és borotválkozni) küldték a négyszeres vb-elsőt, míg Leclerc-ről szuperlatívuszokban írtak, a Ferrari új aranyifjoncának minősítették és számos tollforgató azt sem felejtette el megjegyezni, hogy immáron a monacóit kell Hamilton elsőszámú ellenfeleként kezelni.