F1 Forma-1 Felipe Massa Jánvári Zsolt Williams Olasz Nagydíj Monza
Felipe Massa a visszavonulását megszakítva tért vissza az idei évre a Williams istállóhoz, ahol felemás szezonja van, de a brazil biztos benne, hogy saját teljesítménye miatt nem érheti szó a ház elejét. Sőt, a dél-amerikai az F+1 Blognak Monzában kijelentette: úgy érzi, hogy pályafutása során még sohasem vezetett olyan jól, mint 2017-ben.

 

Massa egy éve éppen itt, az Olasz Nagydíj helyszínén jelentette be, hogy távozik a Forma-1-ből, de Nico Rosberg visszavonulásának év végi bejelentése után hamar kiderült, hogy a Mercedeshez távozó Valtteri Bottas helyén, a másik Williams-ülést megszerző Lance Stroll mentoraként idén is a királykategória mezőnyének tagja lesz. A legrutinosabb pilóták közé tartozó dél-amerikai hullámzó idényt fut, ám az F+1 Blognak nyilatkozva leszögezte: biztos abban, hogy még sohasem vezetett olyan jó formában, mint jelenleg.

„Szerintem jó döntést hoztam” – mondta Massa, amikor arról kérdeztük, hogy utólag visszatekintve is elégedett-e a visszavonulás megszakításával. „Persze nem egészen az eredmények miatt, hiszen sok olyan balszerencsés versenyem volt, amely jól is elsülhetett volna. Inkább amiatt örülök, ahogyan jelenleg vezetek. Úgy érzem, hogy még sohasem ment ennyire jól, most vagyok igazán a csúcson és szerintem ez nagyon fontos.”

F1 Forma-1 Felipe Massa Jánvári Zsolt Williams Olasz Nagydíj Monza
Massa az olasz futam előtt 27 ponttal az egyéni tabella 11. helyén áll, kiemelkedő eredményt egyszer sem sikerült produkálni, volt viszont két nagy alakítása: a Red Bull Ringen és Spában is úgy sikerült pontokat zsákmányolnia, hogy a hétvége korábbi szakaszának alakulása alapján talán még az égiek sem mertek volna fogadni. „Ez is azt mutatja, hogy jól mennek a dolgaim. A tőlem telhető legjobbat nyújtom, ennek köszönhetően néha jobban sikerülnek a versenyeim, mint ahogyan elméletileg sikerülhetnének, mondjuk az autó teljesítményének fényében. Amíg ez így van, addig szerintem nincs probléma…” – mondta a brazil pilóta.

Nagy kérdés, hogy milyen jövő vár a mezőny egyetlen braziljára: „A jövőről nem gondolkodom, inkább versenyről versenyre haladok. Majd meglátjuk, hogy mi történik és milyen lehetőségek nyílnak előttem” – mondta a 2008-as vb-ezüstérmes, aki saját bevallása szerint több helyről is kapott ajánlatokat. Monzában egy kerekasztal-beszélgetés során elkottyintotta, hogy a Formula-E számításba jöhet, mint pályafutása következő állomáshelye, ám az F+1 Blognak pontosított is ezzel kapcsolatban: „Igen, említettem már a Formula-E-t, de ez természetesen csak akkor jöhet szóba, ha valóban végeztem a Forma-1-gyel!”

F1 Forma-1 Felipe Massa Jánvári Zsolt Williams Olasz Nagydíj Monza
Egyes források azt feltételezik, hogy a Williams a háttérben Fernando Alonso megszerzésén mesterkedik, a brazil a McLaren-Hondánál kiábrándult spanyolra szeretnék cserélni. Massa állítja, a legkevésbé sem foglalkozik az említett pletykával és tanácsot sem nagyon akar adni a kétszeres világbajnoknak: „Semmilyen érzésem nem volt és nincs is ezzel kapcsolatban, nem is aggódom emiatt. Hogy adnék-e neki tanácsot? Szerintem az a legjobb, ha magammal foglalkozom, nem pedig mással. Egyébként roppant nehéz lenne megmondani, hogy jelenleg mi lenne a legjobb számára. Talán azt kellene megvizsgálnia, hogy mi történik, mi történhet annál a csapatnál, ahol jelenleg versenyez!”

Jó a magyar a háznál!

Massának egy ideje már magyar kollégája is van Jánvári Zsolt személyében, a kisvárdai származású szakember – akit a csapatban George-ként emlegetnek - a brazil pilóta autóját gondozó stáb elektronikai technikusaként tevékenykedik.
F1 Forma-1 Felipe Massa Jánvári Zsolt Williams Olasz Nagydíj Monza
„Természetesen ismerem George-ot, kedves srác, az én autómon dolgozik és remek munkát végez” – mondta a magyar szakemberrel kapcsolatban Massa. „Sajnos nem tudunk sok időt együtt tölteni, hiszen mindannyiunknak sok dolga van, de boldog vagyok, hogy van egy magyar szakember is a csapatban. Mindenki tudja, hogy imádom Magyarországot és ezer szállal kötődöm az országotokhoz. Egyebek mellett ezért is voltam nagyon szomorú, hogy idén nem versenyezhettem a Hungaroringen. Szeretek hozzátok menni, nagyon sok érzelem köt az országhoz.”