Valtteri Bottas, a Williams finn tehetsége nagyon elkapta a fonalat és a Német Nagydíjon zsinórban harmadszor is dobogóra állhatott, ráadásul a Hockenheimringen izgalmas csatában sikerült maga mögött tartania Lewis Hamiltont, így most első ízben végzett élesben az egyik Mercedes előtt. Az F+1 Blog megvárta a mérnöki kiértékelésről távozó északi tehetséget és feltettünk neki néhány kérdést – többek között arról, hogy miért számít az utóbbiaknál sokkal nehezebb hétvégére a Hungaroringen.

Milyen érzés a Forma-1-es mezőny leggyorsabb autóját vezető korábbi világbajnok, Lewis Hamilton előtt autózni, néhány körrel egy nagydíj leintése előtt?

Nagyon komoly móka volt! Lewis opciós gumikon volt, így tudtam, hogy amennyiben néhány körön át magam mögött tudom tartani, lehet esélyem előtte maradni, mert ezek az abroncsok normál esetben legfeljebb néhány körön át bírják. Szerencsére mindig jól sikerültek a hosszabb egyenesek előtti kanyarkijáratok, ez volt a kulcsa annak, hogy sikerült előtte végeznem. Nagyon, nagyon boldog vagyok amiatt, hogy sikerült a két Mercedes között befejezni a versenyt.

Lehet, hogy Hamiltonnak a mezőny végéről kellett felküzdenie magát, de így is komoly visszhangja van a paddockban annak, hogy sikerült magad mögött tartanod. Élesben, az egyik Mercedes ellen ez most sikerült először. Lehet ezt egy aprócska fordulópontnak tekinteni?

Jelenleg a Mercedes a legerősebb, így az önbizalmamat természetesen fokozza a mai eredmény, fordulópontról azonban szerintem kár lenne beszélni. Tökéletesen tudjuk, hogy a kocsijuk sokkal gyorsabb a mienknél, így csak egyetlen dolgot tehetünk, igyekszünk minél jobban, minél hatékonyabban fejleszteni. A mai eredmény például remek motivációforrás ehhez.

Az előszezon után mindenki sokat várt a Williamstől, de a lendület csak Kanada óta van meg, azóta sorra jönnek a jobbnál jobb eredmények. Mi változott, mire lehet visszavezetni a formajavulást?

Tény, hogy a csapat is, én is jó formában vagyunk mostanában. Az évad eleje egyáltalán nem volt könnyű, de amikor elkezdenek szállingózni az eredmények, az sok mindent képes megváltoztatni. Nehéz lenne megmondani, hogy pontosan minek köszönhető a lendületünk, de annak mindenképpen fontos szerepe van benne, hogy elkezdtek összeállni, működni a dolgok és ennek hatására mindenki keményebben, jobban dolgozik minden területen. A csapaton belüli hangulat is remek, és nagyon bízunk abban, hogy sikerül minél tovább megtartani ezt a lendületet.

Fotó: ORIGO GPHirek

A mai versenyt követően utaltál arra, hogy a Hungaroringen sokkal nehezebb dolgotok lesz…

Valóban előfordulhat, hogy nehéz hétvégénk lesz a Hungaroringen, mert ott nincs túl sok egyenes, a mi autónk erőssége viszont épp a tempós, gyors szakaszokban rejlik. A kanyarokban a kocsi tapadása, leszorítóereje még mindig nem az igazi, így lehet, hogy nem leszünk annyira ütőképesek, mint az utóbbi néhány futamon, de így is azon leszünk, hogy minkét autóval sok pontot szerezzünk. Már várom, hogy Budapesten legyünk és kíváncsi vagyok, hogyan alakul majd az ottani hétvége.

Előretekintve a szezon hátralevő részére: véleményed szerint megtörténhet, hogy már idén megszerzed az első győzelmedet?

Nagyon bízom benne, hogy sikerülhet, de az teljesen nyilvánvaló, hogy ehhez egy jókora adag szerencsére is szükségünk lenne. A Mercedes sokkal gyorsabb, mint mi, de soha nem mondd, hogy soha… Bizakodóak vagyunk és persze igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy tovább javuljon a teljesítményünk.