Kimi Räikkönen austini futamgyőzelme nemcsak a finn pilótának, hanem régi-új munkaadójának, az Alfa Romeo Saubernek is sokat jelent. A Mexikói Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján Fred Vasseur, a svájciak csapatfőnöke nem győzte méltatni a különítményhez jövőre visszatérő pilótát: a szakember szerint a gárda igazi vezéregyéniséggel erősödik, jóllehet, azzal kapcsolatban nem mert jóslatokba bocsátkozni, hogy mire számíthat náluk a 2007-es világbajnok.

 

Räikkönen nemcsak az F1-et mozgatta meg azzal a fegyverténnyel, hogy a 2013-as Ausztrál Nagydíj, egészen pontosan 2044 nap után újra nagydíjat nyert, hanem kis túlzással az egész világot is: politikusok, a nemzetközi gazdasági élet kulcsszereplői, valamint egyéb hírességek privát üzenetben és a széles nyilvánosság előtt egyaránt gratuláltak a 2007-es világbajnoknak.

A siker nemcsak a pilótának tett jót, hanem az Alfa Romeo Sauber istállónak is: annak a gárdának, ahol az északi menő F1-es pályafutása 2001-ben elkezdődött, s ahová a következő idénytől kezdve visszatér. Fred Vassuer, az együttes első embere a Mexikói Nagydíj pénteki hivatalos sajtótájékoztatóján kijelentette: a győzelemmel Räikkönen újfent demonstrálta, hogy személyében igazi vezéregyéniséggel erősödik a hinwilli formáció.

„Legalább biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő a referencia, hiszen olyasvalaki ül majd az autóban, akiről tudjuk, hogy képes kiváló teljesítményt nyújtani. Ez nagyon fontos a mérnökök számára, hiszen így tényleg kizárólag az autóra kell összpontosítaniuk. Kimi képes a jó teljesítményre, hiszen Monzában pole pozícióból rajtolt, Austinban pedig győzött, ezzel pedig megmutatta, hogy remek referencia. Úgy gondolom, hogy a mi csapatunk még mindig fiatal, ráadásul elég sok változás zajlott nálunk mostanában, így roppant nagy segítség lesz, hogy egy ilyen vezéregyéniségünk is lesz a csapatban” – fogalmazott az Alfa Romeo Saubert irányító francia szakember.


Ha van olyan istálló, amely valóban roppant sokat fejlődött 2017-es önmagához képest, akkor az a Sauber. Az előrelépés összetevőit a legjobban leírni talán azzal lehet, hogy „Ferrari-faktor”: a svájci csapat idén a maranellóiak vonzásába került, az olasz márka aktuális hajtásláncát használják, az Alfa Romeo márka bevonásával a konszernen belülről jókora pénzösszeg érkezik, de megkaparintották például a vörösök korábbi főtervezőjét, Simone Restát is. 2019-ben ráadásként két vérbeli Ferrari-pilótával, Räikkönennel és a patinás márka égisze alatt pallérozódott Antonio Giovinazzival támadnak.

„Hosszú ez a folyamat és lépésről lépésre kell haladunk, de legalább látjuk, hogy működnek a dolgok” – mondta a lendületről a szakember, aki annak ellenére, hogy bizakodó, nem mert jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mire számíthat Räikkönen, amikor 2019-ben újra egy Sauber volánja mögött versenyez majd: „Célt nagyon nehéz lenne kitűzni, mert tökéletesen tudjuk, hogy mi a helyzet. Van a három nagycsapat, plusz a Renault valahol a középmezőnyben, sokkal nagyobb költségvetéssel, mint a mienk. Mint jelenleg hétről hétre látjuk, egyik hétvégén lehetsz hetedik a rajtrácson, de ugyanígy lehetsz akár tizennyolcadik vagy huszadik is. Jómagam úgy látom, hogy a mezőny második felében zajlik az igazi harc, így arra talán számíthatunk, hogy ennek a bolynak az elején lehetünk. Nem minden hétvégén, de idén is megtörtént ilyesmi néhányszor. Valami ilyesminek kellene a célnak lennie számunkra” – mondta Vasseur.


Räikkönen rajongóit már nagyon foglalkoztatja, hogy kedvencüket az évadzáró Abu Dhabi Nagydíjat követő hivatalos tesztelésen a Sauber volánja mögött láthatják-e. Mint kiderült, erről még nem született döntés: „Továbbra is tárgyalunk és egyeztetünk erről. Reményeim szerint a döntés már ezen a hétvégén megszülethet ezzel a kérdéssel kapcsolatban” – jelentette ki a Sauber első embere.

A finn a texasi sikerrel a 3. helyre lépett előre az egyéni tabellán: a 221 pontos pilóta honfitársát, a Mercedes versenyzőjét, Valtteri Bottast 4 ponttal előzi meg, saját márkatársától, a 2. pozícióban tanyázó Sebastian Vetteltől pedig 55 egységgel van lemaradva.