Nem merült fel a csapatutasítás lehetősége a Mercedesnél – jelentette ki az Azerbajdzsáni Nagydíjon Valtteri Bottas vezérletével aratott kettős győzelem után a címvédő-listavezető formáció vezére, Toto Wolff. Noha a gárda két pilótája között egyre kiélezettebb a versenyfutás, a szakvezető egyelőre nem tart attól, hogy úgy elharapóznak a dolgok, mint Lewis Hamilton és Nico Rosberg vetélkedésének sötétebb időszakaiban.

 

Sokakban megállt az ütőért az Azerbajdzsáni Nagydíj hajrájában, amikor a tévé a Mercedes garázsába kapcsolt, Toto Wolff csapatfőnök pedig a rádió gombját nyomkodta, miközben Hamilton a pályán eszeveszett módon, lőtávolon belül hajkurászta a vezető pozícióban hajtó Bottast. Akkor és ott nem derült ki, hogy kivel és miről tereferélt a szakvezető, a látottakon viszont még a finn pilóta menedzsere, az eseményeket a Mercedes hospitality-helyiségében figyelemmel kísérő Didier Coton is felszisszent.


A többi már történelem: Bottas nyert, Hamilton kissé lógó orral nyugtázta a történteket, Wolff pedig a futam utáni sajtóértekezletén elárulta, hogy nem is terveztek csapatutasítást foganatosítani. „Amikor a versenyzőhöz beszélünk, annak a csatornának nyitottnak kell lennie, azt elérhetővé kell tenni. Van egy belső vonalunk is, azon csak mi beszélünk egymással. A versenyzőkhöz nem beszéltem. Ismerem magam, tudom jól, hogy a szenvedély miatt képes vagyok elragadtatni magam, így nem is akartam magamnak egy plusz feladatot adni azzal, hogy esetleg valami olyat mondok, amit később megbánnék. A verseny során egyszer sem szóltam a versenyzőkhöz, a stratégáinkkal beszéltem, mégpedig arról, hogy Vettel közel kerülhet-e hozzánk, kímélhetjük-e a motorokat, vajon Leclerc vagy Verstappen megpróbálkozik-e esetleg a legyorsabb körrel. Tudtuk, hogy a vége akár pikáns is lehet a versenynek, ennek ellenére nem beszéltünk hozzájuk” – tisztázta a helyzetet Wolff a Mercedes sajtóértekezletén, amelyen részt vett az F+1 Blog is.


Noha a hajsza szoros volt, a csapatfőnök szerint mindvégig azon az állásponton volt a vezérkar, hogy engedik versenyezni Bottast és Hamiltont. „Mindketten kellően tapasztaltak, tudják, hogy tisztán kell versenyezniük. Láthattuk, hogy az első kör tiszta volt, ráadásul ez egy olyan pálya, ahol nem lehet őrült kockázatot vállalni, mert az megbosszulja magát, ezzel pedig ők is tisztában vannak” – magyarázta a helyzetet a szakember.

Ahogyan a paddock-szleng fogalmaz, idén Bottas „2.0-ás” verzióját láthatjuk a versenypályákon: a finn szezonbeli második győzelme is azt támasztotta alá, hogy nem a levegőbe beszélt a felkészülési időszakban, amikor azt hangoztatta, hogy többé nem lesz engedékeny, minden eddiginél keményebben harcol majd a saját céljai elérésért. Az első két forduló után az északi vezette a világbajnoki ponttáblázatot, mostani sikerével visszafoglalta a vezető pozíciót Hamiltontól, így joggal merül fel a kérdés: számítanak-e a Mercedes vezérkarában arra, hogy esetleg úgy elharapódzik a helyzet, mint néhány éve, amikor Nico Rosberg vívott házon belül az azóta már ötszörös világelső brittel.

„Picit tényleg hasonlít ez a mostani helyzet arra, hiszen két olyan versenyzőnk van, akik az a célja, hogy megnyerjék a világbajnokságot, ráadásul a képességeik is megvannak ehhez. A mi feladatunk, velük együtt az, hogy kezeljük ezt a helyzetet. Emlékeznünk kell arra is, hogy Vettel vagy Leclerc pillanatok alatt részévé válhat a játéknak, hiszen még csak négy futamon vagyunk túl a huszonegyből.  Nyilvánvaló, hogy a kapcsolat nagyon sokat számít abban, hogy ne menjünk keresztül újra azon, amit néhány éve megéltünk Lewis-zal és Nicóval. Szerencsések vagyunk, hogy a két versenyzőnk jól kijön egymással, nincsenek különféle játszmák a háttérben. Ennek nagyon örülök, de ennek ellenére óvatosnak kell lennünk, mert tudjuk, hogy ezek a kapcsolatok hamar megváltozhatnak. Mindkét versenyzőnk bajnok akar lenni, mi is azt akarjuk, hogy oroszlánok legyenek a volán mögött, de tiszteletben kell tartaniuk a másikat. Nem engedhetjük meg azt, hogy a két versenyző kapcsolata odáig fajuljon bármikor is, hogy az éreztesse a hatását a csapat teljesítményén” – fogalmazott a szakvezető.