Talán csak a Mercedes pilótáit övezte akkora nyüzsgés múlt hétvégén, Hockenheimben, mint milyet a csillagosok által patronált, a Renault-hoz kölcsönadott Esteban Ocon tapasztalhatott maga körül. Mindez nem véletlen, ugyanis a jelek szerint az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy a fiatal francia tehetség versenyzővé lépjen elő már a nyári szünetet követő első futamtól, a Belga Nagydíjtól kezdve.

 

Ocon amellett, hogy a Renault-nál kölcsönben teszt- és tartalékpilótáskodik, a Mercedes kötelékében a DTM-ben is versenyez, ám egy ideje hallani arról, hogy a Renault mindenképpen szeretné a versenyzői összeállításában látni 2017-re. Egy darabig úgy tűnt, hogy a német márka semmiképp nem szeretne elveszíteni még egy szupertehetség úgy, ahogyan Max Verstappent elveszítették 2014 nyarán (előbb hozzájuk ajánlotta be az expilóta apuka, Jos, de mivel nem tudtak versenyzési lehetőséget adni neki, a holland végül a Red Bull-családban landolt), ám a jelek szerint az érintettek megtalálták az arany középutat.

Frederic Vasseur, a Renault főnöke Hockenheimben szinte több időt töltött Toto Wolff irodájában, a Mercedes motorhome felső szintjén, mint a saját vackában, ami nem véletlen. A két szakvezető biztosan Oconról egyezkedett, ennek köszönhetően körvonalazódik, hogy mire lehet számítani: ha minden igaz, a nyári szünet után a francia a Mercedes közbenjárására beül a Manorba, az anyagi nehézségekkel bajlódó Ryo Haryanto helyére, így egyrészt versenyzői tapasztalatokat szerezhet az évad hátralevő részében, másrészt pedig a Mercedes is felmérheti, hogy mit tud a gyár másik fiatal reménységéhez, a tavalyi DTM-bajnok Pascal Wehrleinhez képest.

Arra, hogy Ocon a Manorhoz készül, aligha lehet jobb bizonyítékot találni annál, minthogy a francia is sokat időzött a Banbury-ben székelő, Mercedes-erőforrásokat használó együttesnél Hockenheimben, sőt, szombaton már odáig merészkedett, hogy a motorhome alsó szintjén össze is ültek egy uzsonna erejéig Wehrleinnel. Arra is van bizonyíték, hogy a Mercedes nem zárkózik el a Renault közeledésétől, mivel Wolff is nyíltan beszélt arról, hogy nem állják az útját Oconnak, ha Vassuer valóban versenyzőként számítana rá 2017-ben a Renault-nál.

„Esteban kifogástalan személyiség, egy kedves, intelligens fiatalember, aki ráadásul káprázatos teljesítményre képes” – dicsérte a 19 éves, tavaly GP3-as bajnoki címet nyerő pilótát a Mercedes vezére. „Két napon át tesztelt nálunk Silverstone-ban és kitűnően teljesített, a pénteki szabadedzésen ráadásul ugyanolyan időt ment, mint Kevin Magnussen, így biztos, hogy nagyszerű jövő előtt áll. Bízom abban, hogy ezt a kollégák is felismerik, máskülönben visszahívjuk onnan, ahol most van!”

Vasseur egyelőre nem kommentálja a pletykákat, de a paddockban sokfelé már elkönyvelt tényként kezelik, hogy a Renault-nál jövőre teljes sorcserére lehet számítani. Oconnal együtt érkezhet a gárdához a Force Indiától Sergio Perez, akinek menedzsmentjével szintén előrehaladott tárgyalásokat folytat a Renault Forma-1-es istállójának csúcsgóréja.