Nagyszabású bulival búcsúztatta az F1-es világbajnokság a sportágtól a vasárnapi Abu Dhabi Nagydíjjal búcsúzó Fernando Alonsót a viadal kvalifikációs edzése után.

 

A Yas Marina versenypálya paddockja percekkel az időmérő edzés után kertiparti-helyszínné alakult, de egy színpadot is kialakítottak, ahová helyi idő szerint 20 óra után befutott 2005 és 2006 világbajnoka, aki vasárnap az utolsó versenyét futja az autósport csúcsosztályában. A legendás pilótát prominens személyiségek egész sora köszöntötte: Chase Carey és Sean Bratches a sportágat működtető Liberty Media részéről, Zak Brown csapatfőnök pedig a McLaren részéről búcsúztatta az F1-es mezőny egyik klasszisát.

Alonso köszönetet mondott mindenkinek, akikkel együtt dolgozott 2001-es bemutatkozása óta: „Külön szeretném kiemelni a családomat, akik ma itt vannak velem. Ezen a szinten nagyon nehéz lett volna jól teljesíteni az általuk biztosított háttér nélkül” – fogalmazott a pilóta, akinek jövőbeli terveit egyelőre homály fedi. Ami biztos: újra elindul az Indianapolis 500-on, mivel már csak ez az egy siker hiányzik ahhoz, hogy a történelemben másodikként megcsinálja az autóversenyzés tripla koronáját, amely a Monacói Nagydíj, a Le Mans-i 24 órás futam és az észak-amerikai csúcsviadal megnyerését foglalja magában. A 37 esztendős spanyol biztosan kitölti szerződését a Toyota gyári csapatával is, amelynek kötelékében a megbízhatósági vb-n versenyez.

Alonso búcsúztatása - fotógaléria

A bemutatkozása óta 32 futamot, 97 dobogós helyezést és 22 pole pozíciót szerzett versenyző számára a vasárnapi lesz a 312. F1-es nagydíj-indulás. Noha az elmúlt években számtalanszor hangsúlyozta, hogy a sikertelenség miatt kiábrándult a királykategóriából, az utóbbi időben mégis megspendírozta: nem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy évnyi kihagyás után 2020-ban mégis visszatér. Ezzel kapcsolatban menedzsere, az egykori legendás csapatfőnök Flavio Briatore szombat este olajat öntött a tűzre: az olasz üzletemberé volt az utolsó az Alonsónak lejátszott búcsúzkodó videóüzenetek sorában, Briatore pedig arra bíztatta pilótáját, hogy mihamarabb térjen vissza.

„Fernando, soha ne mondd, hogy soha! Mondjuk inkább azt, hogy átmenetileg köszönsz el és hamarosan visszatérsz. Mondjuk úgy egy év múlva!” – hangzottak az egykori sikerkovács menedzser szavai.

Alonsónak idén sem jutott sok öröm, a szombati időmérőn viszont ismét sikerült valamit alakítania: a spanyol a 15. pozícióban végzett, amivel ismét felülmúlta csapattársát, Stoffel Vandoorne-t, így a két versenyző közötti kvalifikációs mérleg 21:0 lett a korábbi kétszeres vb-első javára. Ilyen szintű csapaton belüli fölényre még soha nem volt példa a Forma-1 történetében.