Bár a Forma-1-es szezon vége még messze van, csütörtökön, Monzában már sor került egy búcsúztatóra: Mark Webbertől köszönt el a Red Bull, az ausztrál ugyanis ezen a hétvégén szerepel utoljára Forma-1-es pilótaként Európában. Az eseményen ott volt az F+1 Blog is.

A szokatlanul forró sajtónap végén szinte szaunára emlékeztetett a két energiaitalos egylet otthonául szolgáló Energy Station, amely dugig megtelt újságírókkal, csapattagokkal, Webber pályatársaival és meghívott vendégeivel. Az ausztrál soha nem arról volt híres, hogy túlkomplikálta a dolgokat, s ugyanez jellemezte a búcsúztatót is: se szónoklat, se pátoszos méltatásözön, a pilóta helyett az eredményei, nagy pillanatai beszéltek helyette. Ezeket a legjobb Forma-1-es fotósok munkáiból nyílt tárlattal idézték fel.

Webber olyan volt, mint mindig: nem spirázta túl a dolgokat, mindenkihez volt egy kedves szava vagy mosolya és boldogan fogadta az eseményt megtisztelő konkurenciát, például Jenson Buttont, vagy épp a Mercedes-vezér Ross Brawnt, akik átruccantak egy rövid vizitre. Így tett Sir Frank Williams is, aki ritkán kalandozik a paddockban, de mivel Webber 2005-ben és 2006-ban nála versenyzett, szinte kötelességének érezte, hogy jelen legyen az eseményen.

Bár Webber a visszavonulás bejelentésekor azzal érvelt, hogy ez a Forma-1 már nem az a Forma-1, amelybe annak idején beleszeretetett, senkinek ne legyen kétsége: az ausztrál biztosan maradt volna még pár szezont, ha a Red Bull nem válik túlságosan Vettel-centrikussá, így viszont a tekintete azt tükrözte, hogy megkönnyebbülés lesz számára a távozás. Furcsa fintora volt a sorsnak és egyúttal nagyon sokat elárult a házon belüli, a csapat által olyannyira titkolni próbált helyzetről, hogy az utóbbi három évad világbajnoka pusztán méterekre volt a csapattárs búcsúztatójától, mégsem tette tiszteletét ott: míg Webber a népes vendégsereggel az Energy Station emeletén töltötte az időt, addig Vettel a földszinten abszolút magányosan vacsorázott, behúzódva az egyik sarokba…

Vettel magányos vacsorája...

Webber délután újfent hangsúlyozta, mennyire örül annak, hogy honfitársa, Daniel Ricciardo örökli meg a felszabaduló volánt. Egyelőre úgy tűnik, hogy erre az eredeti menetrend szerint az évad végén kerül csak sor, a búcsúztató buli időzítése azonban felveti a kérdést: vajon Helmut Marko, a Red Bull kíméletlenül kemény sportigazgatója – aki sohasem kedvelte Webbert – nem eszközöl-e módosítást, s küldi el valamivel hamarabb a Porschéhoz igazoló kenguruföldit, hogy Ricciardo már az idei szezon hátralevő részében megkezdhesse az akklimatizációt a bajnokcsapatnál…