Sergio Perez 2019-ben biztosan a jelenleg Racing Point Force India istálló pilótája lesz, azonban a mexikói pilóta még mindig nem tett le arról, hogy szintet léphet és rövidesen – újra – lehetőséget kaphat valamelyik csúcsistállónál. A közép-amerikai úgy érzi: a balul elsült 2013-as McLaren-kaland óta éppen eleget tett azért, hogy kapjon egy minden eddiginél jobb sanszot.

 

Emlékezetes: Perez a mexikói Carlos Slim támogatásával érkezett a Forma-1-be 2011-ben a Sauber kötelékében, ezzel párhuzamosan pedig a Ferrari tehetséggondozó programjában is szerepet kapott. A pilóta ígéretes kezdett a svájci alakulatnál és előbb vagy utóbb a vörösöknél köthetett volna ki, azonban nem várt: 2012 végén elfogadta a McLaren ajánlatát a következő idényre, ez pedig – utólag visszatekintve, még ennyi év távlatából is – pocsék döntésnek bizonyult. Az előző évek wokingi sikercsapata mélyrepülést mutatott be, Perez egész évben küszködött, végül pedig útilaput kötöttek a talpára.


2014-re a Force India szerződtette, megmentve ezzel Forma-1-es pályafutását és a pilóta azóta is a silverstone-i különítménynél szolgál. Az azóta eltelt évek során megmutatkozott, hogy a mexikói nemcsak gyors, hanem kiegyensúlyozott is: remek eredményekkel, dobogó helyezésekkel és rendszeres pontszerzésekkel járult hozzá ahhoz, hogy csapata az utóbbi két idényben közvetlenül az élcsapatok mögött, a konstruktőri tabella 4. helyén végzett. A 28 esztendős, hazájában nemzeti hősként tisztelt versenyző a napokban egy interjúban kijelentette: úgy érzi, van oka reménykedni abban, hogy hamarosan a közvetlen élvonalban is lehetőséget kaphat.

„Senki nem gondolta volna nem is olyan régen, hogy Valtteri Bottas a Mercedes istállónál köt majd ki. Ez is azt bizonyítja, hogy bármi megtörténhet. Nagyon sok múlik az időzítésen, valamint a szerencsén, ami jelen pillanatban sajnos nem az én oldalamon áll. Meglátjuk, hogy a következő néhány évben átpártol-e hozzám. Az F1-ben soha, de tényleg soha nem tudhatod, hogy mi történik” – idézte a sportág hivatalos honlapja, a Formula1.com Perezt, aki megjegyezte: „Meglátjuk, hogy 2021-re, amikor nagyobb szabályváltozások jönnek, milyen lehetőségek kínálkoznak.”


Perez elárulta, hogy az utóbbi évek során is kapott ajánlatokat különféle istállóktól: emlékezetes, hogy 2016-ban például a Renault gyári csapatával boronálták össze, ahová végül akkori csapattársa, Nico Hülkenberg szerződött. „Büszkévé tesz, amikor arról hallok, hogy más csapatok is érdeklődnek irántam. Éppen ezért igyekszem minél jobb teljesítményt nyújtani a pályán. Az utóbbi két évben én voltam a középmezőny legjobbja. Ha nem a Mercedes vagy a Ferrari pilótája vagy, talán a Force India a legjobb hely, ahol lehetsz” – fogalmazott a közép-amerikai versenyző.

Idén a Force Indiánál nagy változások zajlottak le, az istálló új tulajdonosi kör kezébe került, ebben pedig Pereznek is különösen fontos szerepe volt: a mexikói pilóta indította el azt dominóláncolatot, amely azzal végződött, hogy a különítményt Lawrence Stroll és az általa szervezett gazdasági érdekcsoport vette át. Noha a közvélemény nem túlságosan látott bele, hogy mennyire fontos is volt Pereze szerepe a mindmáig nagy port kavaró ügyben, maga az érintett is hangsúlyozta: „Túl sok volt a közel három hónapon át tartó stressz. Borzalmasan nehéz volt egyszerre helytállni versenyzőként és odafigyelni arra is, hogy mi zajlik a színfalak mögött…”


A korábbi években nyújtott teljesítménye mellett Perez szerződéshosszabbításához hozzájárult az is, hogy besegített Strolléknak a Force India megkaparintásában, ugyanakkor a versenyző nem titkolja: ezer szállal kötődik a gárdához és reményei szerint az elkövetkezendő időszakban újra komoly sikereket érhetnek el együtt. „Imádom ezt a csapatot” – mondta Perez. „Mindenkit ismerek, nagyszerű barátaim vannak itt. Van bennem legbelül valami, ami arra ösztökél, hogy itt, ezzel a csapattal legyek nagyon sikeres, mert ez a csapat tényleg nagyon sokat adott nekem.”

Az előző két szezont az egyéni tabella 7. helyén záró Perez jelenleg a 8. helyen áll: a hétvégi Brazil Nagydíj előtt a mexikóinak 57 pontja van, míg a megcélzott pozíciót birtokló Hülkenbergnek 69 egység van a tarsolyában.