Vitalij Petrov / Caterham

Nem aggódik Forma-1-es versenyzői állása miatt Vitalij Petrov: az oroszról az utóbbi hetekben elterjedt, hogy veszélyben a pozíciója a Caterham istállónál, a pilóta azonban nem aggódik, menedzsere szerint pedig más alakulatok részéről is van érdeklődés védence szolgálatai iránt.

Mint ismeretes, Petrov a Lotus/Renault-nál töltött első két F1-es szezonja után idén került a sereghajtók mezőnyében a legjobbnak számító, az idei évre megcélzott középmezőnytől azonban még mindig elég távol lévő alakulathoz. Az zöld-sárgák házi versenyében a zászlóvivőnek számító Heikki Kovalainen jobban áll, időmérők tekintetében például 8:3 arányban veri az oroszt.

A más csapatokkal, például a Sauberrel is hírbe hozott finn dominanciája miatt a Magyar Nagydíj előtt felmerült, hogy Petrovtól az évad végén talán elköszön Tony Fernandes együttese, a viborgi versenyző azonban a napokban leszögezte: nem aggódik az állása miatt.

„Nem vagyok nyugtalan” – mondta Petrov – „Más helyzetben talán az lennék, de úgy gondolom, hogy elég jók az eredményeim és jó az együttműködés a csapattal, így nem látom okát annak, hogy miért kellene aggódnom.”

Júliusban az F+1 Blog orosz forrásokból úgy értesült, hogy a válság-forgatókönyv már megvan arra az esetre, ha Petrov elveszítené az állását a Caterhamnél és nem jutna másik volánhoz Forma-1-ben. Ha minden igaz, ebben az esetben a pályafutását a kezdetektől segítő Lada dobna mentőövet és a Túraautó-Világbajnokságon (WTCC) jövőre teljes szezont futó gyári alakulatnál kapna helyet, ahol egyébként néhány futam erejéig – demonstrációs jelleggel – állítólag akkor is felbukkanhat, ha marad a száguldó cirkuszban.

„Augusztus után” – felelte Petrov az f1news.ru internetes portálnak arra a kérdésre, mikor válhat biztossá a jövője a Caterhamnél – „A pilótapiac még csak most kezd beindulni, de számomra a legfontosabb az, hogy a csapat elégedett velem. Ezt a sajtóban is hangsúlyozzák, s nekem, személyesen is elmondták.”

Okszana Kosszacsenko, Petrov menedzsere a Magyar Nagydíj előtti napokban csak annyit árult el védence jövőjével kapcsolatban, hogy biztosan nem igazol az orosz színekben futó Marussia istállóhoz. Az üzletasszony szerint három – természetesen meg nem nevezett – csapat tanúsított érdeklődést Petrov szolgálatai iránt, s egyelőre csak annyit tud, hogy nem akarják későre halasztani a döntést.

„Már az ősz előtt szeretnénk meghozni bizonyos döntéseket. Nem szeretném, ha ugyanazzal a helyzettel kellene szembesülnünk, mint tavaly” – mondta a menedzser, utalva arra, hogy Petrov tavaly későn tudta meg, hogy nem maradhat a Lotus/Renault-nál, a Caterham szerződést pedig csak az idei tesztidőszak elején tudták tető alá hozni.