F1 Forma-1 Formula One Management Liberty Media Abu Dhabi Nagydíj

Ahogyan az megszokott, 2018-ban is az Abu Dhabi Nagydíj zárja a Forma-1-es szezont és a helyi szervezők annak ellenére is ragaszkodnak ehhez a státuszhoz, hogy idén újra tudomásul kell venniük: egyik világbajnoki titulus sorsa sem itt dől el.

 

Emlékezetes: az Ecclestone-érában a világbajnoki sorozat legfényűzőbb helyszíne extra pénzt fizetett azért, hogy itt záruljon a világbajnoki sorozat. Nem tudni, hogy a sportágat tavaly óta irányító Liberty Media is igényt tart-e az extra apanázsra a szezonzáró státuszért, azt viszont igen, hogy a viadal szervezői a jövőben is a bajnokság záróeseményeként szeretnék megrendezni a villanyfényes összecsapást. Még úgy is, hogy az utóbbi négy évben idén fordul elő harmadszor, hogy az egyéni világbajnoki cím sorsa már eldőlt, mire a mezőny Abu Dhabiba ért.

„Számunkra nagyon jól működik az, hogy mi vagyunk az utolsó futam a szezonban” – nyilatkozta a The National című lapnak Al Tareq Al Ameri, a Yas Marina versenypálya ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: „November vége egy kitűnő időszak és sok embert ösztönöz arra, hogy ide látogassanak, élvezzék a remek időjárást és mindazt, amit Adu Dhabi kínálni tud.”

2014-ben a Formula One Management, az FIA és a helyi szervezők azzal is megpróbálkoztak, hogy az Abu Dhabi Nagydíjat kétszeres pontértéket adó versenyként rendezték meg, arra törekedve, hogy még izgalmasabb legyen az emírségbeli szezonzáró. Mivel ezt a próbálkozást jókora felháborodás kísérte, a kezdeményezést egyetlen szezon után elvetették. Al Tareq Al Ameri véleménye szerint a futamnak így is megvan a maga érdekessége, hogy már nincs tétje a világbajnokságnak.

F1 Forma-1 Formula One Management Liberty Media Abu Dhabi Nagydíj
„Láthattuk korábban, hogy nem vett el sokat a verseny élvezeti értékéből” – mondta Al Ameri arra utalva, hogy már eldőlt a világbajnokság. „Általában azért is jók az itteni versenyek, mert ilyenkor a pilóták számára már engedélyezett, hogy a győzelemért harcolhassanak, hiszen nincsenek csapatutasítások és más hasonló dolgok. Itt tiszta versenyzést lehet látni.”

Ami biztos: az esemény presztízsértéke hihetetlenül magasra szökött, az általános F1-es közvélekedés szerint Abu Dhabit csakis Monacóval lehet egy lapon emlegetni. Talán nem véletlen, hogy a nemrégiben tüdőtranszplantáción átesett korábbi háromszoros világbajnok, a Mercedes ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező elnöke, Niki Lauda is mindenképpen jelen akart lenni az eseményen. Mint a héten kiderült, a bécsi kórházban lábadozó osztrák legenda végül letett a tervéről: a karácsonyt már otthon töltheti szerettei körében, az évadzárót a korábbi tervei ellenére azonban kihagyni lesz kénytelen.

A Yas Marina versenypálya egyébként idén is kitesz magáért, hiszen csütörtöktől minden egyes napon nagyszabású koncertek is várják a viadalra jegyet váltókat, csütörtökön például a Guns N Roses lép színpadra a futam után. Al Ameri álláspontját igazolják a jegyeladások: a komplexum kiteheti a megtelt táblát, hiszen jegyeket már csak elvétve, méregdrágán lehet kapni a 2018-as idényt lezáró megmérettetésre.

Fotók: F+1 Blog