Idén is Sebastian Vettel és Fernando Alonso csatája dönti majd el a világbajnoki címet a Forma-1-ben: így vélekedik két korábbi nagyágyú, a négy vb-címet nyerő Alain Prost és az egyszeres bajnok Jacques Villeneuve. A franciák legendája a németre fogadna, míg a kanadai a spanyolra voksol.

Rohamosan csökken a különféle internetes visszaszámlálók által mutatott érték, de nem csak ez jelzi félreérthetetlenül az évadnyitó Ausztrál Nagydíj közeledtét, hanem az is, hogy elkezdtek szálingózni a különféle jóslatok a 2013-as világbajnokságra vonatkozóan. Két korábbi bajnok, Alain Prost és Jacques Villeneuve az elsők között osztotta meg gondolait, jóslatait az idei bajnoki csatározásra vonatkozóan.

Noha a záróteszten Lewis Hamilton és a Mercedes is figyelemre méltó eredményeket produkált, a francia és a kanadai is azon a véleményen van, hogy akárcsak tavaly, idén is a Red Bull fiatal ásza, a három éve verhetetlen Sebastian Vettel, valamint a Ferrari menője, a pályafutása harmadik vb-címére talán mindennél jobban vágyó Fernando Alonso lesznek a főszereplők. Prost a két klasszis közül Vettel mellé teszi a garast és úgy véli, hogy a német vb-címek tekintetében idén felzárkózhat hozzá.

„Továbbra is ő a favorit, ráadásul a Red Bull nagyon jónak tűnik, talán még jobbnak is annál, mint ahol tavaly ilyenkor tartottak” – mondta Vettelről a gall, aki 1985-ben, 1986-ban, 1989-ben és 1993-ben volt világbajnok. A Renault gyár nagyköveteként is ténykedő Prost osztja azt a véleményt, hogy az idei évad roppant szoros lehet: Vettel ’legveszélyesebb’ ellenfelének Alonsót tartja, de hogy mögöttük mi lehet az erősorrend, azt – mint fogalmazott – ’nehéz lenne megmondani’.

„A Ferrari jó, a McLaren is ott lehet a legjobbak között és a Lotus is odaérhet. A Mercedes számomra kérdőjeles. A tavalyi évad végén olyan nagy volt a hátrányuk, hogy szerintem onnan hirtelen nem lehet az élre kerülni, de biztosan lesznek olyan pályák, ahol erősek lesznek. Úgy gondolom, hogy nagyon jó futamokat láthatunk idén” – mondta Prost.

Villeneuve – aki idén a francia Canal + tévétársaság szakértője lesz – Alonsót favorizálja: a kanadai szerint a spanyol a képességeinek köszönhetően legyőzheti a németet, akinek – mint hangsúlyozta – a Red Bull versenygépeiben rejlik az ereje.

„A legjobb autó biztosan az Adrian Newey által alkotott Red Bull, de Alonsót leszámítva nincs senki a mezőnyben, aki képes a teljes versenytáv alatt a határon hajszolni az autót. Amikor Vettel próbálja ugyanezt tenni, mindig hibázik. Erre csak Alonso képes. Mögöttük talán Lewis Hamilton lesz. Ő idén már nincs a McLarennél, így hátrahagyta a családi biztonságot, de igazi harcos, így biztosan érdekes lesz a teljesítménye” – mondta az 1997-es szezon világbajnoka az RMC Sportnak.

Villeneuve nem csak Vettelnek szólt be, hanem a Lotus versenyzőjének, Romain Grosjeannak is: a tavalyi elsőkörös balesetek és egyfutamos eltiltás óta a francia megnyerte a Bajnokok Tornáját, saját bevallása szerint egyre magabiztosabb, a kanadai azonban úgy látja, hogy a pilóta semmit nem változott.

„Az egyetlen gond vele az, hogy nem volt képes tanulni a saját hibáiból, de elképesztően jó autó ül, így talán futamgyőzelemre is lehet esélye” – fogalmazott 41 esztendős Villeneuve.