A baj mindig csőstül jön! Így tartja a régi mondás, amely vasárnap óta igaz a Di Resta-Franchitti skót versenyzőklánra is. Paul Di Resta a koreai betlivel valószínűleg újabb szöget vert Forma-1-es karrierjének képzeletbeli koporsójába, míg unokatestvére, Dario Franchitti olyan nagyot esett az Indycar houstoni futamán, hogy sokak szerint nem lesz mersze a folytatáshoz.

Di Resta a Koreai Nagydíj 26. körében a 11-es kanyarnál hibázott, kicsúszott és kiesett, így zsinórban negyedszer nem jutott el a kockás zászlóig. A korábbi DTM-bajnok skót egy pillanatig sem vitatta, hogy saját magának köszönheti az újabb kudarcot.

„Feltartom a kezeimet és elismerem, hogy hibáztam. Elnézést kérek a csapattól” – nyilatkozta a futam után Di Resta, aki egyre nehezebb helyzetben van. Míg tavaly olyan pletykák keringtek róla, hogy a Ferrari és a Mercedes is érdeklődik a szolgálatai iránt, addig az utóbbi időszak kudarcai miatt a paddockban sokan már azt valószínűsítik, hogy a Force India is útilaput köthet a talpára.

Bob Fernley, a silverstone-i egylet csapatfőnök-helyettese védelmébe vette a skótot, aki – mint fogalmazott – „fantasztikus erőfeszítéseket tett az előző két és fél szezon során, így nem lenne célszerű megbélyegezni két vagy három rosszabbul sikerült futam miatt”. Persze a szakvezető sietve nyomatékosította: a versenyzői összeállítással kapcsolatos döntésbe nincs beleszólása.

„Nem én döntök arról, hogy kik vezetnek nálunk, a döntés Vijay Mallya és a tulajdonostársak hozzák meg” – mondta Fernley. „Az Indiai Nagydíj után veszi kezdetét a folyamat, amelynek során kikérjük a kulcsfontosságú emberek véleményét. Annyi mindenesetre biztos, hogy senkit nem néhány futam alapján ítélünk meg, inkább az egész csomagot próbáljuk meg értékelni.”

Di Resta számára a Japán és az Indiai Nagydíj kulcsfontosságú lehet, ám könnyen előfordulhat, hogy jó teljesítménnyel sem tud majd javítani a helyzetén. A jelenleginél jóval nehezebb 2014-es erőforrások miatt a csapatok jobban járnak, ha alacsonyabb, könnyebb pilótákat választanak, így ez is veszélyeztetheti a nyurga skót Forma-1-es jövőjét: „Várjunk és meglátjuk” – felelte a pilóta arra a kérdésre, hogy van-e esélye az újabb kontraktusra.

Nem csak Di Restára járt rá a rúd múlt hétvégén, hanem unokatestvérére, az Indycar-legenda Dario Franchittire is. A 40 esztendős klasszis a tengerentúli széria houstoni futamán szenvedett horrorbalesetet, amikor az utolsó körben összeakaszkodott a korábbi Forma-1-es pilóta, Takuma Sato autójával.

A durva baleset következtében Franchitti agyrázkódást szenvedett, eltörött egy bordája és a jobb bokája is zúzódott, ráadásul megsérült 14 néző is. Az amerikai szaksajtó szerint elképzelhető, hogy Ashley Judd színésznő ex-férje a bukás után be is fejezi a versenyzést az Indycarban, ahol egyébként mindent megnyert: négyszer volt bajnok és három ízben az Indianapolis 500-elsőséget is megszerezte.