F1 Forma-1 Ferrari Maurizio Arrivabene Charles Leclerc Antonio Giovinazzi

Finoman ugyan, de rápirított a Ferrari akadémiai növendékeire a Scuderia első embere, Maurizio Arrivabene: noha Charles Leclerc és Antonio Giovinazzi is szupertehetségként van számontartva, a szakvezető szerint még bőven mit bizonyítaniuk, ha egy napon a maranellói formáció kötelékében szeretnének versenyezni.

 

Mint ismeretes, Kimi Räikkönen szerződésének újabb egy évvel történő meghosszabbítását a Belga Nagydíj előtti napokban jelentette be a Ferrari. Bár a 2007-es világbajnok a mezőny egyik legnépszerűbb tagja, lassan 38 éves lesz, így a bejelentés előtt óhatatlanul is felmerült a kérdés: vajon elég bátor-e a Ferrari ahhoz, hogy valamelyik saját nevelésű fiataljának adjon lehetőséget Sebastian Vettel mellett?

Merthogy lenne kinek: Charles Leclerc toronymagasan vezeti az F2-es tabellát, a közösségi portálokon rajongók ezrei követelik már most, szezon közben a Forma-1-be, a rangidős Antonio Giovinazzinak pedig már versenytapasztalata is van, hiszen az idény első két futamán – igaz, felemás produkciókkal – a sérült Pascal Wehrleint helyettesítette a Saubernél. Arrivabene meg is kapta a kérdés Monzában, ám olyan felelet adott, amelyet az ifjoncok fegyelmezésként, intelemként is értékelhetnek.

F1 Forma-1 Ferrari Maurizio Arrivabene Charles Leclerc Antonio Giovinazzi

„Ha már szóba kerültek a fiatal pilótáink… Nos, szépen fejlődnek, ami egybevág a mi céljainkkal, azt szeretnénk ugyanis, hogy felcseperedjenek és a jövőben lehetőleg nálunk versenyezzenek. Ez a legfontosabb számunkra, de mielőtt ez megtörténik, a Forma-1-ben is bizonyítaniuk kell, hogy megérdemelnek egy ilyen lehetőséget!” – mondta az újságíróknak Arrivabene Monzában.

Giovinazzi és Leclerc azon vannak, hogy teljesítsék a szakvezető által említett kritériumot. Az olasz a Sauber-kaland után most a Haasnál állomásozik, ahol Silverstone-ban és a Hungaroringen lehetőséget kapott a pénteki szabadedzéseken, hasonló tapasztalatszerző menetből pedig tovább öt vár még rá az idény során. A talján vezethet Szingapúrban, Malajziában, Mexikóban, Brazíliában és Abu Dhabiban, de mivel a Haas már véglegesítette a jövő évi párosát és a folytatásban is a Romain Grosjean, Kevin Magnussen duóval számolnak, kevés az esély arra, hogy Giovinazzi jövőre versenyzési lehetőséget kaphat az F1-ben.

F1 Forma-1 Ferrari Maurizio Arrivabene Charles Leclerc Antonio Giovinazzi
Nem így Leclerc: Jules Bianchi keresztfia - akit Nicolas Todt menedzsel – az év hátralevő részében négy pénteki nyitóedzést futhat majd a Saubernél, ahol a paddock-pletykák szerint már atombiztos helye van 2018-ra. Marcus Ericsson a csapat tulajdonosi körének kegyeltje, a Mercedes-pártfogolt Wehrlein pozíciója viszont erősen kérdéses, pláne annak fényében, hogy a svájci csapat már az együttműködés megkezdése előtt dobta a Hondát, hogy szorosabbra fűzhessék a szálakat a Ferrarival. „Hízelgő, hogy a pletykák szerint jövőre a Forma-1-ben versenyezhetek, nagyon bízom is abban, hogy ez megvalósul, jelenleg azonban csakis egyetlen cél lebeg a szemem előtt. Mindenképpen meg akarom nyerni az idei F2-es bajnokságot!” – monda a híresztelésekkel kapcsolatban Leclerc az Olasz Nagydíj hétvégéjén.