Sebastian Vettel távozásának bejelentése a Red Bull másik versenyzőjét, Daniel Ricciardót is meglepte, azonban az idei szezon szenzációjának számító ausztrál úgy érzi: készen áll arra, hogy az energiaitalos egylet zászlóvivőjévé lépjen elő. A mindig mosolygó pilóta megjegyezte azt is: nem hiszi, hogy idei remeklésének köze van Vettel távozásához.

Mint ismeretes, Ricciardo előtt Mark Webber tavalyi távozása nyitotta meg az utat a Red Bullhoz a juniorprogram részeként működő Toro Rossótól, s bár nem sokan mertek volna fogadni arra, hogy képes lesz nagyot dobni az előző négy szezon világbajnoka, Sebastian Vettel mellett, ez mégis bekövetkezett.  Az ausztrál már három futamot nyert, így a közvélemény az idei szezon legnagyobb szenzációjának tartja, jövőre pedig újabb lépcsőfok következhet: mivel eldőlt, hogy Vettel az évad végén elköszön nevelőegyesületétől és a helyét Danyiil Kvjat foglalja majd el, a kenguruföldire hárulhat a vezérpilóta szerepköre.

Maga az érintett úgy érzi, hogy készen áll a feladatra: „Nyilvánvalóan arra törekedtem az évad eddigi részében, hogy a lehető legjobb munkát végezzem a csapat számára és a megfelelő irányba tereljem a dolgokat. Úgy gondolom, hogy jövőre még inkább erre törekszem majd” – fogalmazott Ricciardo, aki 193 ponttal az egyéni tabella 3. helyén állomásozik a két Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton és Nico Rosberg mögött.

Míg Vettel – aki szinte biztosan a Ferrarihoz tart – Suzukában több ízben is hangoztatta, hogy azért vált csapatot, mert új kihívásra vágyik, addig sokan vannak akik szerint a német csapatváltásában szerepe lehet annak is, hogy idén túlságosan háttérbe szorult Ricciardo mellett. „Fogalmam sincs, ezt inkább tőle kellene megkérdezni” – felelte az ausztrál, amikor arról faggatták, hogy idei kiváló produkciójának lehet-e köze Vettek lépéséhez. „A saját szezonom alakulásával egyébként elégedett vagyok. Örülök annak, hogy a csapattársaként jutottam lehetőséghez és örülök annak is, ilyen teljesítményt sikerült nyújtani Seb mellett.”


Ricciardo saját bevallása szerint előzetesen nem zárta ki Vettel év végi távozását , jóllehet, fogadni nem mert volna erre, ugyanakkor elismerte, hogy az újonc szezonját töltő Kvjatot várta a Red Bullhoz arra az esetre, ha a német csapatot vált.  „Ez be is jött” – mondta a korábbi GP3-bajnok orosz versenyzővel kapcsolatban az ausztrál. „Danyiilnak szerintem némi időre lesz szüksége ahhoz, hogy megfelelő kapcsolatot alakítson ki a csapattal, így rám is valamivel nagyobb felelősség hárul majd. Élveztem a közös munkát Sebastiannal is, de szerint Danyiil érkezése is sok mókát ígér. Szerintem jóban leszünk egymással.”

Kvjat előléptetésével az is biztosra vehető, hogy a Toro Rosso jövőre teljes egészében új pilótaösszeállítással támadhat. Már augusztusban eldőlt, hogy Jean-Eric Vergne helyét a szupertehetségnek tartott Max Verstappen kapja, míg az orosz helyére – bennfentes források szerint 99 százalékos valószínűséggel – a korábbi kétszeres rali-világbajnok, egyszeres Dakar-győztes Carlos Sainz fia, az idei évet a WSR-ben töltő ifjabb Carlos Sainz a legnagyobb esélyes.