F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Ferrari USA Nagydíj Pirelli
Kimi Räikkönen nemcsak saját, borzalmasan régóta, 2044 napja tartó nyeretlenségi szériáját szakította meg az USA Nagydíj megnyerésével, hanem egy tartozást is törlesztett gyermekei felé. Mint elárulta: a csemeték már ostromolták, mert szerettek volna egy Pirelli-sapkát – olyat, amilyet a győztesek viselnek a dobogó legfelső fokán

 

Amikor Räikkönen legutóbb futamot nyert az F1-ben, a 2013-as évadnyitó Ausztrál Nagydíjon, a finn pilóta még a Lotus kötelékébe tartozott és igazi parti-fenevad hírében állt. Azóta sok minden változott: feleségül vette párját, Minttut, akivel boldog házasságban élnek és két gyermek nevelnek, ráadásul jól látható, hogy az évek során a 2007-es világbajnok a magánéletben is szépen lehiggadt. Akkor 2013-ban egy pillanatig sem lett volna kérdéses, hogy a versenyző több napon át tartó tivornyázással ünnepelte volna a sikert, vasárnap azonban Austinban egy megkomolyodott családos férfit láthatott a publikum a dobogón.

F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Ferrari USA Nagydíj Pirelli
A 39. születésnapját a napokban ünneplő finn a versenyt követő sajtótájékoztatón beszélt is arról, hogy a mostani győzelem már egészen mást jelent számára, mint a múltban. Amikor arról kérdezték, hogy milyen érzés lesz immáron a családjával megosztani a sikert, Räikkönen mulatságos választ adott: „Szerintem a Pirelli sapka jobban foglalkoztatja őket, mint maga a győzelem. Tudom, hogy vehettem is volna nekik ilyet, de az nem lenne fair. Szóval igen, csodálatos feleségem és gyermekeim vannak, akik most biztosan örülnek. Abban nem vagyok biztos, hogy a gyerekek végignézték… Lehet, hogy elaludtak verseny közben, de a feleségem szerintem nézte. Örülök mindannyiunk miatt. Ez remek. Nos, igen… Nem tudom. Remek érzés újra nyerni, de mint mondtam, semmi nem fog megváltozni és emiatt nem fognak másképp tekinteni rám” – fogalmazott a legendás mondások nagymesterének számító pilóta, aki a korábbi dobogós helyezéseiért járó Pirelli-fejfedőket egyébként rendre a feleségének, Minttu ajándékozta.

Räikkönen pole pozíciót legutóbb Monzában szerzett, így megkapta azt a miniatűr Pirelli-abroncsot, amelyet az olasz gumigyár osztogat a rajtelsőséget szerző pilótáknak. Mint kiderült, ennek az ereklyének is van keletje a Räikkönen-famíliában, hiszen Minttu már posztolt olyan felvételt a közösségi oldalán, ahol másfél éves kislányuk, Rianna játszadozik az ereklyével: „A fiam épp a legutóbbi verseny előtt mondta, hogy szeretne egy új Pirellit, olyat, amilyet a kvalifikációkon adnak, mert szeretne játszani vele” – mondta a pilóta, aki megjegyezte: biztos benne, hogy nagy családi beszélgetést tartanak majd odahaza, amikor hazaérkezik – előreláthatólag a hétvégén esedékes Mexikói Nagydíj után.

F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Ferrari USA Nagydíj Pirelli
A futamot követő forgatagban a versenyző természetesen megkapta azt a kérdést is, hogy az austini győzelem meglátása szerint egyfajta bizonyíték-e arra, hogy a Ferrari rosszul döntött, amikor úgy határoztak, hogy az idény végén Charles Leclerc-re cserélik. A válasz nem olyan lett, mint amire a legtöbben számítottak: „Szerintem az emberek nem értik, hogy elégedett vagyok azzal, ahová megyek” – mondta az északi klasszis, aki kétéves szerződést kötött az Alfa Romeo Sauberrel, azzal a csapattal, amelynél 2001-ben indult az F1-es pályafutása. „Jómagam már kitöltöttem az időmet a Ferrarinál, bajnokságot és futamokat nyertem náluk, versenyzőként pedig új kihívást keresek, mert mást szeretnék csinálni. A Sauber központja Svjcban 40 percnyire van az otthonomtól, a családom biztosan boldog lesz. Ez szerintem a legcsodálatosabb dolog ebben az egészben!”