F1 Forma-1 Sauber Felipe Nasr Marcus Ericsson Abu Dhabi Nagydíj Monisha Kaltenborn
360 fokos kamerával garázdálkodott az évadzáró Abu Dhabi Nagydíjon a Sauber istálló: a svájci alakulat felvételei révén egészen egyedi módon lehet betekinteni a kulisszák mögé, azt viszont ez a videó sem fedi fel, hogy ki lesz Marcus Ericsson csapattársa 2017-ben. Monisha Kaltenborn csapatfőnök szerint ez a kérdés még „nagyon nyitott”.

 

A 360 fokos kamera manapság már nem nagy kunszt, igazán érdekessé akkor válnak az ilyen eszközzel készült felvételek, ha valami olyasmit mutatnak meg vele, amelyet a nagyközönség egyáltalán nem, vagy nem úgy láthat. A Yas Marina versenypálya paddockját, valamint a Sauber garázsát épp elégszer lehet látni a tévéközvetítések során, kényünkre, kedvünkre azonban csak ritkán forgolódhatunk fel, alá, körbe-körbe ezeken a helyeken: a svájci istálló kreatív stábjának munkáját pont ez teszi különlegessé.


A felvétel különféle helyszíneket és pillanatokat mutat meg: például azt, ahogyan Ericsson és Felipe Nasr átvonulnak a paddockot és a Viceroy Hotelt összekötő hídon, megtekintő egy pillanat, amikor Nasr a garázsban beszáll az autójába, de körbenézhetünk akár a paddock-terület mögötti jachtkikötőben is, amelyről manapság már túlzás nélkül elmondható, hogy nagyobb presztízsértékkel rendelkezik, mint Monaco kikötője.

Az persze nem derül ki ebből az alkotásból (sem), hogy ki lesz a szerződését már meghosszabbító Ericsson csapattársa a 2017-es idényben. Mint ismeretes, a Banco do Brasil felmondta szponzori szerződését Nasrrel, márpedig ezután a paddock-közvélemény biztosra veszi, hogy hiába repített Interlagos-i pontjaival a konstruktőri tabella 9. helyére az alakulatot, vaskos dollár tízmilliókat keresve, a brazil nem maradhat a csapat kötelékében.

F1 Forma-1 Sauber Felipe Nasr Marcus Ericsson Abu Dhabi Nagydíj Monisha Kaltenborn
Az F+1 Blog által Abu Dhabiban hallottak alapján az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a Mercedes protezsáltja, Pascal Wehrlein foglalja el Nasr helyét. Első hallásra kétségkívül hihetetlennek tűnik, hogy a domináns márka a hozzá semmilyen tekintetben nem kötődő, sőt, jövőre idei Ferrari-erőforrásokkal próbálkozó hinwilli együtteshez irányítja az idén a Manornál szereplő tavalyi DTM-bajnokot, mégis vannak, akik biztosra veszik, hogy a szerződést már a szezonzáró hétvégén aláírták.

Wehrlein cáfolt a felvetést, Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója viszont nem tartotta kizártnak, hogy valóban a Sauber lesz a német ifjonc következő állomáshelye, megjegyezve persze azt, hogy tárgyalásokat folytatnak a Manorral is a folytatásról. Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöknője szinte egész hétvégén azzal volt elfoglalva, hogy cáfolja a különböző spekulációkat és a jelek szerint továbbra sincs bejelentenivalója.

F1 Forma-1 Sauber Felipe Nasr Marcus Ericsson Abu Dhabi Nagydíj Monisha Kaltenborn
„Továbbra is nagyon nyitott, hogy ki lesz a másik pilótánk 2017-ben” – idézte a svájci Blick a csapatfőnöknőt, aki Wehrlein érkezésének felvetésekor megjegyezte: „Még az is előfordulhat, hogy Felipe Nasr marad. Több különböző versenyzővel tárgyalunk, különböző kontinensekről. Szeretnénk minél hamarabb lezárni a versenyzőkérdést.”

Nasrnek pénze nincs, támogatója és híve viszont annál több: mivel Felipe Massa az idei szezon végeztével visszavonult, a „másik Felipe” esetleges kiesésével brazil pilóta nélkül maradna a Forma-1. Ezt Bernie Ecclestone mindenképpen szeretné elkerülni, így információink szerint maga a főmogul is megpróbál lobbizni annak érdekében, hogy Nasr maradhasson a Saubernél. Maga az érintett a záróhétvégén bizakodásának adott hangot, optimizmusát nem titkoltan arra alapozva, hogy sokat hoz a csapat konyhájára az a 2 pont, amelyet a hazai nagydíján gyűjtött.
F1 Forma-1 Sauber Felipe Nasr Marcus Ericsson Abu Dhabi Nagydíj Monisha Kaltenborn
„Arra számítok, hogy ez segítség lehet” – mondta az interlagosi teljesítményre utalva Nasr. „Egy versenyző aligha tehet többet annál, minthogy pontokat szerez a csapata számára és tudom, hogy milyen értékesek ezek a pontok. Mindannyian tudjuk, hogy milyen sokat jelentenek ezek a pontok a bajnokság szempontjából, s így a 2017-es újraszervezés szempontjából, tehát ez volt a legjobb, amit adhattam nekik.”