Adrian Sutil, a Force India versenyzője az Ausztrál Nagydíjon nyújtott teljesítményével Kimi Räikkönen tavalyi produkciójához hasonlóan alátámasztotta azt a teóriát, hogy némi kihagyás nem feltétlenül hátrány a modern Forma-1-ben. A silverstone-i csapatnál már örülnek, hogy a németnek szavaztak bizalmat, maga az érintett azonban a futam előtt elárulta: tudja, hogy a paddockban nem mindenki örül a jelenlétének.

Sutil – aki egy darabig vezetett is a melbourne-i Albert Parkban, majd a szuperlágy gumikon nyújtott satnya teljesítmény miatt visszacsúszott és végül a 7. helyen zárt – tavaly egy botrány miatt nem lehetett jelen az F1-ben. A 30 éves pilóta kényszerű száműzetésének oka az volt, hogy a 2011-es Kínai Nagydíj éjszakáján, egy zártkörű bulin összebalhézott a Lotus egyik társtulajdonosával, Eric Lux-szal, akit megütött egy pezsgőspohárral, sérüléseket okozva az üzletember arcán.

A verekedésből hosszas bírósági ügy lett, amelynek végkimeneteleként 13 hónappal ezelőtt Sutilt 170 ezer font pénzbírságra és 18 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Versenyzői állását természetesen elveszítette, de az idei előszezonban a Ferrari által patronált Jules Bianchival versenyt futva, részben 6-8 millió eurósra becsült szponzori csomagjának köszönhetően visszaszerezte a volánt. Vijay Mallya csapatát sokan bírálták a döntés miatt, amivel a versenyző is tisztában van.

„Sokan vannak, akik gyűlölik, hogy itt látnak engem” – nyilatkozta Sutil a The Sun című brit lapnak Melbourne-ben. „Nem csak barátaim vannak, sokan vannak olyanok is, akik nem kedvelnek engem. Viszont ez a foglalkozásom, jó munkát akarok végezni és igyekszem versenyeket nyerni. Ez nem egy népszerűségi verseny. A legjobb pilóta győz. Jómagam még mindig úgy vélem, hogy ez egy olyan sport, ahol a legjobbak végeznek a dobogón. Számomra ez egyáltalán nem jelent terhet, mert azért vagyok itt, hogy bizonyítsam, helyem van a Forma-1-ben. Versenyezni akarok, a lehető legjobb munkát végezni. Ha mások ezért gyűlölnek engem, tegyék. Nem azért vagyok itt, hogy barátok szerezzek, hanem azért, hogy dolgozzak.”

Sutil viszonya főként Lewis Hamiltonnal volt paprikás az utóbbi időszakban: a McLarentől az idei évre a Mercedeshez átigazolt brit is jelen volt az ominózus sanghaji botránykor, elméletileg a német pártján vallhatott volna a perben, de az utolsó pillanatban lemondta a tanúvallomást és nem jelent meg a bíróságon, amit az ügy főszereplője – akivel korábban jó barátok voltak – zokon vett. A télen enyhülés állt be a felek kapcsolatában: amikor Sutil visszatérésének lehetősége felmerült, Hamilton a sajtónak arról beszélt, hogy ’imádkozik’ a pilótáért, s mint Sutil Melbourne-ben elárulta, számára is fontos lenne, hogy tisztázzák a nézeteltéréseket.

„Lewis megpróbált kapcsolatba lépni velem, igen. Jómagam is nyitott vagyok erre, de ez magánügy. Nem szeretném kommentálni ezt a témát. Egyelőre azt sem tudom, hogy a sajtóban miért kezdett emlegetni engem. Nyitott személyiség vagyok, bármikor odajöhetett volna hozzám, hogy beszéljünk a történtekről” – mondta a starnbergi születésű versenyző, akinek kapcsolata Hamiltonnal onnantól datálódik, hogy 2005-ben csapatársak voltak az ASM istállónál az F3 Euroseriesben.

Azt egyelőre csak gyanítani lehet, hogy Sutil és Hamilton viszonya hamarosan helyreáll, az viszont már biztos, hogy a Force Indiánál elismerték: nem bánták meg, hogy újra bizalmat szavaztak a németnek. „Adrian visszatérése fantasztikusra sikeredett, Mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy gyorsaságából, versenyzői rátermettségéből semmit nem veszített a kihagyott szezon alatt” – dicsérte a Force India csapatfőnök-helyettese, Bob Fernley a pilótát, aki pályafutása első hat idényét is a silverstone-i egyletnél töltötte: 2006 óta Sutil Midland, Spyker és Force India név alatt is versenyzett az egykori Jordan istálló jogutódjánál.