F1 Forma-1 Max Verstappen Red Bull Lorenzo Bandini-trófea Toro Rosso Christian Horner
Rangos elismerést söpört be Max Verstappen: a Red Bull szemtelenül fiatal tinisztárja a következő a sorban azon pilóták között, akiket a feltörekvő tehetségek számára alapított Lorenzo Bandini-treófeával tüntettek ki. A holland versenyző vasárnap, az olaszországi Brisighellában vehette át a kitüntetést.

 

A díjat az egyszeres Forma-1-es futamgyőztes, az 1967-es Monacói Nagydíjon tragikus balesetet szenvedő Lorenzo Bandini szülővárosa, Brisighella, valamint a pilóta családja együtt alapították. A trófeát első ízben 1992-ben adták át, és azóta évről évre egyre komolyabb presztízsértékkel bír.
F1 Forma-1 Max Verstappen Red Bull Lorenzo Bandini-trófea Toro Rosso Christian Horner
Mivel a díj odaítélésének alapja az előző szezonban nyújtott teljesítmény, Verstappen a 2015-ös, a Toro Rossónál töltött bemutatkozó idényében nyújtott produkciójáért kapta az elismerést. Az már csak hab a tortán, hogy a holland azóta hatalmas lépést tett előre: az idei szezon közben az energiaitalos juniorcsapattól feljebb lépett a Red Bullhoz, minden idők legfiatalabb futamgyőztese lett, a rajongók a Red Bullnál lehúzott hat versenyéből négy ízben választották meg a verseny legjobbjának és jelenleg 90 pontjával a 6. helyet foglalja el az egyéni tabellán.
F1 Forma-1 Max Verstappen Red Bull Lorenzo Bandini-trófea Toro Rosso Christian Horner
„Nagy megtiszteltetés ez számomra” – mondta a Brisighellában nagy csinnadrattával megtartott díjátadó ceremónián Verstappen, akinek tiszteletére a Toro Rosso az előző tíz év összes Forma-1-es modelljét kiállította a helyszínen. A 18 éves pilóta szót ejtett a csapatváltásról is: „A két csapat filozófiája pontosan ugyanolyan, a különbség csak az, hogy most egy jobb teljesítményű autót vezethetek” – fogalmazott a németalföldi.

Verstappen a jelenlegi mezőny kilencedik olyan tagja, aki Bandini-trófeával büszkélkedhet. A mostani versenyzők közül megkapta az elismerést korábban Daniel Ricciardo, Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Felipe Massa, Fernando Alonso, Kimi Räikkönen és Jenson Button, de megtalálható a korábbi díjazottak listáján Jacques Villeneuve és Michael Schumacher is. Tavaly példátlan módon nem egy pilótának vagy F1-es személyiségnek, hanem egy csapatnak, a Mercedes AMG Petronasnak ítélték oda a díjat a zsűri tagjai.
F1 Forma-1 Max Verstappen Red Bull Lorenzo Bandini-trófea Toro Rosso Christian Horner
A vasárnapi eseményen különdíjban részesült a Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner is: a szakember személyesen nem tudott jelen lenni a gálán, így kitüntetését Verstappen vette át a helyette.