Péntek este Párizsban, Luc Besson rendező híres filmstúdiójában, a Cité du Cinemában tartották a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) éves díjkiosztó gáláját, ahol Sebastian Vettel negyedszer vehette át a Forma-1-es vb-címért járó trófeát. Az első ízben odaítélt „Az év személyisége” díjat is egy korábbi F1-es pilóta kapta meg.

Vettel az eseményen az FIA frissen újraválasztott elnökével, Jean Todttal ült egy asztalnál, így a nagyfőnök a jelek szerint nem orrolt meg a Red Bull német klasszisára amiatt, hogy múlt vasárnap az Autosport című brit szaklap díjátadóján emlékezetes stand-up keretein belül idézte fel az indiai gumiégetéssel kapcsolatos megbeszélésüket. Az idén összesen 13 futamot nyerő ász a trófea átvételét követő rövid beszédében méltatta az energiaitalos egyletet, amelyet Christian Horner csapatfőnök és Adrian Newey főtervező képviselt.

„Ha visszagondolok a csapattal eltöltött utóbbi néhány évre, azt kell mondanom, hogy hihetetlen volt” – szónokolt a történelem legfiatalabb négyszeres világbajnoka. „Megtiszteltetés volt a versenyhétvégéken bepattanni az autóba és kipréselni magamból a tőlem telhető legjobbat. A csapattal együtt nagyon keményen dolgoztunk. Az tesz bennünket erőssé, hogy imádjuk, amit csinálunk és szenvedélyesen szeretjük a versenyzést. Az idei év nem volt könnyű, de a pályán sikerült választ adnunk mindenkinek és erre rendkívül büszke vagyok. Nem is tudom szavakkal leírni, hogy mennyire örülök az újabb címvédésnek. Szeretnék köszönetet mondani a csapatnak és mindenkinek, aki támogatott engem.”

Horner a konstruktőri trófea átvétele után elmondta: „Amikor először nyertük meg a világbajnokságot, nagy nyomás volt rajtunk a címvédés miatt, de mégis sikerült. A harmadiknál úgy gondoltuk, hogy ettől jobb már nem lehet. A negyedik, ha másképp nem is, statisztikailag valószínűtlennek tűnt, de az a szenvedély, elkötelezettség és odaadás, amit az egész csapat produkált Sebastiannal és Markkal együtt, abszolút fenomenális volt.”

Fernando Alonso – aki a Ferrarinál töltött negyedik idény során harmadszor lett ezüstérmes - párja, Dasha Kapusztyina társaságában vett részt az eseményen, míg Mark Webber egyedül érkezett: a bronzérmes ausztrálnak ez volt az utolsó Forma-1-es kötelezettsége, a jövőben – ha olyanok lesznek az eredményei a Porsche gyári csapatának tagjaként – már a World Endurance Championship szereplőjeként érkezhet az FIA díjátadó gáláira.

Az FIA idén először hirdette meg „Az év személyisége” voksolást, amelynek keretein belül a szervezet égisze alatt futó bajnokságok állandó akkreditációval rendelkező médiamunkásai nyilváníthattak véleményt. Az elismerést Robert Kubicának ítélték oda: az egyszeres Forma-1-es futamgyőztes lengyel 2011 februárjában súlyos ralibalesetet szenvedett, emiatt egy időre parkolópályára kényszerült, idén viszont megkezdte karrierje újraépítését és ralis fronton komoly eredményeket produkált. A krakkói pilóta indult a rali-eb-n, belekóstolt a világbajnokságba, a WRC2-ben pedig a bajnoki titulust is sikerült elhódítania.