Miután Lewis Hamilton már eldöntötte az idei vb-cím sorsát, a hátralevő futamokra az ezüstéremért zajló csata tartogat izgalmakat. A pozíciót jelenleg Sebastian Vettel birtokolja: a Ferrari zászlóvivője szeretné, ha ez így is maradna, ugyanakkor tudja, hogy a Nico Rosberg annak ellenére is kemény ellenfél, hogy nem a legjobb passzban van idén.
 

Mivel az első hely már elkelt, a másodikért kell keményen megküzdeni! Sebastian Vettel, a Ferrari versenyzője ezzel a mottóval száll harcba a Forma-1-es évadból még hátralevő futamokon, miután a Mercedes klasszisa, Lewis Hamilton már az Amerikai Nagydíjon kioltotta azt a halovány reménysugarat, amelybe a korábbi négyszeres világbajnok még kapaszkodhatott a vb-címért folytatott, jobbára mondvacsinált küzdelemben.

Vettel három fordulóval az évad lezárulta előtt 251 egységgel birtokolja az ezüstérmes pozíciót, amelyet a bajnokcsapat Mercedes szárnyaszegett pilótájával, Nico Rosberggel szemben kellene megőriznie. Előnye a Mexikói Nagydíj előtt 4 pont, s bár a csillagosok németjét nemcsak a közvélemény siratta el, hanem házon belül is sokan, a ferraris tisztában van azzal, hogy még így sem vehet semmit biztosra. 

„Nem könnyű feladat, mert nem én vagyok a második helyezés favoritja” – mondta a hétvégi Mexikói Nagydíj előtt a Forma-1 hivatalos honlapjának adott interjújában Vettel. „Az utóbbi néhány futamon azt láttuk, hogy közelebb kerültünk és adódtak esélyek itt-ott. Nico és az én szempontomból is ugyanaz a cél, megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni a hátralevő futamokból. Alapvetően nincs veszítenivalónk már, de természetesen nagy siker lenne, ha nem a harmadik, hanem a második helyen tudnánk zárni ezt a számunkra lenyűgözően sikerült szezont. Mindig jobb egy hellyel előbb végezni annál, mint amire előzetesen számítottál.”

Mint ismeretes, a Ferrari több éven át tartó vegetálás után az idei szezonnak jelentős átszervezések után vágott neki és Maurizio Arrivabene, a gárda új vezére két futamgyőzelem megszerzését tűzte ki célul.  Ehhez képest a Ferrari 2012 óta először ezüstérmes lesz a konstruktőrök között, Vettel már három diadalt aratott és volt olyan periódusa a szezonnak, amikor Maranellóban egy pillanatra talán elhitték, hogy a Red Bulltól érkezett németnek érdemi esélye lehet arra, hogy megküzdjön Hamiltonnal a bajnoki címre: „Ez biztosan fokozná a lelkesedésünket a következő évre, hogy még keményebben dolgozzunk” – vázolta fel az egyéni ezüstérem bebiztosításának várható hatását Vettel. 

A Vettel-Rosberg párharcban utóbbi javára szól az a tény, hogy a Mercedes formája messze jobb a Ferrariénál, házon belüli támogatásra viszont – Vettellel ellentétben – aligha számíthat a bajnokcsapat pilótája. Míg Kimi Räikkönen egy jól sikerült felvillanással sokat segíthet is márkatársának, addig Hamiltonnak a mostanában újra puskaporos viszony miatt aligha fűlik majd a foga Rosberg támogatásához…

„Nehéz ezt megmondani, mert szerintem Nico és Lewis az utóbbi két évben szemmagasságban voltak egymással, de Nicónak valami miatt idén nem volt a legjobb szezonja” – mondta Vettel, amikor arról kérdezték, hogy szerinte van-e olyan gyengesége Rosbergnek, amelyet kihasználhat a párharcban. „Hozzá kell tenni persze azt is, hogy Lewis képes volt kihozni a maximumot az autóból és magában, így nagyon nehéz volt legyőzni. Tény ugyanakkor, hogy senki sem legyőzhetetlen, ráadásul most egy új országban vagyunk, egy új versenypályán. Van esélyünk arra, hogy elcsípjük valamelyiküket és amíg valamelyikük előtt tudunk végezni, az azt jelenti, hogy remek munkát végzünk. A realitások talaján kell maradnunk és tudnunk kell, hogy mire vagyunk képesek és mire nem.”