Noha még csak egyetlen F2-es fordulón van túl, az F1-es nyüzsgésből ítélve arra lehet következtetni, hogy melegszik a pite a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick körül. Így vélekedik Schumi korábbi menedzsere, Willi Weber is, aki kerek-perec kimondta: szerinte a Ferrarinál már eldöntötték, hogy Mickből alkotják meg Sebastian Vettel utódját.

 

Egyetlen év alatt akkorát fordult a világ Mick Schumacherrel, hogy azt követni is nehéz. Tavaly ilyenkor harmatosnak mondható teljesítménnyel szerepelt az F3-as bajnokságban, ahol az idény második felére pörgött fel és kezdte el olyan ütemben termelni az eredményeket, hogy végül megszerezte a bajnoki címet. Logikus lépésként idén már az F2-ben szerepel, ahol nem könnyű az akklimatizálódás: a korábban használt Hankook abroncsok után itt már Pirelliken versenyez, ami megnehezíti az átállást, ennek ellenére tisztes eredménnyel, a nyitóforduló mindkét futamán pontokat szerezve kezdte az idényt.


Ezzel párhuzamosan felpörögtek az események körülötte F1-es fronton is: a 20 éves pilóta az idei év elején csatlakozhatott a Ferrari tehetséggondozó programjához, ennek hatásaként pedig máris túl van az F1-es tűzkeresztségen. Az F2-es nyitófordulót követő bahreini tesztelésen a Ferrarit, valamint a maranellói márka holdudvarába tartozó Alfa Romeót is vezethette, a napokban pedig elterjedt a hír, hogy rövidesen egy nagydíjhétvégén is vezethet. Német források tudni vélik, hogy az ifjabb Schumi a Német Nagydíj hétvégéjének pénteki nyitóedzésén is lehetőséget kap a két csapat közül valamelyiknél. A hockenheimi szervezők máris dörzsölik a tenyerüket közönségcsalogató látványosságot szimatolva, míg az ifjonc ügyeit menedzserként intéző Sabine Kehm szokás szerint hallgat. Pedig a háttérben valószínűleg nagy dolgok zajlanak, az édesapa sikerkorszakának egyik fő letéteményese, az exmenedzser Willi Weber legalábbis így gondolja: a német üzletember szerint a jelek arra utalnak, hogy a Ferrarinál vélhetően már eldöntötték, Mickből építik fel a várakozásokat alulteljesítő Sebastian Vettel leendő utódát.

 

A hétszeres világbajnok és az ex-menedzser


„Vettelnek eredményeket kell felmutatnia, ráadásul Leclerc eléggé megbonyolítja az életét. Akárcsak tavaly, Sebastian továbbra is súlyos hibákat követ el. Nem a legjobban kezdte a szezont, még úgy sem, hogy ezúttal nem is volt komolyabb nyomás vagy teher rajta. Vettel újra és újra azt hangoztatja, hogy nagy dolgokra képes, pedig rövidesen tényleg mutatnia kell valamit, máskülönben el kell hagynia a Ferrarit. Ebben az esetben szerintem Mick lesz az, aki felváltja. A felkészítése erre már el is kezdődött” – nyilatkozta az Express című lapnak Weber, akit hajdanában „Mr. 20%” néven emlegetett az F1-es szakma, a patronáltja jövedelmeiből származó bevételeire utalva.

Azzal kapcsolatban természetesen megoszlanak a vélemények, hogy az ifjabbik Schumacher alkalmas lesz-e arra, hogy komolyabb sikereket érjen el F1-es szinten. Kritikusai az F2-es bemutatkozás és az első F1-es tesztek után máris egyre hangosabbak, Weber azonban kimért és saját bevallása szerint egyelőre csak reméli, hogy Mick megfelel majd az elvárásoknak: „Nagyon izgatott voltam, amikor először megpillantottam a Ferrari overalljában. A neve miatt elképesztően nagy nyomás nehezedik rá, de remélem, hogy meg tud birkózni ezzel és képes lesz folytatni az édesapja sikersztoriját” – fogalmazott a korábbi menedzser.


A fiatal pilóta egyébként máris kivívott magának némi tiszteletet a Ferrari berkein belül, a napokban lelkesen beszélt róla Mattia Binotto, a technikai igazgatóból lett csapatfőnök is. „Sok év után Maranellóban láttam újra először, amikor eljött hozzánk. Ha vetünk egy pillantást rá, nem hinném, hogy túlságosan hasonlítana Michaelre, a viselkedése viszont kísértetiesen hasonló. Az is, ahogyan hozzááll a feladatokhoz, ahogyan érdeklődik az autó iránt és ahogyan beszélget a mérnökökkel, a technikusokkal. Ha Maranellóban megpróbálod megtalálni, szinte biztos, hogy a műhelyben találsz rá, ahol az autó környékén mozgolódik, beszélget a szerelőkkel. Ez az, amiben igazán hasonlít az édesapjára” – fogalmazott a Scuderia vezére.