Meg sem született még a sportfelügyelői testület döntése a Red Bull Ringen, amely ratifikálta a Honda jelenkori első F1-es győzelmét, máris megugrottak a Japán Nagydíj jegyeladásai – tudta meg az F+1 Blog japán forrásoktól Silverstone-ban. A Red Bull és a Toro Rosso motorszállítójánál örülnek, de tudják, hogy a csodát csak kőkemény munkával lehet megismételni.

 

Emlékezetes: az Osztrák Nagydíj leintése után 3 óra telt el, mire a sportfelügyelők döntést hoztak azzal kapcsolatban, hogy nem büntetik meg az elsőként leintett Max Verstappent, ezzel pedig megszületett a Honda jelenkori első F1-es győzelme. Silverstone-ban kiderült, hogy a köztudottan fanatikus japán drukkerek nem ültek a babérjaikon az alatt a három óra alatt, amíg a fél világ a döntésre várt: inkább megrohamozták azokat az online felületeket, ahol jegyet válthattak az októberi Japán Nagydíjra.

„Teljes az őrület odahaza, a Honda sikere tényleg felspannolta a szurkolókat. Amíg a döntésre vártunk a helyszínen, sokan azzal töltötték az időt, hogy jegyet váltottak Suzukába, és ez folytatódott az ausztriai futamot követő napokban is. Hogy milyen a hangulat Japánban? Mindenki boldog, hogy a Hondának végre sikerült futamot nyernie” – mondta az F+1 Blognak a japán újságíró-fotós, Atsuo Sakurai.

Az ausztriai Honda-siker természetesen Silverstone-ban is téma: az FIA pénteki sajtótájékoztatójára meghívást kapott a technikai igazgató, Toyoharu Tanabe, aki a Red Bull Ringen átvette a konstruktőri trófeát, és újfent megerősítette, hogy nagyon sokat jelentett a japán gyártónak a győzelem.  „Csodás eredmény volt ez a győzelem, amely nagy boldogságot okozott mindenkinek, akik a sakurai főhadiszállásunkon vagy bárhol máshol dolgoznak ezen a projekten. Mindenki motiváltabb, mint valaha és kőkeményen dolgozunk a teljesítményünk javítása érdekében” – fogalmazott a szakvezető, aki egyúttal óvatosságra is intette mindazokat, akik csodát várnak a Hondától.

Mint ismeretes, az ünneplés hevében Helmut Marko, a Red Bull sportszakmai tanácsadója visszatért arra az év eleji kijelentésére, amely szerint idén legalább öt futamot akarnak nyerni. Az örömittas osztrák szakember azt találta mondani, hogy tartja korábbi kijelentését, Tanabe viszont a Brit Nagydíj helyszínén megjegyezte: „Csodás verseny volt az ausztriai, de tudjuk, hogy mi a jelenlegi pozíciónk az élmenőkhöz képest. Van még lemaradásunk, de keményen dolgozunk annak érdekében, hogy jobb legyen a teljesítményünk. Ezt tesszük mi és ezt teszi a Red Bull is” – fogalmazott a japán szakember, akitől természetesen azt is megkérdezték, hogy a győzelem hatására a Honda talán könnyebben kötelezi el magát az F1 mellett a 2020 utáni időszakra: „Jómagam technikai igazgató vagyok, így nem folyok bele a szerződésekkel kapcsolatos dolgokba, de úgy érzem, hogy a siker kedvező fogadtatásra talált a Hondán belül, szóval meglátjuk!”


Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is arról számolt be, hogy régen lehetett olyan lelkesedést tapasztalni az energiaitalos gárda háza táján, mint az ausztriai diadalt követően. A brit szakember ugyanakkor nem mert olyan határozott kijelentést tenni az évad hátralevő részével kapcsolatban, mint Marko, aki további győzelmeket jósolt.

„Versenyről versenyre haladunk, csapatként igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy jól alakuljanak a dolgok. Ausztriába sem úgy mentünk, hogy számítottunk a győzelemre. Ugyanígy állunk majd az összes többi futamhoz is mostantól az évad hátralevő részében. Hogy ez milyen eredményekhez vezet, majd meglátjuk az évad végén. Helmut nyilvánvalóan roppant optimista, ennek fényében tevékenykedik, ami nagyszerű. Úgy gondolom azonban, hogy a csapat versenyről versenyre halad, a cél pedig természetesen az, hogy megpróbáljunk minél több futamot megnyerni” – fogalmazott a Red Bull Racinget irányító brit szakember.

A hétvégi Brit Nagydíj előtt a Honda-erőforrással hajtott energiaitalos formáció 169 ponttal a konstruktőri tabella 3. helyén állomásozik. Az éllovas Mercedeshez képest 194, a 2. helyen állomásozó Ferrarihoz képest viszont csupán 59 pont a bikások hátránya.