Nagyon úgy tűnik, hogy a 2019-es F1-es szezon egyik legmegosztóbb újítása, Sebastian Vettel bajusza immáron a múlté: a német a héten már a bizarr arcszőrzet nélkül érkezett a Ferrari főhadiszállására, Maranellóba.

 

Vettel a Kínai Nagydíjat követően a Ferrari főhadiszállására, Maranellóba utazott, ahol találkozott a csapatfőnökkel, Mattia Binottóval, valamint a csapattársával, Charles Leclerc-rel is. A Scuderia által közreadott fotó hamar végigfutott a közösségi médiában, főképp annak köszönhetően, hogy a négyszeres világbajnok a melbourne-i évadnyitó hétvége óta első ízben mutatkozott a furcsa arcszőrzet-újítás nélkül. Arra egyébként rendre eltérő magyarázatot adott az utóbbi időben a német, hogy miért növesztett bajuszt: egyszer arra utalt, hogy azért, mert nagy tisztelője a Ferrarinál korábban szintén megfordult britnek, az 1992-es Nigel Mansellnek, egy másik alkalommal viszont arról beszélt, hogy az édesapja, az egyébként borostát viselő Norbert előtt kívánt ilyen módon tisztelegni.

 

Sanghajban, még bajuszt viselve


Noha a maranellói találka a Ferrari szerint csupán egy „technikai stop” volt a jövő hétvégén esedékes Azerbajdzsáni Nagydíj előtt, a felvételnek vélhetően üzenetértéket szántak. Mivel a csapat vezetése Sanghajban újra Vettel mögé parancsolta Leclerc-t, a húzással nemcsak rajongói berkekben, hanem a nemzetközi sajtóban és a szakmában is jócskán felkorbácsolták az indulatokat: a futamot követően szurkolók, F1-es személyiségek és sajtóorgánumok garmadája fortyant fel, mondván, a Ferrarinak inkább a saját nevelésű új jövevényre kellene fókuszálnia a tavaly is, idén is sokat hibázó német helyett.

Olyan spekulációkat is lehetett hallani, hogy Binotto a színfalak mögött egyre nehezebben tudja fenntartani a békét, így a közreadott friss felvétel arra is eszközül szolgálhat, hogy a nyilvánosság felé azt sugallja: a szakvezető ura a helyzetnek, nincs feszültség a csapaton belül. Ami bizonyos, hogy Binotto és a többi Ferrari-vezér számára nem lehet könnyű ez az időszak, ezt pedig a rivális Mercedes vezére, Toto Wolff is átérzi: „Nyilvánvaló, hogy amikor belekezdesz valami ilyesmibe, azzal kinyitod Pandora szelencéjét” – utalt a csapatutasításra a csillagosok főnöke. „Mi is megéltük ugyanezt Nico Rosberggel és Lewis Hamiltonnal, később pedig Lewis-zal és Valtterivel is. Ez nemcsak a Ferrari problémája, ezzel a problémával előbb-utóbb minden csapat szembesül, ahol két alfahím ül a volán mögött.”


Az olasz sajtó egyébként nemcsak amiatt ostorozza a Ferrarit, hogy Leclerc-t háttérbe szorítják Vettel miatt: a lapok túlnyomó többsége felhánytorgatta azt is, hogy az ígéretes előszezon után a vörös alakulat harmatosan muzsikál. Nemcsak káoszról és krízisről írnak, hanem arról is, hogy talán valamilyen súlyosabb probléma van az SF90 típusjelű autóval, amely az idény első három futama után még mindig nyeretlen. „Erre a felvetésre csakis nemmel tudok felelni” – cáfolta a feltételezést Vettel. „Erős autónk van, és elégedettek vagyunk a motorral is, amely egyenesbe hozta az egész csomag teljesítményét.”

Három forduló után a Ferrari párosa a 4-5. helyeket foglalja el az egyéni tabellán, Vettel 37, Leclerc 36 egységet jegyez. Az éllovas Hamiltonnak máris 31 egység az előnye a némethez képest.