F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Kínai Nagydíj 2019
Kimi Räikkönen megmosolyogtatta a nemzetközi szaksajtót az 1000. F1-es futam, a Kínai Nagydíj sajtótájékoztatóján azzal, hogy megjegyezte: a régi időket idéző,nyitott sisakot szeretett volna használni a sanghaji hétvégén, de az nem felelt volna meg a szabályoknak.  Egy brazil grafikus a kijelentés után látványtervet is készített arról, hogyan nézhetett volna ki egy ilyen fejfedő.

 

A látványterv a Sao Pauló-i illetőségű Felipe Torreshez köthető, aki „ilustratorres” nicknévvel publikálgat F1-es témájú grafikákat, egyebek mellett régi köntösbe bújtatott aktuális autókat és jelenlegi festéssel ellátott történelmi gépeket.

F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Kínai Nagydíj 2019

Räikkönen ötlete - inkább poénja - kétségkívül tökös, ám élesben, versenykörülmények között biztosan soha nem valósulhat meg, hiszen az FIA folyamatosan szigorít az F1-es fejfedőkre vonatkozó előírásokon, az idei évre is eszközöltek módosításokat a jobb fejvédelem érdekében.

F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Kínai Nagydíj 2019
Végül speciális sisakfestés sem készült az ezredik futamra


A Ferraritól az idei évre a középmezőnybeli Alfa Romeóhoz igazoló Räikkönen egyébként olyan témákról is beszélt a sanghaji sajtótájékoztatón, amelyekről korábban még nem hallhattuk a véleményét. Például arról az ezerszer hallott és elcsépelt frázisnak tűnő mondásról, hogy az apává vált F1-es pilóták gyerekenként egy másodpercet lassulnak. „Nem hinném, hogy a gyerekek miatt lenne bármilyen különbség. Temérdek sztori van az F1-ben, amelyeknek nincs alapjuk. Soha nem éreztem olyat, hogy a vezetésemre bármilyen hatással lenne az, hogy gyarapszik a család, de nem tudok. Szerintem ez emberről emberre más. Néha talán tényleg van hatása, de én magam semmi ilyesmit nem érzek. A versenyzésen kívüli élet nyilvánvalóan változik, de arra, ahogyan vezetek, arra ez biztosan nincs hatással” – mondta a 2007-es világbajnok.

Räikkönent 2020 végéig köti szerződés az Alfa Romeóhoz, ami azt jelenti, hogy a finn nagy valószínűség szerint nagydíj-részvételi rekorderré léphet elő. Az északi pilóta 293 rajtot jegyez eddig, így 29-cel van lemaradva az abszolút rekorder Rubens Barrichello mögött, ám a következő évad végéig vélhetően ledolgozza majd a hátrányt és az élre áll ezen a ranglistán. Arról már korábban is szólt az idén októberben negyvenéves versenyző, hogy ez a csúcsdöntés abszolút nem motiválja, ezúttal pedig azt is elárulta, hogy egy ilyen hosszú pályafutás után hogyan képes még mindig motivált maradni. Mint fogalmazott: úgy, hogy immáron hobbiként kezeli a versenyzést…

F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Kínai Nagydíj 2019
„Nem is tudom, nincs semmi különleges dolog, amivel próbálom motiválni magam. Ez az egész az utóbbi időben inkább már csak hobbi számomra, mint más és talán éppen ezért érzem újra mókásnak. Persze így is megpróbálom a lehető legjobbat nyújtani. Néha jobban megy, mint máskor, de ez már csak így van, amikor ilyen sokat versenyzel. Vannak napok, amelyek picit zűrösebbek, de ez sem jelentett soha gondot. Amikor azt fogom érezni magamon, hogy azt nyújtom, amit várok, akkor majd új hobbi után fogok nézni” – fogalmazott az északi klasszis, aki az idény első versenyét a pontszerző zónában fejezte be, így a hétvégi Kínai Nagydíj előtt 10 egységgel a egyéni tabella 6. helyén állomásozik.