F1 Forma-1 Robert Kubica Williams Szergej Szirotkin Lawrence Stroll Artem Markelov Abu Dhabi Nagydíj
Robert Kubica Forma-1-es versenyzői visszatérésétől hangos a világ: a lengyel pilóta lehetetlennek tűnő vágya valóra vált, a fejleménynek mindenfelé örülnek, leszámítva Oroszországot. Az egyszeres futamgyőztes a Williams-szerződéssel nem egy, hanem két oroszt tett jégre, a célja felé vezető úton pedig állítólag olyan helyről is kapott segítséget, akire a közvélemény valószínűleg nem is gondolna…

 

Kubica versenyzői szerződését csütörtökön, Abu Dhabiban jelentette be a Williams istálló, a sztori pedig azóta is izgalomban tartja a sajtót, s ahogyan az ilyenkor lenni szokott, az érdekes részletek csak most kezdenek szivárogni. Ugyan a hivatalos közlemény nem tért ki rá, a szerződés gerincét a lengyel PKN Orlen olajtársasággal kötendő szponzori szerződés adja: ha minden igaz, a vállalat 10 millió euróval száll be a projektbe, amelynek keretein belül az egykoron szebb napokat is megélt együttes egyik fő támogatójává lépnek elő és logóik jelen lesznek az autón, valamint a két pilóta, Kubica és George Russell ruházatán is. Lengyel források hangsúlyozzák: a szerződés a valaha volt egyik legnagyobb lengyel sportszponzoráció lesz.

Az Orlen szerepvállalásáról már eddig is lehetett hallani, arról viszont csak pusmognak, hogy még ez sem lett volna elég a nagy visszatéréshez. Az F+1 Blog paddock-forrásai szerint Kubicát egy másik, rejtélyes támogató is segítette: van, aki kimondja és van, aki nem, ám úgy tudjuk, hogy magáról Lawrence Strollról, Lance Stroll édesapjáról és a Racing Point Force India istállót idény közben megszerző konzorcium vezetőjéről van szó. Arról csak spekulációk vannak, hogy a kanadai üzletember állítólagos támogatása milyen mértékű, azt viszont több forrás is hangsúlyozta: Stroll két legyet üt egycsapásra, mivel ezzel tesz még egy gesztust a faképnél hagyott grove-i csapat irányába, ugyanakkor segíti fia jóbarátját is, aki – megintcsak állítólag – azzal tett rá jó benyomást, hogy egyfajta mentorként támogatta Lance-t a viszontagságos 2018-as idény során.

F1 Forma-1 Robert Kubica Williams Szergej Szirotkin Lawrence Stroll Artem Markelov Abu Dhabi Nagydíj
Markelov, akinek jött össze...

Ami biztos: Kubicának minden fillér jól jött, hiszen két orosz is durván licitált a Williams volánra. Forrásaink szerint a Williams ősszel még arra az álláspontra helyezkedett, hogy az F2-ben szereplő Artem Markelovot választják, akinek a fedezete is megvolt ahhoz, hogy valóban leszerződjön a csapattal – egészen addig, amíg az édesapját az Orosz Nagydíj idején egy vesztegetéses ügy miatt Szocsiban le nem tartóztatták. Az apuka állítólag még mindig nem tisztázta magát, ezzel pedig Markelov esélyei ugrottak. Maradt a másik orosz ellenfél, az idényt a csapat kötelékében végigversenyző Szergej Szirotkin, akinek főtámogatója, az SMP Racing révén szintén megvolt a muníciója, sőt, az orosz bevallotta: egészen az utolsó pillanatig abban a hitben volt, hogy lehet sansza a folytatásra.

F1 Forma-1 Robert Kubica Williams Szergej Szirotkin Lawrence Stroll Artem Markelov Abu Dhabi Nagydíj
Szirotkin, a másik hoppon maradt orosz


„Hihetetlen, hogy ez történt. Szerda este tájékoztatott erről a csapat. Benne volt a pakliban, hogy talán nem akarják folytatni, de ezt még így is nagyon nehéz feldolgozni” – kesergett az F1-ből kiszoruló orosz, aki szemlátomást duzzogva járt-kelt még pénteken is paddockban. Szponzora az SMP Racing felháborodott hangvételű közleményben adta közre álláspontját. A vállalkozást jegyző orosz milliárdos, Borisz Rotenberg kijelentette: „Úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a Forma-1-es szerepvállalásunkat. Kellemetlen meglepetés volt számunkra a Williams csapnivaló versenyképessége és az, ahogyan az autót fejlesztették idén. A körülményekhez képest Szergej mindent megtett, elégedettek vagyunk a munkájával, így most el fogunk gondolkodni azon, hogyan folytatódjon a pályafutása.”

F1 Forma-1 Robert Kubica Williams Szergej Szirotkin Lawrence Stroll Artem Markelov Abu Dhabi Nagydíj
Mindeközben a Williamsnél természetesen azt hangsúlyozzák, nem a pénz volt a döntő szempont, még annak ellenére sem, hogy mindenki tisztában van azzal: nem lehet pontosan tudni, hogy mi várható el Kubicától éles versenykörülmények között. Ami bizonyos, a 2011-es ralibalesetben elszenvedett kézsérülései után elsiratott, ám elképesztő akaraterőről tanúbizonyságot tevő lengyelben dúl a bizonyítási vágy: „Tudom, hogy nem lesz könnyű dolgom” – mondta a nagy visszatérő. „Óriási kihívás visszakerülni az F1-be, és sportszakmai szempontból még nagyobb kihívás lesz teljesíteni azt, amit várnak tőlem. Viszont nem félek. Izgatott vagyok, készen állok, ez pedig tovább erősíti a motivációmat és az eltökéltségemet.”