Határozott célkitűzéssel megy a Saubertől a Ferrarihoz 2019-ben Charles Leclerc, aki helyet cserél Kimi Räikkönennel. Az olasz márka pilótaképző akadémiájának csúcsportékája Szingapúrban kijelentette: tudja, hogy óriási lépés vár rá, de szeretne azonnal szemmagasságban lenni leendő csapattársával, Sebastian Vettellel.

 

Leclerc előléptetéséről nyár eleje óta pletykáltak Forma-1-es berkekben, a hivatalos bejelentést pedig a napokban ejtették meg. A monacói pilóta első ízben csütörtökön, Szingapúrban találta szembe magát a világsajtóval azóta, hogy kiderült: valóra válik gyerekkori álma és jövőre a maranellói csapat kötelékében versenyezhet a királykategóriában.

„Már most itt is érzékelem, hogy óriási a felhajtás, ugyanakkor tudom, hogy jövőre tényleg óriási előrelépés vár rám” – nyilatkozta a 20 esztendős versenyző, aki saját bevallása szerint legalább akkor változásra számít, mint amit idén élt meg, amikor az F2-ből lépett elő a Sauberhez: „Az tényleg óriási váltás volt. Minden új volt számomra. Az autó, a különféle procedúrák, a mindenféle tennivalók és erőfeszítések. A Ferrarinál ugyanez vár rám, minden egy dimenzióval magasabb lesz, de nem újra kell tanulnom a dolgokat, hanem alkalmazkodnom kell majd az új környezethez.”

A néhai Jules Bianchi keresztfia úgy érzi, hogy pályafutása korábbi szakasza, valamint a Sauber istállónál töltött idei szezon megfelelően felkészítette arra, hogy a Forma-1 közvetlen élvonalában is megállja a helyét. Noha lehet olyan hangokat hallani szakmai berkekben, hogy eleinte vízhordói feladatokat kell ellátnia Vettel mellett, pláne, ha a németnek idén összejönne az ötödik világbajnoki titulus, a pilóta azonban cáfolja a feltételezéseket. Sőt, a sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta: hisz abban, hogy a világbajnoki címért is harcban lehet.

„Sokan gondolják azt, hogy óriási nyomás lesz rajtam, engem viszont ez a legkisebb mértékben sem foglalkoztat. Kizárólag a munkára összpontosítok, ha pedig jól teszem a dolgomat, nincs miért aggódnom. Ha az autó legalább olyan jó lesz, mint az idei, és alkalmas lesz futamgyőzelmekre, akkor képesnek kell lennem a világbajnoki címért harcolni. Ennek kell lennie a célomnak. Hogy készen állok-e erre? Úgy gondolom, hogy igen. Tudom, hogy a tapasztalat mennyire sokat számít és azt is, hogy ezen a területen van még felzárkóznivalóm. Lewis Hamiltonnak is sikerült rögtön a második idényében. Ha egy csúcs versenygéppel nem tudom elérni a céljaimat, akkor az azt jelenti, hogy nem érdemlem meg a helyet a Ferrarinál” – fogalmazott Leclerc.

Hogy milyen a viszony az új Ferrari-reménység és a Scuderia zászlóvivőjének számító Vettel között? Egyelőre kifogástalannak tűnik, igaz, a német saját bevallása szerint azért nem gratulált az előléptetéshez, mert nincs meg neki a monacói pilóta telefonszáma. „Sebastian mindig rendes volt velem a múltban. Akármikor dolgoztam a szimulátorban, mindig üzent, megköszönte a munkámat és a nyilvánosság előtt is többször kimondta, hogy hasznos munkát végeztem” – mondta az Alfa Romeo-Sauber pilótája, aki 13 pontjával az egyéni tabella 15. helyén állomásozik.


Semmi kétség, hogy a két versenyző házon belüli ütközete 2019 egyik legérdekesebb színfoltja lehet. Sokan egyébként máris a 2014-es idényt emlegetik, amikor Vettel a Red Bullnál szembetalálta magát a Toro Rossótól frissen előléptetett Daniel Ricciardóval, akinek sikerült felülmúlnia az előző éveket domináló márkatársat, aki nem is tétovázott sokat: fogta a kalapját és azonnal távozott, mégpedig a Ferrarihoz…