Mindent megtesz a Ferrari annak érdekében, hogy a legjobb feltételeket biztosítsák Charles Leclerc számára, ráadásul a jelek szerint egy régi, jól bevált receptet alkalmaznak. A monacói nemcsak a csapat csúcsmérnökét, Jock Cleart kapja meg, hanem a pletykák szerint visszaigazolják azt a specialistát, aki annak idején Felipe Massával hajtott végre nagy dolgokat a csapatnál.

 

A szóban forgó szakember nem más, mint Rob Smedley, aki 2014 óta a Williams teljesítményért felelős főmérnökeként dolgozik, ám a napokban bejelentette, hogy az idény végén távozik a különítménytől. A hétvégi Brazil Nagydíj helyszínén, Interlagosban elkezdett körvonalazódni, hogy a Saubertől érkező Ferrari-nevelés, Leclerc megkapja a maranellói csapat csúcsmérnökét, Jock Cleart, aki azt egyelőre nem erősítette meg, hogy a státusza hivatalosan versenymérnök lesz, s az egyre erősödő pletykák szerint Smedley is Maranellóba tart, ahol a fiatal stábjában kap majd szerepet.


A brit szakembert a pénteki hivatalos FIA-sajtótájékoztatón meg is kérdezték arról, hogy „valóban van-e ajánlata Olaszországból”? A válasz meglehetősen ködösre sikeredett, de mint tudjuk, a haraszt általában nem zörög… „Ha ez segít valamicskét, januárban oda megyek szabadságra” – kezdte a választ némi humorral Smedley. „Jelen pillanatban egyébként csak annyit mondhatok, hogy még nem zártam ki egyik felkínált lehetőséget sem. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy többen is akarnak tárgyalni velem, ezért még egyik lehetőséget sem zártam ki. Amikor a jövő év eleje felé közeledve minden ajánlat az asztalomon lesz, és picit kitisztult már a fejem is, meghozom majd a döntést, addig azonban látni szeretném, hogy milyen ajánlatok érkeznek.”

A 44 esztendős brit a Williams előtt a Ferrarinál dolgozott, ahol 2006-tól 2013-ig Massa versenymérnökeként ténykedett és ebben a szerepkörben igazi specialistává avanzsált. Amikor a 2006-os idény közben elkezdett dolgozni a brazillal, a pilóta teljesítménye drasztikusan javult: az addig botladozó versenyző hirtelen kevesebb hibát vétett, a formája pedig annyit javult, hogy már az év augusztusában megszerezte az első pole pozícióját és futamgyőzelmét Törökországban. Massa – aki a 2008-as idényzárón néhány pillanatig világbajnoknak érezhette magát – mindig fennen hirdette, hogy emberileg és szakmailag is sokat köszönhet Smedley-nek, aki nem titkoltan a dél-amerikai versenyző hatására tette át a székhelyét a Ferraritól a Williamshez.


Apró, de talán fontos adalék lehet a pletykákhoz a háttér: Leclerc menedzsere Nicolas Todt, csakúgy mint Massáé, a kapcsolatnak köszönhetően pedig a brazil csendben, a háttérben egyfajta mentorként segíti a monacóit. Egyáltalán nem nehéz elképzelni, hogy a 2018-19-es szezontól már a Formula-E-ben versenyző Massa tett javaslatot arra a háttérben, hogy amennyiben a Ferrari szeretné minél hamarabb kihozni a legjobbat a fiatal versenyzőből, Smedley a háttérben sokat tehet az ügy érdekében.

„Ha visszatekintünk 2006-ra, amikor Felipe érkezett a Saubertől a Ferrarihoz, akkor annyi történt, hogy azt mondtuk neki, gyerünk, csináld. Hamar rájöttünk, hogy ez nem működik. Talán három futam után változtattunk azon a stábon, aki az autóján dolgozott és megpróbáltuk megérteni, hogy mik a gondok, hogyan tudnánk megoldani azokat. Vagyis reaktívak voltunk és igyekeztünk segíteni a beilleszkedését az új környezetbe, hiszen előtte is az F1-ben versenyzett, de az egészen más szint volt, nem a Ferrarié. Azóta persze sok dolog változott és szerintem a Ferrarinak máris vannak tervei arra, hogy tudják proaktívan segíteni Charles beilleszkedését a csapatba” – mondta az FIA sajtótájékoztatóján Smedley.


A brit szakember természetesen méltatta a Ferrarihoz érkező 21 éves pilótát, akit az utóbbi időszak egyik legnagyobb felfedezettjének tart: „Hatalmas tehetség, aki előtt csodálatos jövő áll. Egyértelműen az egyik legnagyobb tehetség, aki az utóbbi időben ebbe a sportágba érkezett. Élvezet nézni, amit csinál és nagyon megérdemli ezt a lehetőséget. Ha a Ferrari korrekt módon kezeli majd, biztosan roppant sikeres lesz!” – mondta a brit a monacói pilótáról, aki két fordulóval az idény vége előtt 27 ponttal az egyéni tabella 15. helyén állomásozik.