Kimi Räikkönen, az F1 2007-es világbajnoka régi-új csapata, az Alfa Romeo Racinggé átkeresztelkedett Sauber kötelékében kezdi a 2019-es szezont az Ausztrál Nagydíjon. A finn jól érzi magát a svájci különítménynél, de előzetes várakozást nem fogalmazott meg a nyitánnyal kapcsolatban: az F+1 Blog jelen volt a pilóta csütörtöki sajtóértekezletén és lejegyeztük gondolatait.

 

- Egy svájci központú csapatnál versenyzel, régóta Svájcban élsz, már magad is svájcinak érzed magad egy picit?

Továbbra is finn vagyok. Igaz, hogy az otthonunk, ahová valóban haza megyünk, az Svájcban van, emiatt erősen kötődöm az országhoz, de továbbra is finn vagyok.

- Mi az, amit különösen kedvelsz Svájcban?

Szeretek ott élni, ráadásul az utazások szempontjából is nagyon jó helyen van, ami számomra különösen hasznos, mert sokat vagyok úton. Az is nagyszerű, hogy így közel vagyok a csapatomhoz és ez nagy segítséget jelent a munkában.


- Ezen a hétvégén elkezdődik egy új szezon. Ennyi év után mondhatjuk azt, hogy képes izgalomba hozni téged az új idény kezdete?

Nagyon örülök annak, hogy végre újra versenyezhetünk, elvégre is ezért csináljuk ezt az egészet. A téli időszak után jó lesz végre meglátni, hogy ki az, aki tényleg gyors és ki az, aki nem, szóval ez valóban fokozza picit az izgalmakat.

- A leggyorsabb körök örökranglistáján tied a második hely jelenleg Michael Schumacher mögött. Az idei évtől újra pontot is osztanak a leggyorsabb körért. Te egyetértesz ezzel a szabálymódosítással?

Engem nem kérdeztek meg róla, amikor megalkották ezt a szabályt. Fogalmam sincs, hogy milyen hatása lesz ennek a módosításnak. 

- Mit gondolsz az idei szezon további szabálymódosításairól? Milyen hatással lesznek ezek a módosítások a versenyzésre?

Nehéz erre bármit mondani, pláne annak fényében, hogy a tesztek alatt egyáltalán nem figyeltem, hogy mit csinálnak a többiek. Nem tudom, hogy működnek-e majd a változtatások vagy sem, csupán remélni tudom, hogy ezek révén számunkra és a nézők számára is izgalmasabb, mókásabb lesz a versenyzés. Meglátjuk.
 

 

Räikkönen pénteken már körözött Melbourne-ben


- Az erőviszonyokat egyelőre homály fedi, de mennyire vagy magabiztos az idei szezonnal kapcsolatban?

Nehéz megmondani, mivel itt vezethetjük az autókat először olyan körülmények között, amelyek többé-kevésbé hasonlóak ahhoz, mint ami a szezon során, a versenyhétvégéken vár ránk. Meglátjuk, hogy hol tartunk. Bízom benne, hogy minden simán megy majd és ki tudjuk hozni az autóból a legtöbbet. Ez nagyon fontos, mivel a jelek szerint egy olyan boly tagjai vagyunk, amelybe számos csapat beletartozik. Akármilyen eredményt is érünk el ezen a hétvégén, az a legfontosabb, hogy a folytatásban dolgozunk kell az előrelépés érdekében.

- Lehet esetleg elvárást megfogalmazni már így az év elején?

Nekem jelenleg nincsenek elvárásaim, hacsak nem az, hogy a legjobbat kell nyújtanunk és az autóból is ki kell hoznunk a legjobbat. Sejtelmem sincs, hogy hol végzünk majd az első futamon, de minden egyes napon és versenyen azért kell dolgoznunk, hogy az autó egyre jobb és gyorsabb legyen.

- A külvilág számára úgy tűnik, hogy jól érzed az új helyeden. Milyen az Alfa Romeonál dolgozni, milyen a kapcsolatod például Fred Vasseur csapatfőnökkel vagy az új csapattársaddal, Antonio Giovinazzival?

Nyilvánvalóan ez a csapat más, egészen eltérő azoktól, ahol eddig versenyeztem. Sokkal kevesebben vagyunk, mint például a Ferrarinál, de az emberek nagyon kedvesek. Jól érzem itt magam.

- 18 évvel ezelőtt ugyanitt, Melbourne-ben mutatkoztál be az F1-ben, ugyanezzel a csapattal. Milyen érzés most így visszatérni?  

Őszintén szólva nem érzek semmi különlegeset, hiszen minden évben ugyanolyan a szezon kezdete, függetlenül attól, hogy melyik csapatnál versenyzel. Az időrend és a forgatókönyv ugyanaz, semmi változás. A helyszín egyébként remek, szerintem az időjárás is nagyszerű lesz és még izgalmakra is van kilátás, hiszen mégiscsak ez lesz az évad első versenye. Melbourne és Ausztrália mindig csodálatos fogadtatásban részesít bennünket, így jó ide visszatérni.

- Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója sajnos váratlanul elhunyt. Milyen érzéseid vannak ezzel a sajnálatos hírrel kapcsolatban?

Lesújtott, amikor ideértem a pályára és meghallottam, hogy Charlie elhunyt. Nagyon-nagyon régóta része volt az F1-nek, mindig roppant rendes volt a versenyzőkkel és nagyszerűen tartotta az irányítása alatt a dolgokat. Nem csupán a sportban betöltött szerepe miatt számít borzalmas veszteségnek, hanem azért is, mert még igazán fiatal volt. Sajnos az élet néha ennyire kegyetlen.