F1 Forma-1 Ross Brawn Jean Todt Bernie Ecclestone
Bárcsak úgy szólnának, mint annak idején a V10-esek! Gyakorta keseregnek így a jelenkori turbós hibrid erőforrások kétségkívül harmatos hanghatásával elégedetlen szurkolók, ám semmi esély nincs arra, hogy a sokszor emlegetett motorspecifikáció visszatérjen a Forma-1-be: ezt Ross Brawn után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vezére, Jean Todt is deklarálta.

 

Az már a felkészülési időszak elején nyilvánvalóvá vált, hogy a továbbfejlesztett turbós hibridek nem lettek hangosabbak, így a különféle internetes fórumokon az ellenzők ismét nekikezdhettek az évek óta jól ismert nótának. Sokan abban reménykedtek, hogy a Forma-1 irányítását januárban átvevő Liberty Media technikai guruja, Ross Brawn megpróbálja felidézni a régi szép időket és olyan irányba tereli a dolgokat, hogy a nem is túl távoli jövőben lehetőség kínálkozhat a V8-as vagy a V10-es erőforrások visszatérésére.

F1 Forma-1 Ross Brawn Jean Todt Bernie Ecclestone
Brawn ezzel szemben néhány napja lehűtötte a kedélyeket és megjegyezte, „elképzelhetetlen”, hogy a régmúlt Forma-1-es motorspecifikációi visszatérnek, a cél sokkal inkább a hibrid technológia további csiszolása és fejlesztgetése. Kijelentése természetesen nem aratott osztatlan sikert, pedig ugyanígy gondolkodik Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vezére is. „Mindenkinek van egy elképzelése arról, hogyan válhatna jobbá a Forma-1, így folyamatosan gondolkodunk új lehetőségeken és újításokon. Próbálunk előre tekinteni, ám az elképzelhetetlen, hogy dobjuk a hibrid erőforrásokat. A V10, a V12 és a többi már a múlt, és meg is kell maradniuk annak, még akkor is, ha tudjuk, hogy nincs értelme hatalmas pénzeket ölni évről évre az új technológiákba” – idézte az FIA vezérét a SID német hírügynökség.

F1 Forma-1 Ross Brawn Jean Todt Bernie Ecclestone
Todt szavai aligha villanyozzák fel a rajongókat, ám állásfoglalásának van egy jókora adag pozitívuma is: úgy tűnik, hogy a Forma-1 és az FIA vezetése közös hullámhosszon van, ami az Ecclestone-korszak utolsó időszakára egyáltalán nem volt jellemző. Az új tulajdonosok által váratlanul - és teljes egészében - partvonalra tett korábbi F1-főmogul, Mr. E kapcsolata egyáltalán nem volt felhőtlen Todttal, amiben fontos szerepet játszott az is, hogy Ecclestone mindig ellenezte az FIA által viszont szorgalmazott turbós hibrid erőforrások bevezetését.

Talán nem is csoda, hogy Todt a SID-nek nyilatkozva méltatta a Liberty Mediát: „Kiváló új ötleteik vannak, rendkívül professzionálisak és új távlatokat nyitottak a kommunikáció frontján is. Bernie Ecclestone nagyon sokat adott a Forma-1-nek, de nagyon sokat is kapott a sporttól. Remélem, hogy így, 86 esztendős korában örül annak, hogy a gyermeke jó kezekbe került” – dicsérte az új vezetőséget Todt, aki ugyanakkor odapörkölt ellenlábasának is.

F1 Forma-1 Ross Brawn Jean Todt Bernie Ecclestone
Az autós világszervezet vezetője elárulta azt is, hogy tetszenek neki az idei autók, amelyektől azt várja, hogy – mint mondta – „jó műsort láthatunk majd idén”.  Arra a kérdésre, hogy nekirugaszkodik-e az újabb, immáron harmadik ciklusának és indul-e az FIA idén esedékes tisztújításán az elnöki szék megtartásáért, Todt a következő választ adta: „Ha lesz egy fiatalabb szakember, aki átvenné a helyemet, el fogok gondolkodni rajta…”