Mintha vasárnap lenne, úgy pakol az F1-es karaván Suzukában, csakhogy most még nem utazni készülnek: óvintézkedésként rámolnak össze, készülve a Hagibis tájfun szombati érkezésére. Az F+1 Blog azt is megtudakolta, hogy a pilóták mivel próbálják majd elütni a viharosnak ígérkező szabadszombatot.

 

Targoncákat, konténereket, hevesen pakoló csapattagokat az F1-es futamok helyszínein a versenyhétvégék kezdete előtt és vasárnap este lehet látni, semmiképp sem pénteken. Kivéve Suzukát, ahol a közelgő Hagibis tájfun miatt életre hívott válságstáb a vártnál jóval hamarabb, már reggel bejelentette: a pusztítónak ígérkező vihar miatt nincs más választás, törlik a szombati napot, így a kvalifikációt – ha megtartható – vasárnap délelőtt bonyolítják le.

Alig ért véget a második szabadedzés (amelynek végeredménye akár a rajtsorrendet is adhatja, ha mégsem sikerül időmérőt tartani), a csapatok azonnal nekiláttak a pakolásnak. A tájfunnak még se híre, se hamva, az alakulatok egyetlen percet sem vesztegettek: azonnal elkezdték a pitwallok összepakolását és vízhatlanítását, a hospitality-egységek kipakolását és azok rögzítésének megerősítését, de speciális óvintézkedéseket hajtanak végre a garázsokban is. Mivel a vihar az előrejelzések szerint akár méteres vízfolyamot is eredményezhet, teljes áramtalanítást hajtanak végre, elcsomagolják az összes elektronikus rendszert, az autókat pedig magasra bakolják fel. A lehúzható ajtókat kívül és belül is megerősítik azokkal a homokzsákokkal, amelyeket a szervezők szállítottak a helyszínre.

Pakol az F1 a tájfun miatt - fotógaléria

Nem csak a csapatok igyekeznek óvni a maguk értékeit, hanem a Formula One Management is. A sportág gazdái nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint az egész utazó cirkusz egyik ékkövének számító televíziós központ teljes összecsomagolására. Nemcsak az abban található ultramodern rendszereket pakolták össze a szállításukra használatos speciális dobozokba, hanem magát a központnak otthont adó masszív mobilépítmény is. Szintén a FOM fennhatósága alá tartozik az ajándéktárgy-kereskedés, amelyet szintén összepakolnak. Az árusítandó portékát visszapakolják azokba a kamionokba, amelyekkel odaszállították azokat, a bepakolás után pedig körbeállják a monstrum járművekkel a szurkolói zóna F1 Store-ját: ez szolgál majd védelmül az épület számára a 180-210 kilométer/órásra jósolt szélviharban.

Az egész rámolósdi szürreális a helyszínen megélve: munka közben mindenki nevetgél és poénkodik, de persze a jövés-menés közben mindenki odamondja a másiknak, hogy „vigyázzatok magatokra, maradjatok biztonságos helyen!” 

A szabadedzésen után a világsajtó nem csak a tapasztalatokról kérdezte a versenyzőket, hanem arról is, hogy mivel ütik majd el a váratlanul kapott szabadszombatot. A főszereplők persze igyekeztek humorosan megközelíteni a témát: „Hogyne tudnám, hogy mit csinálok holnap! Golfozni fogok. Akkora szélben akár hazáig is el lehet ütni a labdát” – felelte az F+1 Blognak a Toro Rosso pilótája, Danyiil Kvjat, megnevettetve a hallgatóságát. Az orosz aztán hozzátette: „Sajnos az időjárásra nem tudunk hatással lenni, a biztonság pedig mindennél fontosabb. Majd csak agyoncsapjuk valahogyan az időt. Szaunázunk, filmet nézünk a hotelban.”

Pakol az F1 a tájfun miatt - fotógaléria

Vannak, akik videójátékos partit terveznek – ezt George Russell, a Williams pilótája árulta el a szabadnapi programját firtató kérdésünkre: „Perez és Verstappen hozták magukkal a Playstationjüket, szóval előfordulhat, hogy csatlakozom hozzájuk. Ha nem, akkor is van lehetőség, ott a Netflix, vagy akár a bowling és a karaoke is” – mondta a brit újonc, akinek ötletére Pierre Gasly is ráharapott: „Hoztam én is a Playstationt, néhány FIFA játékkal, szóval nyomhatjuk. Max és Carlos Sainz biztosan csatlakoznak, de szerintem mások is jönnek majd. Ha nem, akkor medencézünk és pihenünk” – fogalmazott a Toro Rosso másik versenyzője.

Kvjat és Kubica egyébként hallani sem akartak a videójátékokról, a lengyel klasszis például megjegyezte: „Fogalmam sincs, hogy mit tudunk majd csinálni az időjárás miatt. Élvezzük majd, hogy itt vagyunk Japánban. Az biztos, hogy videójátékozni nem fogok, annál azért biztosan lesz fontosabb dolgom!”

Fotók: F+1 Blog