Niki Lauda Kimi Räikkönen leigazolására ösztökéli a Red Bullt, a Lotus azon mesterkedik, hogy megtartsa a finnt, miközben maga az érintett továbbra is hangsúlyozza: még nem gondolkodik a 2014-es idényen. Egyes források szerint már az sem biztos, hogy megüresedik Mark Webber helye...

Továbbra is izgalomban tartja a Forma-1-es paddockot annak gondolata, hogy Kimi Räikkönen jövőre – elméletileg – csatlakozhatna Sebastian Vettelhez a Red Bull istállónál, így nem csoda, hogy az energiaitalosoknál Szepangban kirobbant belháború óta különösen forrónak számító téma napirendre került Szahírban is.

Mint ismeretes, Vettel malajziai, a csapatutasításra fittyet hányó húzása óta a világsajtó azon csámcsog, hogy Webbernek elege lett a Red Bullból is, a Forma-1-ből is, ezért az idény végén távozik és a Porsche sportautó-csapatánál folytatja pályafutását. A találgatások szerint megüresedő volán legfőbb várományosa a Lotus kötelékét második éve erősítő Räikkönen lehet, s számos szakmabeli már szinte kampányt folytat annak érdekében, hogy az utóbbi három szezon bajnokcsapata igazolja le a 2007-es vb-elsőt. A kezdeményezés egyik leghangosabb pártolója a korábbi háromszoros világbajnok, az idei évtől Mercedes résztulajdonos és igazgató Niki Lauda, aki a német Bild című lap hasábjain biztatta a klasszis szerződtetésére a konkurens alakulatot.

„Szenzációs, laza fickó, aki abszolút azonos szintet képvisel Vettellel, Alonsóval és Hamiltonnal. Kimi egyértelműen vb-esélyes. Ha én lennék a Red Bull és változtatást kellene eszközölnöm a versenyzői összeállításon, határozottan Kimit választanám. Egyértelműen ő a legjobb azok közül, akik elérhetőek jelenleg a piacon” – mondta Lauda, akiről elterjedt: valószínűleg zavarkeltési szándékkal szivárogtatott ki olyan információkat a szepangi eset után, amelyek szerint az energiaitalos nagyvállalat fővezére, Dietrich Mateschitz a csapatutasításos botrány miatt fontolgatja az F1-ből való távozást…

Az már korábban kiderült, hogy a Lotus bármi áron meg akarja tartani zászlóvivőjét, s ennek érdekében akár arra is hajlandó a többségi tulajdonos Gerard Lopez, hogy megváljon tulajdonrészének egy bizonyos hányadától. Eric Boullier, az alakulatot irányító szakember egy hétvégi interjúban megjegyezte: a közös jövő biztosan nem az enstone-i csapaton, sokkal inkább az északi menőn múlik. A csapatfőnök sokat sejtetően utalt rá: talán az együttes malmára hajthatja a vizet az is, hogy Räikkönennek a Lotusnál sokkal kényelmesebb lenne a helyzete, mint ’a Red Bullnál, ahol Vettel ellen kellene versenyeznie’.

Maga az érintett, a melbourne-i nyitányt megnyerő, három forduló után 49 egységével a ponttáblázat 2. helyén állomásozó versenyző egyelőre nem kíván belebonyolódni a találgatásokba. A Forma-1 hivatalos honlapjának adott szombati interjújában fenntartotta korábbi álláspontját, amely szerint még nem jött el az ideje annak, hogy a 2014-es idénnyel foglalkozzon.

„Nincs szerződésem a következő szezonra, ez igaz” – mondta Räikkönen a formula1.com-nak. „Ezen túlmenően azonban nem kívánom taglalni a témát. Idén jól akarok szerepelni, s aztán biztosan minden a helyére kerül majd.”

Arra a kérdésre, hogy jobb csapattársa lenne-e közismerten jó cimborájának, Vettelnek, mint jelenleg Webber, a finn egy szimpla ’nem tudommal’ felelt és sietve hozzátette azt is, hogy jelenleg nem foglalkoztatja ez a gondolat. Furcsa, de saját bevallása szerint azon sem töprengett még, hogy maradna-e a Lotusnál, vagy – mivel korábban több ízben is hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül ragaszkodik a királykategóriához – egyáltalán a Forma-1-ben…

„Most jól érzem magam itt, de sok olyan dolog van, ami még nem dőlt el, ráadásul a szezon is hosszú. Várjunk és figyeljünk, hogyan alakulnak a dolgok. Rendkívül jelentős változásokat fogunk látni, amikor a csapatok elkezdenek a 2014-es autóik fejlesztésére összpontosítani. Attól kezdve lesz érdekes igazán figyelni, hogy mi történik” - mondta a 33 éves versenyző, aki újfent megjegyezte: nem tart attól, hogy a többi élcsapatnál lényegesen kisebb költségvetés hátráltató tényező lehet a Lotus számára.

Bár a helyzet kellően bizonytalannak mondható, állítólag érdemes feltenni azt a kérdést is, hogy van-e értelme máris Webber utódjáról spekulálni? Noha a Porsche az utóbbi napokban határozottan cáfolta az ausztrál szerződtetését, Szepang óta minden jel arra utalt, hogy a kilencszeres futamgyőztes nem marad a Red Bullnál, ám a Salzburger Nachrichten című, az energiaitalosokkal kapcsolatban általában jól informált osztrák lap a hétvégén arról számolt be, hogy hétfőn személyes találkozóra kerül sor a pilóta és a vele köztudottan rokonszenvező Dietrich Mateschitz között…