F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Rubens Barrichello Bahreini Nagydíj 2019
Kimi Räikkönen a jelenlegi F1-es mezőnyből a legesélyesebb arra, hogy túlszárnyalja Rubens Barrichello nagydíj-részvételi csúcsát. Ha kitölti az Alfa Romeóval kötött kétéves szerződését, átveheti a vezetést ezen az örökranglistán, ám a finn a minap kijelentette: ez a legkisebb mértékben sem foglalkoztatja.

 


Barrichello 1993 és 2011 között összesen 322 nagydíjon rajtolt az F1-ben: a brazilt Fernando Alonso követi a 2. helyen 314 rajttal, ám a spanyol tavaly távozott, s bár a visszatérés – elméletileg – előfordulhat, mégis valószínűbb, hogy a 292 indulást jegyző Räikkönen lehet az, aki letaszítja majd a trónról a brazil. A finn versenyző idén októberben lesz 40 éves, de a következő idény végéig köti szerződése az Alfa Romeóhoz: mivel nehéz elképzelni, hogy az idei évből hátralevő még 20 futamhoz hasonlóan jövőre ne rendezzenek legalább ennyit, így a 2007-es világbajnok 2020 végére az örökranglista élén találhatja magát.

Más vélhetően már jóelőre dörzsölné a tenyerét, Räikkönen viszont nem ilyen: köztudomású, hogy a finn sok egyéb más mellett a statisztikákra is fittyet hány, így nem meglepő, hogy a minap jelezte, az elérhető közelségbe került nagydíj-indulása rekord sem foglalkoztatja túlságosan. „Egyáltalán nem hajtok erre” – mondta a versenyző, amikor az újságírók szóba hozták Barrichello csúcsának esetleges megdöntését. „Ezek csak számok. Engem egyáltalán nem érdekel, hogy hány futamon vettem részt. Azért csinálom, mert szeretem ezt csinálni. Amikor ez már nem így lesz, azonnal be fogom fejezni a pályafutásomat és egyáltalán nem fog érdekelni, hogy hány futamon rajtoltam. Addig, amíg megvan bennem a vágy, versenyezni fogok, aztán pedig csinálok majd valami mást.”
F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Rubens Barrichello Bahreini Nagydíj 2019

Az északi pilóta olyan arcát mutatja idén, amilyet még soha nem látott a publikum: jókedvű, miden korábbinál többször viccelődik, nagy kedvvel versenyez, ezzel pedig félreérthetetlen jelét adja annak, hogy élvezi az új életet az Alfánál. Ezen az sem változtat, hogy nyilvánvaló: a svájci csapat kötelékében más célokat kell kitűznie maga elé, nem a világbajnoki titulust.

F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Rubens Barrichello Bahreini Nagydíj 2019
Így hangolt a finn a hétvégi Bahreini Nagydíjra


„Azon vagyunk, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk. Tudjuk, hogy nem tartozunk a legerősebb csapatok közé, de remek specialistáink vannak és minden adott ahhoz, hogy képesek legyünk javítani az autót. Azon vagyok, hogy hozzásegítsem az előrelépéshez a csapatot. Hogy milyen eredményre pályázhatunk? Sejtelmem sincs, szerintem senki sem tudja. Persze jó lenne nyerni és a bajnoki címért harcolni, de realistának kell lennünk az esélyeinket illetően. Ha minden jól menne, akkor szerint ott lehetünk a tabella hatodik helyén” – fogalmazott Räikkönen, aki megjegyezte azt is, hogy senki nem vár világmegváltást tőle az Alfánál: „Sem itt, sem más csapatnál sem volt soha senki, aki odajött volna és azt mondta volna, hogy ezt és ezt kell csinálnod. Tudom, hogy mit kell tennem. Bármilyen is az elért eredmény, éreznem kell azt, hogy a maximumot nyújtottam!”

Két hete a melbourne-i Albert Parkban Räikkönen pontszerzéssel indította a 2019-es évadot, a versenyzőt a 8. pozícióban intették le az Alfa Romeo kötelékében futott első versenyén.