Pontok tekintetében Sebastian Vettel jelenlegi helyzete jóval nehezebbnek tűnik, mint egy éve ilyenkor, ám a nyári szünetet követő első futam, a Belga Nagydíj előtt a német kijelentette: rendületlenül hisz abban, hogy idén világbajnok lesz a Ferrari színeiben is. A pilóta szerint saját maga és a maranellói alakulat is készen áll arra, hogy felülmúlják a Mercedest és Lewis Hamiltont.

 

Egy éve ilyenkor, a nyári szabadságot követő első futam előtt Vettel 14 ponttal előzte meg Hamiltont az egyéni ponttáblázat élén, az idei Belga Nagydíj előtt azonban jóval nehezebb a német helyzete. Miután csúfosat betlizett hazai versenyén, Hockenheimben, majd nálunk, a Hungaroringen sem tudta legyőzni a Mercedes vezérpilótáját, a Spa-Francorchamps-i futam előtt 24 pont a hátránya a brit kiválósághoz képest.

A kultikus belgiumi helyszínt sok más versenyzőhöz hasonlóan Vettel is hazai terepként tartja számon, hívei pedig győzelmet várnak tőle. A német optimista és töretlenül hisz abban is, hogy az idény hátralevő részében képes lesz a maga javára fordítani a világbajnoki csatározást. 



„Igen!” – felelte határozottan a négyszeres világbajnok arra a kérdésre, hogy van-e oka optimistának lenni az előtte álló kihívással kapcsolatban. Egy éve Spa és Monza még a Mercedes legfőbb vadászterületei közé tartozott, idén azonban a Ferrari – részben a motorfronton produkált előretörésnek köszönhetően – már a tempós pályákon is képes volt felülmúlni a csillagosokat: „Egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy mi várható, de az igaz, hogy az év korábbi részében erősek voltunk az ilyen és ehhez hasonló pályákon. Gyorsnak kell lennünk, nemcsak itt, hanem más helyszíneken is. Ez a legfontosabb. Van pár újításunk erre a hétvégére, így meglátjuk, hogy ez mire lesz elég” – fogalmazott a német azon a csütörtöki sajtóértekezleten, amelyen részt vett az F+1 Blog is.

Saját világbajnoki esélyeivel kapcsolatban Vettel kifejtette, nem aggasztja, hogy a helyzete sokkal nehezebbnek tűnik az idény második félidejének startja előtt, mint egy évvel korábban: „Lehet, hogy pontok tekintetében le vagyunk maradva, de úgyis a sebesség és a tempó lesz az, ami dönteni fog.  Ha visszagondolok a múltra, máskor is előfordult már, hogy sikerült fordítanom, amikor megvolt a megfelelő tempónk, úgyhogy szerintem biztosan ez lesz a kulcs.”


Amikor arról kérdezték, hogy immáron minden összetevő megvan-e benne és a csapatban ahhoz, hogy megnyerjék a világbajnokságot, Vettel szerényen annyit felelt, hogy „remélem”, majd igyekezett nyomatékosítani, hogy hisz a végső sikerben. „Amikor ide szerződtem, a csapatnál komoly változások mentek végbe, de azóta nagyon jók vagyunk, sokat erősödtünk, a fejlesztéseink üteme is kiváló. Ezt képesek vagyunk fenntartani az egész évadban, egyéb más fontos területeken is jól helytállunk, így szerintem tényleg minden adott ahhoz, hogy egészen a legvégéig harcoljunk a világbajnokságért” – mondta Vettel, aki kitért arra is, hogy az évad eddigi alakulásának fényében szoros küzdelemre számít a Mercedesszel.

Az idei szezon tétje az, hogy a két négyszeres világbajnok közül ki foglalhatja el ötödször is a trónt, ráadásul Vettel és Hamilton személyében két világ mérkőzik meg egymással: a brit egy igazi celebritás, aki minden megmozdulásával arra törekszik, hogy beszédtémát szolgáltasson, míg a német a csendesebb, feltűnésmentes életmódot preferálja. A sajtóértekezleten az az is szóba került: a Ferrari versenyzője számára fontos-e, hogy inkább sportemberként, ne pedig celebritásként tartsa számon a közvélemény?


„Őszintén szólva nem érdekel, hogy minek tartanak. Nem akarok celebritás lenni és büszke vagyok arra, ha az emberek sportembernek tartanak. Szerintem mindenki azt csinál, amit csak akar. Mások vagyunk, de ugyanaz a szenvedély vezérel bennünket és ez közös bennünk. Egyébként nem nagyon kedvelem ezt a szót, hogy ’celebritás’ és azt sem, ami ezt az egészet övezi, úgyhogy sokkal boldogabb vagyok, ha az emberek sportolónak tartanak!”