F1 Forma-1 Red Bull Max Verstappen Jos Verstappen
Annál meggyőzőbb topcsapatos bemutatkozást nehéz elképzelni, mint amilyet a Forma-1 csodagyereke, Max Verstappen produkált a Spanyol Nagydíj időmérő edzésén. Így gondolja a szemtelenül fiatal édesapja, az expilóta Jos Verstappen is, aki a látottak alapján újfent megerősítette: eljött az ideje annak, hogy a háttérbe vonuljon.

 

Az újságírók már eddig is tisztában voltak azzal, hogy a Toro Rossótól Danyiil Kvjat helyére hirtelen előléptetett holland nagy dolgokra képes, a többség mégis kiguvadt szemekkel figyelte, hogy mit művel a történelem legfiatalabb Forma-1-es pilótája a Spanyol Nagydíj kvalifikációján. A csodagyereknél a kvalifikáció első két felvonásában csak a Mercedes domináns párosa tudott gyorsabb lenni, ráadásul rutinos, elismert csapattársának, Daniel Ricciardónak a Q3-ban fel kellett tűrnie az inge ujját ahhoz, hogy összehozza a kört, amellyel a Mercedesek mögé ugrott, négy tizedet verve a németalföldire.

Aki igazán elégtételt érezhetett (és érzett is), az édesapa, Jos Verstappen volt, aki pólyáskorától arra készítette fiacskáját, hogy egy napon csúcsistállónál hajtson a Forma-1-ben. Az expilótának talán még könny is szökött a szemébe, amikor végignézte, hogy csemetéje megszerzi a 4. helyet, jócskán felülmúlva apuci kvalifikációs legjobbját, ami egy 6. hely volt az 1994-es Belga Nagydíjon. „Nagyon boldog vagyok” – mondta a Red Bull motorhome-jának egyik sarkában az idősebb Verstappen, aki úgy véli, hogy fia remek teljesítményében különösen fontos szerepe volt a higgadtságnak: „Eddig is mindenki láthatta, hogy mennyire nyugodt és ezzel most sem volt gond. Most, hogy összejött a jó eredmény, az komoly terhet vett le a válláról, de Max eddig is tudta, hogy mit kell tennie.”


Verstappen apuka mostanáig árnyékként követte fiát, ám az előléptetés bejelentése után célzott arra, hogy mostantól visszalép a közvetlen mentorkodástól, menedzseléstől. A családfő a remekbe szabott kvalifikációs teljesítmény után megerősítette, hogy tartja magát a tervhez: „Egészen eddig tettem a dolgomat, most viszont már egy topcsapatnál van, ott, ahol lennie kell. Jómagam döntöttem el, hogy visszahúzódom a háttérbe. Volt egy rovatom egy holland újságban, de azt is befejeztem, mert a háttérben szeretnék maradni. Mostantól Helmut Markónak, Christian Hornernek és Maxnak kell beszélnie, nem pedig nekem. A fiam tudja, hogy mit kell tennie, így szerintem jó döntést hoztam. Hogy elmegyek-e minden versenyre ezután? Majd meglátjuk!”

Amikor Verstappen a Toro Rossónál hajtott, az apuka rendszeresen a garázsból kísérte figyelemmel az eseményeket és sokszor a kamerák is megtalálták. „Most is bemehetek a garázsba, van engedélyem rá, de mint mondtam, visszahúzódom. Mostantól kizárólag Maxról kell szólnia a dolgoknak, nem pedig rólam” – mondta a büszke édesapa.

A kiváló szombati teljesítmény után az egész paddock áradozott a 18 éves, 7 hónapos és 15 napos pilótáról, akit természetesen Christian Horner, a Red Bull Racing csapatfőnöke sem győzött méltatni: „Max Verstappen valóban olyan szenzációs, amilyennek ismertük és ezt már most rögtön, a csapatunk kötelékében futott első hétvégén bizonyítja. Ott lesz Daniel Ricciardo mellett a második sorban, a Ferrarik előtt, így kiváló helyzetből várhatjuk a holnapi futamot” – mondta az egyébként teljesítmény tekintetében is jelentőset fejlődő energiaitalos alakulat vezetője.