F1 Forma-1 Red Bull Daniel Ricciardo Mark Webber Azerbajdzsáni Nagydíj
Egyetlen dolog hiányzik ahhoz, hogy a vasárnapi Azerbajdzsáni Nagydíjon győztes Daniel Ricciardo világbajnok legyen: egy olyan autó, amellyel rendszeresen eséllyel pályázhat a futamok megnyerésére – vélekedett a Red Bull ászának honfitársa és elődje, Mark Webber. Az expilóta szerint megkérdőjelezhetetlen, hogy az energiaitalos menő potenciálisan alkalmas arra, hogy világbajnok legyen.

 

Nagy győzelmet aratott a káoszfutammá lett múlt vasárnapi Azerbajdzsáni Nagydíjon Daniel Ricciardo, aki újfent mestervizsgát tett arról, hogy mennyire érett, megfontolt és összeszedett versenyző. A pilóta ráadásul pontszerzés tekintetében a jelenlegi legjobb formában lévő szereplője a Forma-1-nek, hiszen az utóbbi négy futamon összesen 70 pontot zsákmányolt, míg például a világbajnoki titulusért dúló harc két főszereplője közül ugyanebben az időszakban Sebastian Vettel 66, Lewis Hamilton pedig 67 egységet gyűjtött be. Mark Webber, a pilóta honfitársa – aki 2013-as Forma-1-es távozásakor ráhagyta a Red Bull volánját – a bakui siker után meggyőződéssel állítja: a 27 esztendős versenyző potenciális világbajnok-jelölt és ahhoz, hogy elfoglalja a trónt, csak egy versenyképes autóra van szüksége.

F1 Forma-1 Red Bull Daniel Ricciardo Mark Webber Azerbajdzsáni Nagydíj
„A győzelmeknek rendszeresen jönniük kell, Daniel is képes erre, ehhez azonban a megfelelő autóra van szüksége. Amikor a világbajnoki címért harcolsz, nagyon, nagyon megbízható autóra van szükséged, olyanra, amely minden pályán roppant gyors és amellyel mindenütt győzelmekért és dobogós helyezésekért tudsz harcolni” – nyilatkozta az ausztrál 7Sport portálnak a Forma-1-es karrierje során 9 futamgyőzelmet és 3 világbajnoki bronzérmet szerző Webber. A Red Bullnál jelenleg korlátozottak a lehetőségek, mert az energiaitalos gárda hátránya a Renault-hajtáslánc teljesítménye és más okok miatt idén sem kicsi, ám az előd bizakodó azzal kapcsolatban, hogy Ricciardo hamarosan megkaphatja a nagy lehetőséget: „Sajnos most nincs túl jó helyzetben az autó miatt, de minden esély megvan arra, hogy 2018-ra fordul a kocka. Az biztos, hogy Daniel készen áll majd, akármikor jön is el a nagy lehetőség, fel lesz készülve arra.”

F1 Forma-1 Red Bull Daniel Ricciardo Mark Webber Azerbajdzsáni Nagydíj
Ricciardót túlzás nélkül lehet a káoszfutamok specialistájának titulálni, ami Webber szerint egyáltalán nem nevezhető véletlennek: „Daniel ott van, mindig, mindig ott van vasárnap délutánkonként, mindig kimért, megfontolt és jól átlátja a teljes képet. Amikor csak lehet, kihasználja mások balszerencséjét, márpedig ez a játszma jelenleg erről szól. Fenomenális munkát végez, nem lehet megkérdőjelezni a képességeit és még most is képes nagyot alakítani, amikor nincs egyszerű helyzetben, mert az autója nem elég gyors” - méltatta Webber a Perth-i születésű, 2014-es Red Bull-előléptetése óta 5 győzelmet, 22 dobogós helyezést és 2 vb-bronzérmet begyűjtő pilótát.

F1 Forma-1 Red Bull Daniel Ricciardo Mark Webber Azerbajdzsáni Nagydíj
Webber kitért Ricciardo mostanára legendássá lett tradicionális ausztrál ünneplésére, a cipőből ivásra is: „Ez egy ausztrál hagyomány, amely megjárta a dobogót és most már széles körben is ismertté vált. Úgy gondolom, hogy Daniel is elfogadja, hogy ez mostanára megfutotta a maga körét és talán előfordulhat, hogy rövidesen újabb partitrükk tűnik majd fel. Egyébként remek a Forma-1-re nézve, hogy láthatjuk az ismert versenyzők emberi oldalát, csodálatos, hogy meg tudja mutatni, mennyire felszabadult, mert ezzel nem csak Ausztráliát népszerűsíti, hanem saját magát és a sportágat, a Forma-1-et is!” - mondta a honfitárs, aki tavaly a Belga Nagydíjon maga is ’shoey’-zott Ricciardóval, aki akkor a 2. helyen végzett Spában.

F1 Forma-1 Red Bull Daniel Ricciardo Mark Webber Azerbajdzsáni Nagydíj
Ricciardo nyolc forduló után összesen 92 pontot jegyez, amivel az egyéni tabella 4. helyén állomásozik: az ausztrál hátránya 19 egység a 3. pozíciót birtokló Mercedes-pilótához, Valtteri Bottashoz képest és ugyanennyivel előzi meg a mögötte állomásozó ferraris Kimi Räikkönent.