F1 Forma-1 Max Verstappen Danyiil Kvjat Helmut Marko Red Bull Toro Rosso
Valószínűleg csak egy embert nem lepett meg az a fejlemény, hogy a Red Bull istálló Danyiil Kvjatot a szezon közben cserélte Max Verstappenre: Mark Webbert, aki maga is megsínylette a sportigazgató, Helmut Marko szigorát, s aki úgy véli, hogy a holland szuperreménységnek is össze kell kapnia magát…

 

Az immáron harmadik éve a megbízhatósági-vb-n szereplő Porsche LMP1-es kötelékét erősítő ausztrál veterán az ESPN-nek nyilatkozva „szigorú, de egyáltalán nem meglepő” döntésnek titulálta, hogy múlt csütörtökön kiderült: a két héttel korábban, Sanghajban még a dobogón pezsgőző pilótát hazája nagydíja után visszasorolják az energiaitalos márka junioralakulatához. A Red Bullnál hét esztendőt lehúzó pilóta szerint a keringő jól mutatja, hogy mennyire kemény világ a Forma-1.
F1 Forma-1 Max Verstappen Danyiil Kvjat Helmut Marko Red Bull Toro Rosso
„Hatalmas üzlet, ahol a dolgok gyorsan változnak. Picit elébe mentek a 2017-es pilótapiacnak. Három hónap múlva már senki nem fog erről beszélni, ahogyan az a Forma-1-ben lenni szokott. Az F1-ben nincs hová elbújni. Minden egyes alkalommal bizonyítani kell, mert a saját teljesítményed alapján ítélnek meg” – mondta a 2002 és 2013 között 215 nagydíjon indult, összesen 9 futamgyőzelmet szerző pilóta.

Noha sokan úgy gondolják, hogy a Kvjat-Verstappen helycsere oka legfőbb oka az, hogy az orosz kilökte Sebastian Vettelt az Orosz Nagydíj rajtja után, Webber valószínűsíti, hogy a változást már jóval korábban kitervelték. „Szerintem a téma már Oroszország előtt terítéken volt. Lehetett érezni, hogy valami forrik. Kvjat eltöltött ott egy évet, de nem hittek nem benne és úgy gondolták, hogy nem tett eleget. Normál esetben kivárják az idény végét, de ez nem mindig van így, pláne nem a Red Bullnál” – vélekedett a kenguruföldi.

F1 Forma-1 Max Verstappen Danyiil Kvjat Helmut Marko Red Bull Toro Rosso
Verstappen már a Red Bullnál


Ha valaki igazán átérezheti Kvjat helyzetét, az biztosan Webber, akinek a Red Bullnál töltött évek során szintén meggyűlt a baja a sportprogram szigorú vezetőjével, Helmut Markóval. A pilóta sosem csinált titkot abból, hogy az osztrák szakember üzletpolitikája (történetesen az, hogy Marko rendre az általa irányított juniorprogramból kikerült Vettelt favorizálta) volt az egyik legfőbb oka annak, hogy távozott a gárdától és a sportágból és egyáltalán nincs meglepődve azon, hogy Marko továbbra is tartja magát a szigorú, a külvilág számára sokszor érthetetlen szabályokhoz: „Helmut nem ezt látja” – mondta Webber a Red Bull-fiatalok csereberéjével kapcsolatban. „Őt csak a teljesítmény érdekli. Mindig a leggyorsabb srácot akarja, a lehető legjobb helyzetben, a lehető leggyorsabban.”

F1 Forma-1 Max Verstappen Danyiil Kvjat Helmut Marko Red Bull Toro Rosso
Kvjat és Marko: a sanghaji dobogó után még nagy volt a barátság


Ismerve az osztrák szakvezető szigorát, Webber szerint az új kegyelt Verstappen sem ülhet nyugodtan a babérjain: „Majd meglátjuk, hogy Max képes lesz-e újra megdönteni a Red Bull-rekordokat. Hogy készen áll-e? Nincs más választása, készen kell állnia!” – jegyezte meg az ausztrál, aki a Red Bull előtt a Forma-1-ben megfordult a Minardinál és a Jaguarnál is.