Múltat idézni, nosztalgiázni mindig élvezetes, kiváltképp akkor, ha Forma-1-ről van szó. Tudják ezt jól a Shellnél is: az olajtársaság a Belga Nagydíj helyszínének szomszédságában, Malmédyben az ’50-es évekbe repítette vissza a nemzetközi sajtót a Ferrari párosával, Fernando Alonsóval és Felipe Massával együtt, ráadásul az időutazás részeként levetítették azt a filmet, amelyet az 1955-ös futamon forgattak.

Egyedülálló hangulatú eseménnyel indította a Belga Nagydíj hétvégéjét a futam főszponzora, a Ferrarival is szövetséges Shell: az olajtársaság a pálya közelében található Malmédy mozijában a nemzetközi sajtó és a Ferrari-versenyződuó társaságában megidézte a múltat.

Az időutazás már a bejáratnál elkezdődött, ahol ’50-es évekbeli járműpark – egy Ferrari 250 GT Boano, egy Alfa Romeo Giulietta Spider Veloce, egy Lancia Aurelia B24 Spider és egy Fiat 600 Multipla -, továbbá a korszakra jellemző benzinkút fogadta a vendégeket, akiket pillanatok alatt korhű ruházatba bújtattak. Martin Brundle ex-pilóta, a Sky Sports kiváló kommentátora egyenesen versenyzői overallt öltött és az arcát is összeolajozta, Johnny Herbert az akkori idők vagányait idéző bőrdzsekiben parádézott, de nem úszta meg a hirtelen stílusváltást Alonso és Massa sem, akik ráadásul szemlátomást élvezték a szokatlan uniformisban való pózolást.

Az est csúcspontja annak a filmnek a levetítése volt, amelyet az 1955-ös Belga Nagydíjon forgatott a Shell. A közel félórás alkotás páratlan betekintést nyújtott a közönségnek abba, hogy milyen volt a Forma-1 világa akkoriban, amikor még Spa-Francorchamps aszfaltcsíkja valóban közutakon kanyargott, egy kör nem 7, hanem 14,1 kilométer hosszú volt, s amikor Fangio, Farina, Moss, Hawthorn vagy épp Musso nyúzta, gyötörte egymást a győzelmekért.

„Büszkék vagyunk a Ferrarival fennálló együttműködésünkre és ezen az eseményen remek alkalmunk kínálkozott megmutatni azt, hol és hogyan kezdődött a közös történetünk. Több mint 60 éve dolgozunk együtt, s bár azóta számos dolog megváltozott, az együttműködésünk jelentősége továbbra is olyan nagy, mint akkoriban volt” – fogalmazott a rendezvény apropóján Richard Bracewell, a Shell szponzorációért felelős menedzsere.