Bernie Ecclestone, a Forma-1 főmogulja már számtalanszor hangsúlyozta, hogy nem tartja jó világbajnoknak Sebastian Vettelt, ugyanakkor felkészült arra, hogy a német a Ferrari kötelékében rövidesen ötödször is elhódítja majd a bajnoki titulust. A brit elárulta, hogy tavaly milyen tanácsot adott a vörösök ajánlatával kapcsolatban hezitáló pilótának, ugyanakkor leszögezte: Vettel a maranellóiak versenyzőjeként ismét a népszerűségi lista élbolyába kerülhet.

 

Túlságosan sótlan, nem eléggé bulváros, nem eléggé karizmatikus: Bernie Ecclestone az évek során ilyen, és ehhez hasonló vádakkal találta meg a Red Bull kötelékében 2010 és 2013 között zsinórban négy vb-címet nyerő Sebastian Vettelt, ugyanakkor felkészült arra, hogy az idei évtől a Ferrari színeiben versenyző német pilóta rövidesen ötödször is elfoglalja majd a királykategória trónját. A brit üzletember erről abban a párhuzamos interjúban beszélt, amelyet a maranellói alakulat csapatfőnökével, Maurizio Arrivabenével együtt adtak a sportág hivatalos honlapjának múlt hétvégén, Monzában.

„Idén szenved, de biztos vagyok abban, hogy világbajnokságot fog nyerni a Ferrarival. Semmi kétség” – mondta Vettelről a Formula1.com-nak Ecclestone. A nagyfőnöknek jelenlegi mezőnyből a mostanában soha nem látott bulvárőrületet kiváltó Lewis Hamilton a kedvenc világbajnoka, ugyanakkor biztos abban, hogy a Ferrarinál újra naggyá válik majd Vettel is: „Igen” – felelte Ecclestone határozottan arra a kérdésre, hogy az olasz alakulatnál a német visszaférkőzhet-e a rajongók kegyeibe. „Sokat jelent számára az, hogy az emberek imádják a Ferrarit. Éppen ezért imádják azt is, aki náluk vezet. Úgy gondolom, hogy élete most egy újabb fázisba lépett át, egy több tekintetben is jóval nyitottabba.”


Amikor tavaly kiderült, hogy Vettel az idei évtől a hanyatlóban lévő nevelőegyüttest, a Red Bullt hátrahagyva egy bátor húzással a Ferrarihoz igazol, a pilóta elárulta, hogy Ecclestone véleményét is kikérte a nagy döntés meghozatala előtt. Mostanáig homály fedte, hogy milyen tanácsot kapott a sportág nagypapájának is becézett üzletembertől, azonban Mr. E most felfedte, hogy miről beszélgettek akkor: „Természetesen az első aggodalma az volt, hogy elhagy egy olyan csapatot, amellyel négy világbajnokságot nyert. Sokszor nyertél és távozni akarsz, ez valóban nem egyszerű! Megpróbáltam elmagyarázni neki, hogy az egyik csapat azzal szenved, hogy megpróbálja megtartani a korábbi szintjét, míg a másik csapat rohamosan fejlődik, így ez csak felfelé vezethet” – mondta a tavalyi, négyszemközti beszélgetésről Ecclestone.

A szakági főguru elárulta azt is, hogy neki tetszik a Ferrari sokat kritizált, a Belga Nagydíj előtt bejelentett döntése, amelynek értelmében jövőre is Kimi Räikkönen lesz majd Vettel csapattársa. Ebben minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy a sajátos mentalitású finn pilótát nemrégiben egy nagyszabású Forma-1-es közvéleménykutatáson a rajongók a legnépszerűbb versenyzőnek választották meg.


„Örülnék, ha azt látnám, hogy Kimi újra versenyeket nyer. Kiváló versenyző, a Ferrari pedig nemcsak azzal hozott bátor döntést, hogy meghosszabbították a szerződését, hanem a bejelentés időzítésével is. Mások biztosan egy versenyhétvége közben tettek volna meg egy hasonló bejelentést és biztos, hogy fele akkor figyelmet sem kaptak volna, mint a Ferrari. Ez azt mutatja, hogy ez a fickó jól érti a bizniszt” – mutatott Arrivabenére a brit, méltatva ezzel a maranellóiak csapatfőnökét.

Tizenkét forduló után Vettel 178 ponttal az egyéni tabella 3. helyén állomásozik, a két Mercedes-versenyző mögött: az éllovas Hamiltontól 74, míg Nico Rosbergtől 21 ponttal van lemaradva. Csapattársa, Kimi Räikkönen 92 egységgel az 5. helyet foglalja el, a Ferrari pedig 2. a konstruktőrök között: a 270 pontos olasz csapat hátránya 181 pont a Mercedeshez képest, a Williamst pedig 82 ponttal előzik meg.
 

 A Ferrari a Forma-1?
Arrivabene megjegyzése, Ecclestone poénja

Amikor Ecclestone a párhuzamos interjú során arra utalt, hogy Vettel élete a Ferrari kötelékében egy újabb fázisba ért, Arrivabene is tett ezzel kapcsolatban egy megjegyzést. „Ezt azon is látom, ahogyan a csapattal kommunikál. Fantasztikus dolog a Ferrarinál versenyezni, de ugyanakkor elképesztően nagy figyelemmel is jár. Komoly fájdalom lehet az, amikor felismered, hogy nem mindig tudsz mosolyt csalni a rajongóink arcára. Nem tudom, hogyan látja ezt Bernie, de a Ferrari valahogyan maga a Forma-1. Belgiumban például már a 900. nagydíjunkon vettünk részt…” Ecclestone a csapatfőnök megjegyzését poénnal csapta agyon: „…ez hihetetlen! És én ott voltam a legelsőn is!”