Nem csak az Olasz Nagydíj utáni 53 pontnyi különbség utal arra, hogy lefutottnak tekinthető a világbajnoki címért dúló Mercedes-csata Lewis Hamilton és Nico Rosberg között, hanem az is, hogy immáron a Daimler vezére, Dieter Zetsche sem adna egy lyukas garast azért, hogy a németnek lehet bármiféle sansza a folytatásban. Az F+1 Blog érdeklődésére a nagyfőnök Monzában elárulta, hogy milyen tanáccsal szolgál majd Rosbergnek, Hamiltont pedig nem győzte méltatni. 

 

Zetsche vasárnap délelőtt érthetetlen módon gondterhelt ábrázattal kémlelte a paddockot a Mercedes motorhome tetőteraszáról. Nem tudni, hogy mi aggasztotta, de Hamilton Ezüstnyilának egész hétvégés teljesítményét látva attól aligha kellett tartania, hogy a pole pozícióból startoló vb-címvédő nem abszolút favoritként vág neki a derbinek. Miután a brit teljesítette a küldetést és megnyerte a monzai száguldást, már Zetsche is felvidultan járt-kelt a boxutcában: igaz, ekkor valószínűleg még nem súgták meg neki, hogy a viadal utolsó harmadában az FIA vizsgálatot indított amiatt, hogy a győztes autó abroncsaiban a rajt előtt egy hajszállal alacsonyabb volt nyomás az előírtnál, s a brit pilóta diadala csak órákkal később – az ügy kissé izzadtságú tisztázása után – válik hivatalossá.

„Monzában mindig fantasztikus dolog győzni, pláne úgy, ahogyan Lewis csinálta, az elejétől a végéig az irányítása alatt tartva a futamot. Ennek ellenére kissé vegyesek az érzéseim, Nico kiesése miatt” – mondta az F+1 Blognak a szakember, utalva arra, hogy a különítmény másik versenyzője két körrel a leintés előtt motorhiba miatt az élmezőnyből volt kénytelen feladni a futamot. Noha a német idei szereplése sokkal harmatosabb a vártnál, Zetsche szerint a monzai malőrért nem lehet hibáztatni: „Borzasztóan balszerencsés volt ezen a hétvégén, ennek ellenére remek versenyt futva volt esélye a harmadik, de talán még a második hely megszerzésére is. Sajnos a hatodik versenyes erőforrás meghibásodása miatt ez nem jött össze. Senkit nem hibáztathatunk a történtekért, mert ez tényleg kizárólag balszerencse volt. Mindent egybevetve úgy érzem, hogy ezzel együtt is bőven van okunk az elégedettségre.”


Hamilton az újabb sikerrel 53 egységnyire növelte előnyét csapattársával szemben, így nem túlzás kijelenteni, hogy Rosberg immáron fújhatja az eddig is ingatag lábakon állt idei vb-esélyeit. A pilóta maga is elismerte a verseny után, hogy „rossz az irány” és a kérdésünkre Zetsche is arra utalt, hogy jobban jár, ha nem erőlködik tovább:  „Nagyon nehéz helyzetben vagyok ezzel kapcsolatban” – mondta a szakember, amikor afelől érdeklődtünk, hogy milyen tanácsot adna küszködő pilótájának. „Úgy gondolom, hogy a feletteseként és édesapaként is csak annyit tudok mondani neki, hogy élvezze az életet nemrégiben megszületett gyermekével, jövőre úgyis lesz ismét esélye arra, hogy ott legyen az élen!”

Zetsche nemcsak a futamgyőzelem, hanem az évad eddigi részében nyújtott teljesítménye alapján is áradozott Hamiltonról. A Daimler-vezér szerint Niki Lauda, a különítmény menedzsmentjét erősítő háromszoros világbajnok nem járt messze a valóságtól, amikor két hete Belgiumban kijelentette, hogy a szigetországi versenyző jelenleg legyőzhetetlen: „Lewis tényleg elképesztően erős. Mindig is képes volt arra, hogy a legjobb, leggyorsabb legyen a versenyeken, de ennyire stabil és kiegyensúlyozott sohasem volt, mint mostanában. Jelenleg minden egyes versenyen csúcsteljesítményt nyújt és így, mint az eredményeken is jól látszik, valóban nagyon közel áll ahhoz, hogy legyőzhetetlen legyen.”

Dieter Zetsche


Mielőtt eltűnt a Mercedes-garázsának mélyén, Zetsche szolgált egy érdekes adalékkal a Forma-1-es hajtáslánc-piaccal kapcsolatban is. Bár a paddockban sokan elkönyvelt tényként kezelik, hogy a Renault-val szakítani készülő Red Bull a Ferrari csábítgató dörgölődzése ellenére a Mercedesszel szeretne szövetségre lépni, a Daimler csúcsvezetője azt állítja: hivatalos formában még senki nem kereste meg az energiaitalosok részéről. ”Csak annyit tudok mondani, hogy nem kaptam erre vonatkozó, hivatalos megkeresést. Márpedig ameddig ez így van, addig nincs szükség arra sem, hogy hivatalos választ adjak” – fogalmazott a spekulációkkal Zetsche.