F1 Forma-1 Osztrák Nagydíj Red Bull Ring Ferrari Kimi Räikkönen Sauber Charles Leclerc Esteban Ocon

Pilótapiaci pletykáktól hemzseg a Forma-1-es paddock az Osztrák Nagydíj helyszínén, Spielbergben, ezek között pedig egészen hajmeresztő sztorikat is hallani, például a Ferrari 2007-es világbajnokáról, Kimi Räikkönenről. Az F+1 Blog a helyszínen azután tudakozódott, hogy igaz-e: a vörösök megalázónak tűnő ajánlattal próbálnak megszabadulni a finntől?

 

Miért kellene megszabadulnia a maranellói formációnak Räikkönentől? Azért, mert a Saubernél egyre jobban csillog-villog az olasz márka saját nevelésű reménysége, Charles Leclerc, aki – bár még csak az első évét tölti az F1-ben – versenyről versenyre bizonyítja, hogy megérdemelne egy helyet az anyaegyesületnél. A márka első embere, Sergio Marchionne is szeretné mielőbb a vörös autó volánja mögött látni a monacói reménységet, s mivel Sebastian Vettel a csapat zászlóvivője, nincs más út, mint Räikkönen helyét felszabadítani.

F1 Forma-1 Osztrák Nagydíj Red Bull Ring Ferrari Kimi Räikkönen Sauber Charles Leclerc Esteban Ocon

Néhány napja elterjedt, hogy Marchionne és a Ferrari vezetése a jelenlegi állapotokat figyelembe véve megalázónak ható ajánlatott tett Räikkönennek: mi lenne, ha annál a csapatnál fejezné be a Forma-1-es pályafutását, ahol elkezdte azt, vagyis a Saubernél? Noha Leclerc jelenlegi munkaadója a Ferrari-kötődésnek köszönhetően épp idén került felszállóágba, a felvetés abszolút mulatságosnak hat, hogy az egész mezőny egyik legnépszerűbb pilótáját a vörösök így akarnák parkolópályára tenni. Pedig minden jel arra utal, hogy vagy ezt választja, vagy a visszavonulást.

„A Ferrari valóban felvetette Kiminek, hogy a Saubernél biztosítanak egy helyet számára Ők tényleg úgy gondolják, hogy szép vége lenne a Forma-1-es karrierjének, ha ott fejezné be, ahol elkezdte. Azzal is kalkulálnak, hogy ez a csapat jövőre már sokkal erősebb lesz, hiszen segítik is őket. Ezt mutatja az a tény is, hogy az új technikai főnök, Simone Resta a Ferraritól érkezik. Más kérdés, hogy Kimi akarja-e ezt? Nem tudhatjuk biztosan, de miért ne akarná? Némi pénzt itt is kereshetne és talán még élvezné is, ha tényleg jó lenne a jövő évi Sauber!” – fogalmazott az F+1 Blognak pénteken, Spielbergben egy forrás, aki jól ismeri a Ferrari belső ügyeit.


F1 Forma-1 Osztrák Nagydíj Red Bull Ring Ferrari Kimi Räikkönen Sauber Charles Leclerc Esteban Ocon

Azt már mindenki elkönyvelt tényként kezeli a paddockban, hogy Leclerc lesz Vettel jövő évi csapattársa, s olyan extrém híreket is lehetett hallani az Osztrál Nagydíj nyitónapján, hogy a monacói már az idei évad közben helyet cserélhet a korábbi finn világbajnokkal. Míg a hosszabb távú terveket a Sauber nem kommentálja, addig ezt a változatot Fred Vassuer, a Sauber vezére határozottan visszautasította: „Tudjuk, hogy vannak ilyen pletykák, de ezeknek nincs semmilyen realitása” – fogalmazott a szakvezető.

Joggal merül fel az a kérdés is, hogy kivel pótolja a Sauber az előbb vagy utóbb távozó monacói reménységet, ha nem Räikkönennel. az F+1 Blog forrása szerint a Ferrari vezetésének erre az esetre is van egy forgatókönyve: „Antonio Giovinazzi itt van a csapatnál teszt- és tartalékpilótaként, Marchionne pedig azt akarja, hogy rövidesen versenyzővé lépjen elő!”

F1 Forma-1 Osztrák Nagydíj Red Bull Ring Ferrari Kimi Räikkönen Sauber Charles Leclerc Esteban Ocon

Az olasz 2017-ben már megmutatta magát a mezőnyben, amikor beugrott a sérült Pascal Wehrlein helyére a svájci formációnál: akkor az Ausztrál Nagydíjon elfogadható teljesítményt nyújtott, a következő fordulóban, Kínában viszont több ízben is összetörte az autót és nem is jutott el a célig. Bár akkor felmerült, hogy ezzel lőttek a pályafutásának, a 24 esztendős, saját nevelésű olasz nem veszítette el a Ferrari vezetésének bizalmát.

Az ügynek egyébként van egy érdekes mellékszála is, mégpedig Mercedes-fronton, forrásunk szerint ugyanis a csillagos márkánál is hullámokat ver az, hogy Leclerc előléptetése kitudódott. Ha minden igaz, a Force Indiánál hajtó Mercedes-patronált Esteban Ocon a fejlemények hallatán bejelentkezett Valtteri Bottas helyére. 

F1 Forma-1 Osztrák Nagydíj Red Bull Ring Ferrari Kimi Räikkönen Sauber Charles Leclerc Esteban Ocon
Amikor a csapatvezetés arról tájékoztatta, hogy ilyen lépés egyelőre nem szerepel a tervek között, a francia elkezdte feltérképezni a lehetőségeket és tárgyalásokat kezdeményezett néhány istállóval. Ezt viszont a Mercedes-vezérkar nem vette jó néven, így ha minden igaz, jelenleg áll a bál a felek között…