Lassan követhetetlenné válik a Forma-1-es átigazolási piac: bár Heikki Kovalainenről Monzában még úgy hírlett, hogy már megállapodott a Sauberrel, a legfrissebb pletykák szerint menedzsmentjét megkereste a Ferrari, s finn jelölttel gyarapodott a McLaren állítólagos kiszemeltjeinek listája is.

Kész őrület, ami a Forma-1-es pilótapiacon zajlik, legalábbis amire a pletykák alapján következtetni lehet. Immáron felpezsdült az élet a kínálat egyik értékes, de mostanában keveset emlegetett portékája, Heikki Kovalainen körül is.

Ahogyan arról az F+1 Blog is beszámolt, múlt hétvégén, Monzában a fél paddock tényként kezelte, hogy az utóbbi három évben a sereghajtó Caterhamnél kirobbanó formát mutató finn már megállapodott a Sauberrel. A versenyzőhöz közel álló források valószínűsítették, hogy a múltban a Renault-nál és a McLarennél is megfordult egyszeres futamgyőztes Kamui Kobayashi helyét foglalhatja el 2013-ban, s a háttérben már a megállapodás is létrejött a felek között.

Csak néhány nap telt el az olaszországi hétvége óta, de Kovalainent már a Ferrarival hozzák összefüggésbe. Nem kizárt, hogy csak a finn sajtó túlzott patriotizmusáról van szó, de több ottani hírforrás is arról számolt be, hogy a 30 esztendős versenyző menedzsmentje meghívást kapott Maranellóba, ahol Felipe Massa utódját keresik, s a Saubernél szereplő, a vörösök által patronált Sergio Perezt a monzai remeklés után is túlságosan tapasztalatlannak tartják a feladathoz.

Kovalainen menedzserei – amennyiben a spekulációknak van valóságalapja – a jövő héten tesznek látogatást az olaszok főhadiszállásán. Ezzel párhuzamosan tartja magát az a pletyka is, amely szerint hiába emlegetik Perezt és Kovalainent, a Force India versenyzője, Nico Hülkenberg lehet a befutó Massa helyére – már amennyiben a vörösök úgy döntenek, hogy tényleg kirúgják a Monzában végre villantó brazilt.

Nem csak a Ferrarinál vannak finn pletykák, hanem a McLarennél is: mivel Monza óta már mindenki tényként kezeli, hogy Lewis Hamilton átigazol a Mercedeshez, javában zajlanak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy ki lehet a brit utódja? Az elsőszámú jelölt a Mercedes-családba tartozó Force India-tehetség, Paul Di Resta, de friss – természetesen Finnországból származó – híresztelések szerint az sem kizárt, hogy a wokingi csapat a Williams teszt- és tartalékpilótáját, a tavalyi GP3-bajnok Valtteri Bottast csábítja el.

Nehéz elképzelni, hogy Sir Frank Williams – és a pénteki tréningeken rendre kitűnően szereplő ifjonc menedzsmentjének társtulajdonosa, a Williams-ügyvezető Toto Wolff – hajlandó lenne lemondani a finn szupertehetségről, igaz ugyanakkor az is, hogy komolyabb szponzorok nélkül az anyagilag ingatag lábakon álló, így a Pastor Maldonado és Bruno Senna pénzére is igényt tartó csapat nem tud versenyzési lehetőséget biztosítani számára. Kulcsszereplő lehet a korábbi kétszeres világbajnoka, Mika Häkkinen: az egykori klasszis Bottas közvetlen ügynökeként dolgozik, kiváló kapcsolatokat ápol a McLarennel, ahová egyszer már beajánlott egy honfitársát Kimi Räikkönent, aki 2002-ben szintén érdemi szponzorok nélkül ülhetett át a Sauberből a brit egylet egyik rakétájába.

Bár Häkkinen – s erről személyesen is meggyőződtünk – feltűnően sokat jött-ment a Williams és a McLaren háza táján, a mezőny egyik élcsapata talán túlságosan nagy falat lenne még az északi reménység számára. „Nagyon elfoglaltak vagyunk, nagy erőkkel dolgozunk Valtteri jövőjének alakításán” – mondta Häkkinen az Autodromo Nazionale paddockjában az F+1 Blognak.

Szintén a pénteki finn sajtó tálalta azt a feltételezést is, amely szerint Nico Rosberg is esélyes Hamilton helyére. Annak fényében, hogy a finn gyökerekkel rendelkező német nemrégiben írt alá jól jövedelmező új szerződést a Mercedesszel, átigazolása extrém ötletnek tűnhet, kétségtelen azonban, hogy a rajongók hada ezzel a lépéssel járna a legjobban: Jenson Button egy újabb nagy kvalitású csapattársat kapna, ráadásul a csillagos márkánál Michael Schumacher is folytathatná pályafutását. Abban az esetben persze, ha a Mercedes igényt tart a szolgálataira…