Díszdoktorrá avatták a Williams istálló teljesítményért felelős főmérnökét, Rob Smedley-t: a brit szakember munkásságát a nagy-britanniai Loughborough University ismerte el a cím adományozásával.

 

A Williams istálló Twitter-posztja szerint az egyetem a 41 esztendős Smedley-t a Forma-1-es mérnöki fronton nyújtott kimagasló teljesítménye miatt részesítette a rangos elismerésben. A szakember egyébként a Loughborough University saját „portékája”: ottani tanulmányainak kezdetén matematikával és műszaki mérnöki tudományokkal egyaránt foglalkozott, végül az utóbbi mellé tette a voksát és ez megnyitotta számára a motorsport kapuját.

Kevesen tudják, de Smedley a túraautózás világából érkezett a Forma-1-be: 1996-ban és 1997-ben a Peugeot túraautós gárdájánál dolgozott mérnökként, majd a mostani munkaadója, a Williams által működtett BTCC-s brigád kötelékét erősítette. Onnan került 1999-ben Sir Jackie Stewart Forma-1-es istállójához, ahonnan egyetlen idény után a Jordanhez állt tovább, négy szezon erejéig.

A szakember 2004-ben szegődött a Ferrarihoz, ahol pályafutása során a legtöbb időt töltötte: az első két szezonban a tesztcsapatban kapott lehetőséget, majd 2006-tól 2013-ig versenymérnökként teljesített szolgálatot. A maranellói egylet a 2006-os idény közben rendelte Felipe Massa mellé, akivel olyan kapcsolatot alakított ki, amelyet túlzás nélkül lehet legendásnak nevezni:  a csapatrádión váltott üzeneteik közül több is szállóigévé vált a sportág berkein belül – ilyen például a „Felipe, baby, nyugi”  és az „Oké, Fernando gyorsabb nálad…” is -, ugyanakkor a két jóbarát több ízben is kiállt egymás mellett a nehezebb időszakokban.

A paddockban népszerű és elismert szakembernek számító Smedley 2014 óta a Williamsnél szolgál: átigazolásakor nem titkolta, örül, hogy továbbra is együtt dolgozhat Massával, ugyanakkor egy interjúban azt is elismerte, hogy új kihívásokat keresett és úgy gondolta, hogy új állomáshelyén a rutinos, sokat tapasztalt technikai igazgató, Pat Symonds  olyan tapasztalatokat szerezhet, amelyek hasznosak lehetnek.

Smedley-nek a mostani a második díszdoktori címe, 2009-ben a Middlesbrough-i Teesside University is díszdoktorai közé avatta.