Lewis Hamilton

Akár hatásos protest-megmozdulásként is felfogható Lewis Hamilton eddigi szereplése a Hungaroringen: a brit átütő formában versenyezve szerezte meg a McLaren 150. pole pozícióját, miközben a háttérben az új szerződéséről zajló egyezkedés lassan vitává mérgesedik.

„Csodálatos azt látni, hogy működnek az újdonságaink és ezáltal sikerült oda juttatnom az autót, ahová szerettem volna ezen a hétvégén. Tudjuk, hogy sok munka vár még ránk, kezdve ezzel a hétvégével” – nyilatkozta Hamilton a kvalifikációs tréninget követően. A magyarországi hétvégét megelőző napok történéseinek fényében nem kizárt, hogy a brit kiválóság teljesítménye egyfajta hadüzenet a csapat irányába.

Mint ismeretes, a McLaren saját nevelésű kiválóságának az idei évad végén lejár a szerződése és a kontraktus meghosszabbítása hónapok óta húzódik. A különítménynél a gazdasági világválságra hivatkozva elismerik, hogy csak olyan feltételekkel hajlandó belemenni az új szerződésbe, amennyiben a versenyző elfogadja, hogy jelentősen csökkentik az évi 15-16 millió euróra taksált fizetését.

Hamilton a kiszivárgott hírek szerint nem akarja elfogadni az ajánlatot, s a napokban a BBC-n keresztül már a McLaren-cégcsoport fővezére, a korábbi csapatfőnök, Ron Dennis is rápirított felfedezettjére: „Nem látom okát annak, hogy Lewis miért ne vezetne nálunk a jövőben” – mondta a BBC rádiónak a nagyfőnök, aki jelenleg a vállalat közúti autós divízióját irányítja – „Szerintem az emberek félreértik a helyzetet. Úgy tudom, hogy egyelőre én fizetek neki. A kérdés nem az, hogy akar-e nálunk versenyezni, hanem sokkal inkább az, hogy mi akarjuk-e alkalmazni őt. Egyébként ha a dolgok úgy alakulnak, ahogyan arra számítok, akkor biztos, hogy jövőre is az egyik McLaren volánja mögött fog ülni.”

Hamiltonról már tavaly is elterjedtek különféle pletykák, amelyek szerint távozni kíván a McLarentől: tavaly és az idei évad elején a Red Bullal hozták összefüggésbe, ám az energiaitalosok kapuja Mark Webber szerződésének hosszabbításával – a következő idény végéig legalábbis – bezárult.

További opció lehet a brit számára a Ferrari, ahol Felipe Massa helye jöhet számításba, ám nehezen elképzelhető, hogy a vörösök csapatvezetése összeeresztené a korona gyémántjának számító Fernando Alonsóval. Mivel a brit ezer szállal kötődik a Mercedeshez, a csillagosok gyári csapata is szóba jöhet alternatívaként, oda viszont csak abban az esetben igazolhatna, ha Michael Schumacher eldönti, hogy az idei szezon végén lezárja pályafutása második szakaszát.

Nemrégiben az Autosport című brit szaklap terjedelmes jegyzetben győzködte Hamiltont arról, hogy a jelenlegi helyzetben az lenne a legjobb számára, ha követné a Webber-féle trendet és egyéves szerződést írna csak alá, nyitva hagyva ezzel a lehetőségeket a következő idényre. Nagy kérdés, hogyan alakul a versenyző és a csapat kapcsolata ezekben a napokban, Hamilton ugyanis burkoltan visszaszólt az őt bíráló nagyfőnöknek.

„Nem akarom kommentálni Ron kijelentéseit. Martin Whitmarsh a McLaren csapatfőnöke. Nyugodt vagyok és biztos abban, hogy hamarosan tárgyalni fogunk egymással” – mondta a brit, aki a hungaroringi forduló előtt az egyéni tabella 5. helyén állomásozik.